Czy Flucofast jest skuteczny?

Flucofast, zawierający substancję czynną fluconazole, jest zazwyczaj skuteczny w leczeniu różnych zakażeń grzybiczych, o ile jest stosowany zgodnie z zaleceniami lekarza i w odpowiednich dawkach. Efektywność fluconazole została potwierdzona w licznych badaniach klinicznych i przez lata stosowania w praktyce medycznej.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/flucofast/czy-flucofast-jest-skuteczny

Hej, dziewczyny! Mam pytanie dotyczące Flucofastu. Od trzech dni zaczęłam stosować kurację, równocześnie z Nystatyną. Akurat z Nystatyną wszystko mam ustalone z ginekologiem – wiem, czy stosować przed okresem, zrobić przerwę w trakcie, czy kontynuować po nim. Ale kompletnie zapomniałam zapytać, jak to wygląda z Flucofastem.

Wiem, że to lek doustny, ale w Internecie nie znalazłam żadnych konkretów na temat przyjmowania go podczas okresu. Czy któraś z Was miała z tym doświadczenie? Brałyście go w trakcie miesiączki? I ogólnie – jak się sprawdza? Byłyście zadowolone z efektów?

Nie ma potrzeby przerywać leczenia doustnego, takiego jak Flucofast, z powodu miesiączki – to w niczym nie przeszkadza.

Ale chwila, ile tego Flucofastu masz zapisane? I na co dokładnie go stosujesz? Drożdżyca pochwy? Sprawdź jeszcze dokładnie ulotkę i dawkowanie – przy tej przypadłości Flucofast zwykle nie jest brany codziennie, tylko w określonych odstępach. Może lepiej upewnij się, czy stosujesz go zgodnie z zaleceniami.

Kilka miesięcy temu miałam podobny problem z grzybicą pochwy. Ginekolog zalecił mi stosowanie Clotrimazolum w tabletkach dopochwowych przez 6 dni tuż przed okresem. Z kolei Flucofast brałam doustnie – po dwie tabletki w trakcie każdej miesiączki, przez pół roku.

Efekt? Naprawdę świetny! Po zakończeniu kuracji problem już nie wrócił. Jeśli masz podobny schemat, warto się go trzymać – u mnie zadziałało idealnie.

Flucofast spokojnie można stosować w trakcie miesiączki. Nie ma potrzeby przerywania leczenia – działa doustnie, więc cykl menstruacyjny nie wpływa na jego skuteczność. :blush:

Podczas miesiączki faktycznie globulki dopochwowe odpadają, ale tabletki doustne można stosować bez problemu.

I pamiętaj, że ginekolog koniecznie powinien przepisać leczenie także partnerowi – inaczej infekcja może wracać. U nas lekarz zapisał Flucofast dla partnera na 3 dni i to rozwiązało problem. :blush: