Jak długo można brać Doreta?

Doreta, łącząca tramadol i paracetamol, powinna być stosowana przez możliwie najkrótszy okres czasu, aby uniknąć ryzyka działań niepożądanych, w tym uzależnienia od tramadolu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/doreta/jak-dlugo-mozna-brac-doreta/

Próbowałam już różnych leków przeciwbólowych i dopiero teraz trafiłam do lekarza, który włączył mi Doretę. Muszę przyznać, że faktycznie mi pomaga, ale na razie biorę ją bardzo ostrożnie, bo boję się, że organizm szybko się do niej przyzwyczai. Staram się nie sięgać po nią częściej niż co kilka dni, nawet wtedy, gdy ból bywa naprawdę silny. Doreta taka jak na zdjęciu.

Są dni, kiedy wystarcza mi mniejsza dawka, ale zdarzają się też takie, kiedy mam wrażenie, że potrzebuję większej, żeby w ogóle normalnie funkcjonować. Przy wyższej dawce zaczynam odczuwać lekką senność, a czasami także swędzenie, więc nie chcę przesadzać. Lekarz powiedział mi, że jeśli będzie taka potrzeba, mogę przyjmować Doretę bardziej regularnie, nawet codziennie, ale trochę mnie to zaskoczyło. Wszędzie czytam o tolerancji, przyzwyczajeniu organizmu, nasileniu bólu po czasie albo o tym, że takie leki w końcu przestają działać. Nadal nie mam pewności, czy w moim przypadku skończy się na leczeniu zachowawczym, czy jednak będzie potrzebny zabieg, a wiadomo, że operacja też nie daje gwarancji pełnej poprawy.

Dlatego chciałam zapytać osoby, które mają z tym doświadczenie: czy któraś z Was albo ktoś z Was bierze Doretę od miesięcy lub lat i nadal odczuwa wyraźną poprawę? Czy rzeczywiście da się stosować ją dłużej bez konieczności ciągłego zwiększania dawki?

Tak, są osoby, które biorą takie leki naprawdę długo. Niektóre codziennie, przez lata. Dla części osób to nie jest kwestia wyboru, tylko normalnego funkcjonowania. Bez leku nie są w stanie wstać z łóżka albo przejść przez dzień.

Szczerze mówiąc, to trochę mnie uspokaja. Dobrze przeczytać coś takiego od kogoś, kto patrzy na to z praktycznej strony, a nie tylko przez strach przed samą nazwą leku.

Ja mam Doretę lub podobne leki z tramadolem przepisywane od bardzo dawna. Najważniejsze było u mnie to, że trafiłam w końcu na lekarza, który patrzy nie tylko na sam lek, ale też na to, jak bardzo ból rozwala codzienne życie. Dzięki temu da się jakoś funkcjonować, a nie tylko przetrwać.

U mnie leki opioidowe przewinęły się przez lata z powodu przewlekłego bólu i powiem tak: bardzo ważne jest odróżnienie tolerancji, zależności fizycznej i uzależnienia, bo ludzie ciągle wrzucają to do jednego worka. Sam fakt, że organizm przyzwyczaja się do leku albo gorzej znosi jego brak, nie znaczy jeszcze, że ktoś go nadużywa. Dla wielu osób takie leczenie po prostu poprawia jakość życia. Bez niego człowiek nie śpi, nie chodzi, nie pracuje i nie funkcjonuje.

Najgorsze jest to, że w Polsce też coraz częściej ma się wrażenie, że jak tylko pojawia się temat mocniejszego leku przeciwbólowego, to od razu człowiek jest traktowany podejrzliwie. A prawda jest taka, że nie każdy ból da się ogarnąć paracetamolem czy ibuprofenem. Jak ktoś żyje z bólem od lat, to czasem naprawdę nie chodzi o „widzimisię”, tylko o próbę odzyskania kawałka normalności.

Ja biorę Doretę dwa razy dziennie od kilku lat i miałam momenty, kiedy sama się zastanawiałam, czy ona jeszcze działa. Potem zdarzyło mi się zostać bez leku na dzień czy dwa i bardzo szybko przypomniałam sobie, po co go biorę. Dopiero wtedy człowiek widzi, że jednak różnica jest ogromna.

U mnie akurat Doreta nie sprawdziła się najlepiej, ale to nie dlatego, że przestała działać, tylko dlatego, że z czasem mój problem z kręgosłupem i innymi chorobami po prostu się pogłębił. Na wcześniejszym etapie pomagała mi bardziej. Więc nie zawsze jest tak, że lek „przestaje działać” przez tolerancję — czasem po prostu sama choroba idzie do przodu.

Ja biorę połączenie tramadolu z paracetamolem od kilkunastu lat. Przed zabiegiem przeciwbólowym brałam go dużo częściej, teraz rzadziej, bo ból nie wraca już tak intensywnie. Ale przez długi czas był to dla mnie podstawowy lek, który pozwalał normalnie funkcjonować. Nigdy nie brałam go bez bólu, tylko wtedy, kiedy był potrzebny.

Są też osoby, które przez wiele lat jadą na tej samej dawce i nie muszą jej zwiększać. U mnie tak właśnie było. Nie każdy automatycznie wpada w spiralę coraz większych dawek. To bardzo indywidualna sprawa.

Ja mam trochę inne doświadczenie, więc dla równowagi napiszę ostrożniej. Doreta pomagała mi na ból, ale kiedy kiedyś nagle ją odstawiłam, objawy były naprawdę ciężkie. Nie chodziło nawet tylko o sam ból, ale też o rozbicie, poty, niepokój i bardzo kiepskie samopoczucie. Dlatego moim zdaniem to jest lek, który potrafi pomóc, ale trzeba podchodzić do niego z szacunkiem i nie traktować jak czegoś całkiem lekkiego.

Dokładnie. Wiele osób myli uzależnienie z zależnością fizyczną. Jak ktoś bierze lek długo, organizm może się do niego przyzwyczaić i źle reagować na nagłe odstawienie. To nie znaczy od razu, że ktoś bierze go dla przyjemności albo traci kontrolę. To po prostu dwa różne zjawiska.

Ja z kolei mam tak, że przy Dorecie nie musiałam zwiększać dawek, ale nauczyłam się trochę „żonglować” nimi rozsądnie. W lepsze dni brałam mniej albo wcale, a w gorsze wracałam do normalnego schematu. Oczywiście wszystko w granicach tego, co było ustalone. Dzięki temu miałam poczucie, że nie biorę jej więcej niż naprawdę potrzebuję.

U mnie Doreta działa dobrze głównie na noc, bo kiedy ból się rozkręca, bez niej co chwilę się wybudzam. Ciekawe jest to, że każdy reaguje inaczej — jedna osoba po niej robi się senna, a inna mówi, że wręcz trudniej jej zasnąć. Dlatego cudzych doświadczeń warto posłuchać, ale i tak na końcu najważniejsze jest to, jak reaguje własny organizm.