Jak długo utrzymuje się w organizmie Flucofast?

Flucofast, czyli fluconazole, to lek przeciwgrzybiczy z grupy triazolów. Aby zrozumieć, jak długo fluconazole utrzymuje się w organizmie, warto przyjrzeć się jego farmakokinetyce, zwłaszcza parametrowi znanemu jako okres półtrwania (T1/2).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/flucofast/jak-dlugo-utrzymuje-sie-w-organizmie-flucofast

Hej, wie ktoś może, jak długo Flucofast utrzymuje się w organizmie? Brałem go ostatnio na infekcję grzybiczą i zastanawiam się, ile czasu potrzeba, żeby lek całkowicie się wydalił. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Cześć! Z tego, co pamiętam, flukonazol (substancja czynna w Flucofaście) ma dość długi czas działania – nawet do 30 godzin, więc utrzymuje się w organizmie przez kilka dni po zakończeniu leczenia. Ja brałem ten lek przez tydzień na drożdżycę i lekarz tłumaczył mi, że działa jeszcze przez kilka dni po ostatniej dawce, co jest fajne, bo nie trzeba tak często powtarzać kuracji.

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że u mnie poprawa była widoczna już w trakcie brania leku, ale pełen efekt zauważyłem dopiero po około tygodniu od zakończenia. Dlatego nie martw się, jeśli jeszcze czujesz lekkie objawy – lek może ciągle działać. A jeśli masz wątpliwości, skonsultuj to z lekarzem, bo każdy organizm inaczej reaguje. Trzymaj się i zdrowia życzę!