Flucofast, czyli fluconazole, to lek przeciwgrzybiczy z grupy triazolów. Aby zrozumieć, jak długo fluconazole utrzymuje się w organizmie, warto przyjrzeć się jego farmakokinetyce, zwłaszcza parametrowi znanemu jako okres półtrwania (T1/2).
Hej, wie ktoś może, jak długo Flucofast utrzymuje się w organizmie? Brałem go ostatnio na infekcję grzybiczą i zastanawiam się, ile czasu potrzeba, żeby lek całkowicie się wydalił. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Cześć! Z tego, co pamiętam, flukonazol (substancja czynna w Flucofaście) ma dość długi czas działania – nawet do 30 godzin, więc utrzymuje się w organizmie przez kilka dni po zakończeniu leczenia. Ja brałem ten lek przez tydzień na drożdżycę i lekarz tłumaczył mi, że działa jeszcze przez kilka dni po ostatniej dawce, co jest fajne, bo nie trzeba tak często powtarzać kuracji.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że u mnie poprawa była widoczna już w trakcie brania leku, ale pełen efekt zauważyłem dopiero po około tygodniu od zakończenia. Dlatego nie martw się, jeśli jeszcze czujesz lekkie objawy – lek może ciągle działać. A jeśli masz wątpliwości, skonsultuj to z lekarzem, bo każdy organizm inaczej reaguje. Trzymaj się i zdrowia życzę!
Ja też ostatnio tego szukałam, bo miałam podobne pytanie po Flucofaście i znalazłam w charakterystyce leku fragment o tym, jak długo flukonazol utrzymuje się w organizmie. Wrzucam screen, bo tam jest to dość konkretnie napisane.
Z tego, co jest w ChPL, okres półtrwania flukonazolu w osoczu wynosi około 30 godzin. Czyli po mniej więcej 30 godzinach w organizmie zostaje około połowa dawki, po kolejnych 30 godzinach około 1/4 itd. W praktyce oznacza to, że lek nie znika z organizmu po jednej dobie, tylko utrzymuje się jeszcze przez kilka dni.
Najprościej licząc, po pojedynczej dawce Flucofast może być obecny w organizmie orientacyjnie około 6–7 dni, zanim jego ilość spadnie do bardzo niskiego poziomu. Dlatego też w charakterystyce jest napisane, że ten długi okres półtrwania uzasadnia stosowanie pojedynczej dawki np. w kandydozie pochwy albo dawkowanie raz na dobę / raz na tydzień w innych wskazaniach.
Na screenie widać też, że lek jest wydalany głównie przez nerki i około 80% dawki pojawia się w moczu w postaci niezmienionej. Czyli organizm usuwa go stopniowo, głównie przez układ moczowy. U osób z wolniejszą pracą nerek może to trwać dłużej.
Co ciekawe, w tym samym fragmencie jest też info, że flukonazol dobrze przenika do różnych płynów i tkanek, a w skórze czy paznokciach może utrzymywać się dłużej niż tylko we krwi. Dlatego przy grzybicy skóry albo paznokci działanie ocenia się trochę inaczej niż przy jednorazowej dawce na infekcję intymną.