Zoloft to lek z grupy inhibitorów selektywnego wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) stosowany w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych i innych zaburzeń psychicznych.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/zoloft/czy-zoloft-podnosi-cisnienie
Zoloft to lek z grupy inhibitorów selektywnego wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) stosowany w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych i innych zaburzeń psychicznych.
Mam pytanie do tych, którzy biorą Zoloft dłużej. Czy ten lek może podnosić ciśnienie? Od kiedy go biorę, mam wrażenie, że serce mi trochę mocniej wali i czasem mam takie uderzenia gorąca, jakbym miała zaraz eksplodować. Wcześniej miałam ciśnienie w normie, ale ostatnio kilka razy mierzyłam i wyszło mi podwyższone. Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy faktycznie ten lek tak działa? Ktoś miał coś podobnego? Czy to minie? Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
Hej! U mnie było to samo! Jak zaczęłam brać Zoloft, to czułam, jakby moje serce nagle dostało turbo przyspieszenia
. Czasem robiło mi się gorąco bez powodu, a ciśnienie skakało. Na początku się wystraszyłam, ale po jakimś czasie to się uspokoiło. Organizm chyba musiał się przyzwyczaić. Teraz już jest normalnie.
Mój kuzyn też brał Zoloft i u niego było na odwrót – ciśnienie spadało i chodził półprzytomny. A inna koleżanka miała raz wysokie, raz niskie, jak na karuzeli. Więc u każdego inaczej.
Jak Cię to bardzo męczy, to pogadaj z lekarzem. Może przejdzie samo, ale jak masz duże skoki ciśnienia albo czujesz się źle, to lepiej to sprawdzić. I patrz, czy nie pijesz dużo kawy albo się nie stresujesz, bo to też podbija ciśnienie. Ja odstawiłam kawę i od razu lepiej się czułam! Daj znać, jak u Ciebie, może się unormuje!