Jak długo można brać Flonidan?

Flonidan można stosować przez dłuższy czas, ale bez konsultacji z lekarzem nie należy przekraczać 10 dni ciągłego stosowania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/flonidan/jak-dlugo-mozna-brac-flonidan

Mam pytanie o Flonidan. Jak długo można go brać? Mam alergię praktycznie cały rok – kurz, roztocza, koty, pyłki, wszystko mnie drażni. Bez tabletki nie funkcjonuję, ale nie chcę sobie zaszkodzić. Ktoś bierze regularnie? Jakieś skutki uboczne po dłuższym czasie?

Słuchaj, ja na Flonidanie praktycznie żyję! U mnie alergia zaczyna się już w lutym, jak tylko pierwsze drzewa pylić zaczynają, potem trawy, a na jesień pleśń i inne świństwa. Do tego mam psa, którego NIGDY bym się nie pozbyła, chociaż alergolog patrzył na mnie jak na wariatkę. Także, co ja mam zrobić? Flonidan biorę, bo jak nie wezmę, to kicham jak opętana, oczy mnie swędzą, a nos to mam jak po trzydniowej infekcji. Raz próbowałam odstawić i po dwóch dniach tak mnie dusiło, że musiałam wrócić.

Lekarka powiedziała mi, że te nowe leki antyhistaminowe są dużo łagodniejsze dla organizmu niż stare, ale czy można je brać non stop? No niby lepiej nie, ale ja tam biorę i żyję. Moja koleżanka miała taką samą sytuację, brała kilka lat codziennie, ale potem przestało na nią działać i musiała zmienić na cetyryzynę. Także to chyba indywidualnie wychodzi.

Jedno co zauważyłam, to że czasem mam wrażenie, że jestem bardziej senna po nim, chociaż niby to nie ten typ leku, co usypia. Jak wezmę rano, to do południa jestem jakaś otępiała, więc teraz biorę wieczorem i jest git.