Czy Zinnat pomaga na kaszel?

Zinnat jest antybiotykiem przeciwbakteryjnym, który jest skuteczny w leczeniu infekcji bakteryjnych, takich jak zapalenie oskrzeli.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/zinnat/czy-zinnat-pomaga-na-kaszel

Cześć wszystkim, mam pytanie, bo już zgłupiałam. Od ponad tygodnia męczy mnie kaszel – najpierw suchy, teraz taki mokry, że momentami mam wrażenie, że płuca wypluję. Byłam u lekarza i przepisał mi Zinnat, bo ponoć to infekcja bakteryjna. Problem w tym, że nigdy wcześniej tego leku nie brałam i nie wiem, czy to ma sens, skoro kaszel jest taki “produktywny”. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy Zinnat w ogóle działa na kaszel? Boję się brać antybiotyk na ślepo, jeśli ma mi nie pomóc. Podzielcie się swoimi doświadczeniami, bo już nie wiem, co robić!

U mnie zaczęło się od suchego kaszlu, a potem przeszło w taki mokry, że w nocy nie mogłam spać, a w dzień czułam się, jakbym była po maratonie. Lekarz przepisał mi właśnie Zinnat, bo stwierdził, że to infekcja bakteryjna, chociaż ja miałam wątpliwości. Powiem Ci tak – u mnie pomógł, ale dopiero po dwóch, trzech dniach, więc trzeba dać mu chwilę czasu. Nie jest to taki “magiczny” lek, że po pierwszej dawce jesteś zdrowa, ale jeśli faktycznie masz infekcję bakteryjną, to powinien zadziałać.

A co do samego kaszlu – moja mama zawsze mówiła, że jak jest mokry, to znaczy, że organizm już walczy i się oczyszcza. Do tego piłam herbatki z miodem i cytryną, robiłam inhalacje z soli fizjologicznej, a wieczorem smarowałam klatkę piersiową maścią rozgrzewającą. I serio, takie domowe sposoby razem z antybiotykiem zrobiły robotę.

Moja sąsiadka też miała podobny problem i lekarz przepisał jej Zinnat, ale ona go nie wzięła, bo “nie lubi antybiotyków” – skończyło się na tym, że kaszel jej się rozwinął w zapalenie płuc. Więc ja bym na Twoim miejscu zaufała lekarzowi, bo lepiej dmuchać na zimne.