Tak, Skudexa działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Jest to lek, który składa się z dwóch substancji czynnych – dexketoprofenu i tramadolu hydrochloridu. Dexketoprofen należy do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), a tramadol jest opioidem. Dexketoprofen działa poprzez hamowanie enzymu cyklooksygenazy (COX), co prowadzi do zmniejszenia produkcji prostaglandyn, które są związane z bólem, stanami zapalnymi i gorączką. Tramadol działa natomiast poprzez oddziaływanie na receptory opioidowe, co zmniejsza odczuwanie bólu.
Hej wszystkim, mam pytanie dotyczące Skudeksy. Czy ktoś z Was stosował ten lek i może potwierdzić, czy działa on również przeciwzapalnie, czy raczej tylko przeciwbólowo? Borykam się z silnym bólem mięśniowo-stawowym po urazie i lekarz zapisał mi Skudexę. Zastanawiam się jednak, czy pomoże też w zmniejszeniu stanu zapalnego, czy może powinnam poszukać czegoś innego? Przydałyby mi się Wasze opinie i doświadczenia.
@gipsik Cześć! Miałem podobną sytuację, gdy skręciłem kostkę podczas treningu kilka miesięcy temu. Lekarz przepisał mi Skudexę, bo miałem nie tylko spory ból, ale też bardzo obrzękniętą stopę. Z tego, co wiem, Skudexa składa się z deksketoprofenu (który jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym) oraz tramadolu (odpowiedzialnego głównie za działanie przeciwbólowe). W moim przypadku po kilku dniach zauważyłem zmniejszenie obrzęku, więc zakładam, że działało to w pewien sposób także przeciwzapalnie. Nie był to cud, że nagle wszystko zniknęło, ale zdecydowanie zauważyłem, że noga jest mniej opuchnięta i sztywna.
Nie jestem żadnym ekspertem, ale wychodzę z założenia, że skoro w składzie jest niesteroidowy lek przeciwzapalny, to Skudexa nie działa wyłącznie przeciwbólowo. Oczywiście, każdy z nas reaguje inaczej. W moim przypadku lek pozwolił mi szybciej wrócić do normalnego chodzenia i zmniejszyć dyskomfort. Z czasem i odpowiednią rehabilitacją stan zapalny ustąpił całkowicie. Może u Ciebie sprawdzi się podobnie – ja byłem w miarę zadowolony, choć spodziewałem się trochę szybszych efektów. Pewnie zależy to też od konkretnego urazu i organizmu.