Jaka jest różnica między Atywia, a Atywia Daily?

Atywia i Atywia Daily są doustnymi środkami antykoncepcyjnymi, które różnią się tylko zawartością tabletek placebo, co nie wpływa na skuteczność produktu, ponieważ tabletki placebo nie zawierają hormonów. Tabletki placebo mają na celu wyrobienie nawyku codziennego zażywania tabletki przez kobietę i przede wszystkim eliminację najczęstszego błędu w ich zażywaniu – zapomnienia o przyjęciu pierwszej tabletki z nowego blistra po przerwie.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/atywia/jaka-jest-roznica-miedzy-atywia-a-atywia-daily

Od jakiegoś czasu stosuję tabletki Atywia Daily, ale przez pomyłkę w aptece wydano mi zwykłe tabletki Atywia. Czy mogę je stosować zamiast tych, które brałam do tej pory? Właśnie kończę ostatnie 7 tabletek placebo (te, podczas których występuje krwawienie). Czy po ich zakończeniu mogę od razu rozpocząć opakowanie Atywia, czy lepiej udać się do ginekologa po nową receptę na Atywia Daily? Z góry dziękuję za pomoc! :blush:

Atywia Daily i Atywia to właściwie ten sam lek, z tą różnicą, że Atywia nie zawiera 7 tabletek placebo. Możesz spokojnie rozpocząć stosowanie zwykłej Atywi, ponieważ aktywne tabletki są identyczne w obu wersjach. Jedyna różnica polega na schemacie przyjmowania: w przypadku Atywi masz 21 tabletek aktywnych, po których robisz 7-dniową przerwę i 8. dnia zaczynasz nowe opakowanie. Natomiast w Atywia Daily przez te 7 dni przyjmujesz dodatkowe, nieaktywne tabletki.