Czym grozi przedawkowanie Dorety?

Przedawkowanie Dorety może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, głównie ze względu na obecność dwóch składników: paracetamolu i tramadolu. Paracetamol w dużych dawkach może spowodować ciężkie uszkodzenie wątroby, co może prowadzić do ostrej niewydolności wątroby i być potencjalnie śmiertelne, jeśli nie zostanie szybko leczone. Tramadol, będący słabym opioidem, w przypadku przedawkowania może prowadzić do depresji oddechowej, drgawek, senności, a w skrajnych przypadkach – utraty przytomności.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/doreta/czym-grozi-przedawkowanie-dorety

Wzięłam dwie tabletki Dorety SR 75+650 naraz i teraz czuję się fatalnie – jestem oszołomiona, słaba i mdli mnie. Czy to możliwe, że przedawkowałam?

@Sandi Ojj, miałam podobnie raz, jak wzięłam dwie naraz, bo myślałam, że szybciej pomoże na ból głowy, który mnie rozwalał. Po godzinie czułam się jakby mnie walec przejechał – totalne oszołomienie, wszystko kręciło się w głowie, a do tego mdłości takie, że bałam się cokolwiek zjeść.

To na pewno za dużo na raz, bo w takiej dawce organizm dostaje mocny „strzał” i nie wyrabia. U mnie te objawy minęły po kilku godzinach, ale serio, było to bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Od tamtej pory nauczyłam się brać leki zgodnie z zaleceniami, bo przesadzenie z dawką to nic przyjemnego. Myślę, że musisz to przeczekać, ale trzymaj się i postaraj się pić wodę – mi to trochę pomogło z mdłościami.