Skudexa i Doreta są lekami przeciwbólowymi zawierającymi tramadol, który jest silnie działającym lekiem przeciwbólowym z grupy opioidów. W przypadku siły działania i skuteczności tych leków, należy zwrócić uwagę na ich drugi składnik przeciwbólowy.
Słuchajcie, mam taki dylemat: który z tych dwóch leków jest mocniejszy i działa dłużej przeciwbólowo – Skudexa (75 mg+25 mg) czy Doreta (75 mg+650 mg)?
Zależy mi na czymś, co naprawdę pomoże przy silnym bólu, zwłaszcza jeśli chodzi o ból kręgosłupa, bo mam wrażenie, że każdy ruch to katorga. Może ktoś brał oba i ma porównanie? Skudexa podobno jest mocna na ostre bóle, ale czy to wystarczy na długo? A Doreta? Jak to się ma w praktyce, szczególnie przy takich bólach, które ciągną aż do nóg?
Hej, jeśli chodzi o porównanie Skudexy i Dorety, to wygląda to tak: oba zawierają tę samą dawkę tramadolu, czyli mocnego opioidu, ale różnią się tym, co jest w pakiecie jako drugi składnik.
Skudexa: tramadol + deksketoprofen (lek z grupy NLPZ, działa nie tylko przeciwbólowo, ale też przeciwzapalnie). Jest mocny na ostre bóle, zwłaszcza tam, gdzie występuje stan zapalny (np. przy problemach z kręgosłupem). Działa szybko i silnie, ale krócej – między dawkami musisz robić 8-godzinną przerwę, a całość można brać maksymalnie przez 5 dni.
Doreta: tramadol + paracetamol. Paracetamol nie ma działania przeciwzapalnego, ale działa trochę dłużej niż deksketoprofen. Możesz go stosować przez dłuższy czas (oczywiście pod okiem lekarza) i przyjmować co 6 godzin. Będzie to lepsze rozwiązanie, jeśli potrzebujesz czegoś na dłużej albo stan zapalny nie jest główną przyczyną bólu.
Jeśli mówimy o bólu kręgosłupa, który ciągnie aż do nóg, to może lepiej sprawdzi się Skudexa, bo deksketoprofen „dobije” stan zapalny. Ale jak ból jest bardziej przewlekły i nie ma ostrego zapalenia, to Doreta może być praktyczniejsza, bo działa dłużej i można ją brać dłużej. Wszystko zależy od tego, co Ci bardziej doskwiera.