Dutilox brać rano czy wieczorem?

Wybór pory dnia – rano czy wieczorem – zależy od indywidualnej reakcji pacjenta na lek oraz od zaleceń lekarza prowadzącego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dutilox/o-jakiej-porze-dnia-stosowac-dutilox

Cześć wszystkim! Dostałam Dutilox od lekarza na lęki i depresję, ale zapomniałam dopytać, kiedy najlepiej go brać – rano czy wieczorem? W ulotce niby piszą, że raz dziennie, ale czytałam, że może usypiać albo pobudzać. Jak było u Was? Kiedy najlepiej go brać, żeby się dobrze czuć w ciągu dnia? Dzięki za każdą odpowiedź!

W teorii można brać o dowolnej porze, ale ja na początku łykałam rano i to był błąd, bo po godzinie miałam taki ścinek, że mogłabym spać na siedząco. Chodziłam jak zombie, nic mi się nie chciało, kawa nie pomagała, a w pracy miałam wrażenie, że patrzę w komputer i nawet nie wiem, co czytam.

Przeniosłam na wieczór i to była dużo lepsza opcja – brałam przed snem i po prostu szybciej zasypiałam. ALE! Moja koleżanka miała odwrotnie – ona po Dutiloxie dostawała takiego energetycznego kopa, że jak wzięła na noc, to leżała do trzeciej nad ranem i liczyła tynk na suficie. Musiała przestawić na poranek i wtedy było okej.

Więc generalnie – najlepiej zacząć od jednej pory i obserwować. Jeśli będziesz czuć się senna – spróbuj brać wieczorem. Jeśli będziesz czuć niepokój albo nadmierne pobudzenie – przestaw na rano. No i pamiętaj, że organizm się dostosowuje, więc pierwsze dni mogą być inne niż po paru tygodniach. Poza tym, jak już się do leku przyzwyczaisz, to te efekty uboczne zazwyczaj się zmniejszają albo znikają całkiem.

Ja już nie biorę, bo zeszłam z leku po pół roku, ale pamiętam, że początki były ciężkie i też się wahałam, kiedy najlepiej brać. Także testuj i znajdź swoją porę, a jak coś nie gra, to zawsze można zmienić. Trzymam kciuki, żeby Ci dobrze podpasował i daj znać, jak u Ciebie!