Po jakim czasie zaczyna działać Zinnat?

Zinnat, czyli cefuroksym, to lek przeciwbakteryjny, który działa na wiele rodzajów bakterii. Po podaniu doustnym lek szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i zaczyna działać zwykle po około 1-2 godzinach. Pełne działanie leku, czyli zahamowanie wzrostu i namnażania się bakterii, występuje zwykle po około 24-48 godzinach.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/zinnat/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-zinnat

Lekarz przepisał mi Zinnat na zapalenie zatok i już wzięłam dwie dawki, ale na razie nic się nie zmienia. Nos dalej zatkany, głowa boli, a ja ledwo żyję. Lekarz powiedział, że to dobry antybiotyk, ale ja zaczynam się martwić, bo liczyłam, że po pierwszej tabletce będzie lepiej. Czy ktoś z Was brał Zinnat? Po jakim czasie zaczęliście czuć poprawę? Boję się, że jak nic się nie zmieni, to znowu trzeba będzie zmieniać lek, a już mam dość tych zatok! Pomóżcie, jak możecie!

Oj, współczuję, bo wiem, jak zatoki potrafią dać w kość. U mnie Zinnat działał, ale też miałam takie wrażenie, że to nie jest lek, który od razu “czyni cuda”. Pamiętam, jak brałam go rok temu na zatoki – pierwsze dwa dni nic się nie działo, byłam tylko bardziej zmęczona, a nos dalej jak beton. Dopiero trzeciego dnia poczułam ulgę – zaczęło się coś rozrzedzać, ból w głowie zelżał, a po tygodniu byłam jak nowa.

Mój mąż też kiedyś brał Zinnat na zapalenie oskrzeli i u niego poprawa była widoczna już po dobie. Mówił, że przestał kaszleć jak stary komin i w końcu mógł przespać noc. Więc chyba dużo zależy od organizmu i rodzaju infekcji.

Powiem Ci, co mi pomagało, zanim Zinnat zaczął działać – inhalacje z soli fizjologicznej albo naparu z rumianku (ale uważaj, żeby nie parzyć się gorącą parą!), no i dużo wody, żeby organizm szybciej się oczyścił. Zawsze też mam pod ręką ibuprofen, bo on trochę łagodzi ból i obrzęk, zanim antybiotyk wejdzie na pełne obroty.

Nie martw się, jeśli po dwóch dawkach jeszcze nie czujesz poprawy – to normalne. Ważne, żeby brać tabletki regularnie i dać im czas. Jak po 3–4 dniach nic się nie zmieni, to wtedy skonsultuj się z lekarzem. Trzymam kciuki, żeby Zinnat zadziałał i żebyś szybko poczuła się lepiej! :blush: Daj znać, jak Ci idzie!