Jak oceniacie efekty stosowania Zinnatu i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób zmagających się z infekcjami bakteryjnymi – każda historia ma znaczenie!
- Bardzo dobrze
- Przeciętnie
- Słabo
Jak oceniacie efekty stosowania Zinnatu i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób zmagających się z infekcjami bakteryjnymi – każda historia ma znaczenie!
Kiedy przeczytałam wszystkie opinie, byłam przerażona rozpoczęciem stosowania Zinnat, ale niepotrzebnie! Jedynym efektem ubocznym, który zauważyłam pierwszego dnia, były wzdęcia i gazy, ale mogło to być niezwiązane. Jeśli bierzesz ten antybiotyk z posiłkiem (nie musi być duży) i codziennie przyjmujesz probiotyki, wszystko powinno być w porządku! Stosuję go od 4 dni i czuję się świetnie, bez skutków ubocznych. Jutro jest mój ostatni dzień, więc mam nadzieję, że moja infekcja dróg moczowych zostanie wyleczona! Jedyną wadą jest to, że ponieważ brałam płynną formę, nie było to przyjemne do przełknięcia, i stwierdziłam, że najłatwiej było to znieść, mieszając z napojem o słodszym smaku, ponieważ antybiotyk jest trochę ziarnisty i gorzki.
Lekarze niechętnie przepisują mi Zinnat na zakażenia dróg moczowych, ale jest to jedyny antybiotyk, który nie nasila moich przewlekłych zaparć. Wręcz przeciwnie – na czas kuracji problem znika, co jest dla mnie ogromnym plusem. Po innych antybiotykach czuję się jak przy grypie i często dostaję infekcji grzybiczej, natomiast Zinnat działa na mnie wyłącznie dobrze. Wiem jednak, że moja sytuacja nie jest typowa, ponieważ choruję na celiakię i mam zaparcia związane z krętym przebiegiem jelita grubego.
Zgadzam się, Zinnat ma okropny smak, dlatego lepiej nie popijać go samą wodą. Po pierwszej dawce obudziłam się następnego dnia i czułam się świetnie. Co ciekawe, cztery miesiące wcześniej przeszłam operację kręgosłupa i od tamtej pory cały czas bolały mnie plecy, a po rozpoczęciu leczenia ból również ustąpił. Zaczęłam się zastanawiać, czy może w tamtym miejscu też była jakaś infekcja. Tak czy inaczej, Zinnat bardzo mi pomógł. Dawno nie czułam się tak dobrze i zdecydowanie go polecam.
Przepisano mi Zinnat 500 mg dwa razy dziennie przez 10 dni na zapalenie ucha. Przez całe 10 dni całkowicie straciłam smak i węch, poza silnym chemicznym posmakiem na języku. Ostatnią dawkę przyjęłam 15 godzin temu i dopiero teraz zaczyna mi nieznacznie wracać węch. Przez cały czas byłam też bardzo osłabiona i zmęczona. Nie widzę, żeby utrata smaku była wymieniana wśród działań niepożądanych…
Zinnat być może pomaga mi na zapalenie oskrzeli, ale nigdy wcześniej nie miałam problemów ze snem — potrafię spać praktycznie w każdych warunkach. Biorę go trzeci dzień, a dzisiejszej nocy nie mogę zasnąć i właśnie dlatego piszę tę opinię.
Mam alergię na większość antybiotyków stosowanych przy zakażeniach dróg moczowych i okazało się, że Zinnat mogę przyjmować. Generyczny odpowiednik nie ma tego okropnego smaku, ale trzeba brać go z jedzeniem i pić dużo wody. Nie lubię go stosować, ponieważ na początku czuję się po nim bardzo źle, ale po kilku dniach organizm się przyzwyczaja. Zinnat rzeczywiście pomaga mi przy infekcjach dróg moczowych.
Mam alergię na Macrobid i Bactrim, a po Cipro miałam bardzo silne działania niepożądane, dlatego przy zakażeniu dróg moczowych nie mam zbyt dużego wyboru leków. Lekarz przepisał mi Zinnat i jest to jedyny antybiotyk, który skutecznie usuwa u mnie infekcję. Generyczny odpowiednik nie ma też nieprzyjemnego smaku, na który skarżą się niektórzy. Zauważyłam, że najlepiej przyjmować go z jedzeniem i podczas całej kuracji pić dużo wody.
Biorę Zinnat od prawie 30 dni. Obawiałam się działań niepożądanych. Najgorszym skutkiem ubocznym są silne zaparcia, ale jak dotąd lek wydaje się zmniejszać objawy boreliozy. Przyjmowany z jedzeniem jest dobrze tolerowany przez mój żołądek. Biorę 500 mg dwa razy dziennie. U mnie Zinnat sprawdza się dobrze.
Brałam Zinnat na zapalenie płuc. Przyjęłam tylko 3 tabletki, a pojawiły się duszności, silne splątanie, bardzo duży lęk, mocny ból brzucha, zawroty głowy, nudności i uczucie wirowania. Nie mogę przyjmować sulfonamidów, dlatego lekarz przepisał mi Zinnat, ale po nim czuję się o wiele gorzej. Mam też silny ból głowy. Nigdy więcej go nie wezmę.