Atywia i Atywia Daily są doustnymi środkami antykoncepcyjnymi, które różnią się tylko zawartością tabletek placebo, co nie wpływa na skuteczność produktu, ponieważ tabletki placebo nie zawierają hormonów. Tabletki placebo mają na celu wyrobienie nawyku codziennego zażywania tabletki przez kobietę i przede wszystkim eliminację najczęstszego błędu w ich zażywaniu – zapomnienia o przyjęciu pierwszej tabletki z nowego blistra po przerwie.
Wrzucam zdjęcie, żeby było widać, o co mi chodzi — po lewej mam zwykłą Atywię, a po prawej Atywię Daily, którą stosuję od jakiegoś czasu.
Mam małe zamieszanie, bo przez pomyłkę w aptece wydano mi zwykłe tabletki Atywia zamiast Atywia Daily. Do tej pory brałam Atywię Daily, czyli opakowanie z 28 tabletkami, w tym z ostatnimi tabletkami placebo. Teraz jestem właśnie przy końcówce blistra i kończę te ostatnie 7 tabletek placebo, podczas których zwykle pojawia się krwawienie.
Zastanawiam się, czy po zakończeniu tych tabletek placebo mogę normalnie zacząć blister zwykłej Atywii, czy jednak nie powinno się tak mieszać opakowań. Z tego, co rozumiem, różnica polega głównie na schemacie stosowania, bo Atywia Daily ma tabletki placebo, a zwykła Atywia ich nie ma, ale nie chcę czegoś źle policzyć ani zrobić przerwy dłuższej, niż powinnam.
Czy któraś z Was miała podobną sytuację — że zamiast Atywia Daily dostała zwykłą Atywię? Czy zaczynałyście zwykłe opakowanie od razu po zakończeniu placebo, tak jakby to był początek nowego blistra? A może lepiej nie kombinować i jednak ogarnąć nową receptę na Atywia Daily, żeby zostać przy tym samym schemacie?
Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo trochę się pogubiłam przy tych dwóch wersjach i nie wiem, czy to tylko kwestia wygody brania tabletek, czy faktycznie może mieć znaczenie dla skuteczności.
Atywia Daily i Atywia to właściwie ten sam lek, z tą różnicą, że Atywia nie zawiera 7 tabletek placebo. Możesz spokojnie rozpocząć stosowanie zwykłej Atywi, ponieważ aktywne tabletki są identyczne w obu wersjach. Jedyna różnica polega na schemacie przyjmowania: w przypadku Atywi masz 21 tabletek aktywnych, po których robisz 7-dniową przerwę i 8. dnia zaczynasz nowe opakowanie. Natomiast w Atywia Daily przez te 7 dni przyjmujesz dodatkowe, nieaktywne tabletki.