Brak krwawienia z odstawienia podczas stosowania Atywia Daily może się zdarzyć i nie zawsze jest powodem do niepokoju. Jeśli jednak przyjmowałaś tabletki zgodnie z zaleceniami i krwawienie nie wystąpiło, warto wykonać test ciążowy, aby wykluczyć ciążę. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem.
Dziewczyny, czy któraś z Was miała dziwne krwawienie po Atywia Daily?
Biorę te tabletki już 1,5 roku, nigdy nie pominęłam ani jednej, nie miałam wymiotów ani biegunki, a opóźnienia w przyjmowaniu nie przekraczały godziny. Przez cały ten czas wszystko było regularne, ale teraz coś się pokręciło i zaczynam panikować.
W listopadzie przeszłam grypę typu A, na szczęście łagodnie – osłabienie, kaszel, wysypka, ale nic bardzo poważnego. Po leczeniu współżyłam dwa razy z zabezpieczeniem (prezerwatywa, nic się nie zsunęło ani nie pękło). No i wszystko byłoby spoko, ALE… zamiast normalnego krwawienia z odstawienia pojawiło się brązowe plamienie, trwało 1,5 dnia i zniknęło. Nigdy tak nie miałam!
Zdarzało się, że krwawienie było raz słabsze, raz mocniejsze, ale nigdy aż tak skąpe. Boję się, że coś mogło nie zadziałać… Czy to normalne? Czy to może być przez grypę, stres, hormony? Ktoś miał podobnie? Bo ja już rozważam zakup testu, ale może panikuję niepotrzebnie…
Biorę Atywia Daily trochę krócej niż Ty, ale mam identyczną sytuację – tabletki przyjmowane co do minuty, żadnych pominięć, żadnych błędów, a tu nagle… dziwne plamienie zamiast normalnego krwawienia. I zgadnij co? Też miałam grypę tuż przed tym, więc coś chyba jest na rzeczy.
U mnie wyglądało to tak – zamiast standardowego okresu, pojawiło się brązowe plamienie przez 2 dni i cisza. Myślałam, że organizm mi się buntuje albo że zaraz wylosuję niechcianą niespodziankę. Test zrobiłam dla świętego spokoju i oczywiście był negatywny, ale stres przez te dni… MASAKRA!
Poczytałam trochę i okazuje się, że: Grypa, inne infekcje i stres mogą wpływać na krwawienie – osłabiają organizm, a hormony w tabletkach mogą się inaczej „układać” w ciele. Atywia Daily może zmniejszać krwawienia z odstawienia, a nawet je wygaszać, zwłaszcza po dłuższym stosowaniu. Brązowe plamienie jest normalne i wiele dziewczyn ma tak po kilku miesiącach brania tabletek – macica po prostu mniej się złuszcza.
Także, jeśli nie pominęłaś żadnej tabletki i prezerwatywa nie zawiodła, to szczerze? 99,9% szans, że wszystko jest w porządku. Jak się bardzo stresujesz, to zrób test dla spokoju ducha, ale serio – nie brzmi to jak coś, czym trzeba się przejmować.
Witamy w świecie antykoncepcyjnej loterii hormonalnej!