Emanerę można przyjmować przed jedzeniem, podczas posiłku albo po nim, jednak najczęściej zaleca się zażycie jej 30–60 minut przed posiłkiem, zwykle przed śniadaniem.
Czy jeżeli wzięłam Emanerę przed obiadem zamiast przed kolacją, to coś się stało? Pierwszą dawkę przyjęłam rano, a drugą przez pomyłkę wcześniej. Czy wieczorem powinnam wziąć jeszcze trzecią kapsułkę?
Nie bierz trzeciej dawki. Przyjęcie drugiej kapsułki przed obiadem zamiast przed kolacją nie powinno wpłynąć na całe leczenie. Ja przez pierwsze dwa dni też myliłam pory przyjmowania leków podczas kuracji na Helicobacter pylori i ostatecznie wszystko było w porządku. Jutro po prostu wróć do swojego normalnego schematu.
Emanerę można przyjmować z jedzeniem albo na czczo, więc samo przesunięcie dawki na wcześniejszą porę nie jest dużym problemem. Najważniejsze, że przyjęłaś już dwie zaplanowane dawki. Nie dokładaj trzeciej tylko dlatego, że druga została wzięta przed obiadem, a nie przed kolacją. Kolejną przyjmij dopiero o zwykłej porze następnego dnia.