Czy w Zinnat jest penicylina?

Nie, Zinnat nie zawiera penicyliny. Jest to antybiotyk z grupy cefalosporyn, a nie penicylin.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/zinnat/czy-w-zinnat-jest-penicylina

Trochę się pogubiłam w tych wszystkich antybiotykach. Lekarz przepisał mi Zinnat na infekcję gardła, ale wiem, że kiedyś miałam reakcję alergiczną na penicylinę (wysypka na całym ciele i swędzenie, dramat!). Trochę się boję, czy Zinnat to nie jest jakiś rodzaj penicyliny i czy znowu nie skończę na pogotowiu. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie? Można to brać przy alergii na penicylinę? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem, czy zaczynać kurację.

Mam alergię na penicylinę, ale Zinnat brałam już dwa razy i wszystko było w porządku. To nie jest penicylina, tylko antybiotyk z innej grupy – cefalosporyn, więc teoretycznie ryzyko jest mniejsze, ale… zawsze warto uważać.

Pierwszy raz, jak mi przepisali Zinnat, to się tak bałam, że poszłam jeszcze raz do lekarza, żeby upewnić się, że mogę to brać. Lekarz wytłumaczył mi, że cefalosporyny mają trochę podobną budowę do penicylin, więc reakcja krzyżowa jest możliwa, ale zdarza się rzadko. Wzięłam pierwszą dawkę i przez godzinę siedziałam z mężem, gotowa jechać do szpitala, jakby coś się działo (wiem, przesadzam, ale kto ma alergię, ten zrozumie!). Na szczęście nic się nie stało, a infekcja zniknęła szybciej, niż się spodziewałam.

Moja znajoma miała inną sytuację – też ma alergię na penicylinę, ale po Zinnacie dostała lekkiej wysypki. Lekarz zmienił jej wtedy antybiotyk, ale mówiła, że wysypka była łagodniejsza niż po penicylinie. No i dlatego uważam, że zawsze warto zacząć leczenie pod czyjąś opieką, przynajmniej na początku.