Escapelle ma skuteczność na poziomie ok. 85%, jeśli zostanie przyjęta w ciągu 72 godzin od stosunku. Najwyższą skuteczność, czyli do 95%, osiąga, gdy zostanie zażyta w ciągu pierwszych 12 godzin. Skuteczność zmniejsza się wraz z czasem oraz u osób z wyższym BMI (powyżej 25). Nie chroni przed kolejnymi stosunkami ani nie działa jak regularna antykoncepcja.
Hej dziewczyny, jaka jest skuteczność Escapelle? Brałam wczoraj, bo zdarzył się klasyczny dramat – gumka pękła i teraz nie wiem, czy mam się martwić. Wzięłam po około 8 godzinach, ale naczytałam się, że to nie daje 100% gwarancji. Macie jakieś doświadczenia? Czy któraś mimo wszystko zaszła w ciążę po Escapelle? Bo już serio panikuję i nie wiem, czego się spodziewać…
Hej, ja brałam Escapelle dwa razy i za każdym razem wszystko było okej. Raz połknęłam po jakichś 6 godzinach, drugi raz po 10 – w obu przypadkach miesiączka przyszła trochę później, ale żadnej niespodzianki nie było. Jak wzięłaś w miarę szybko, to szanse na powodzenie są naprawdę duże. Słyszałam, że jak się zmieścisz w pierwszych 24 godzinach, to działa w 90% przypadków. Więc staraj się nie stresować (wiem, że łatwo mówić). I pamiętaj, że stres też może Ci opóźnić okres, więc na spokojnie.
No to ja niestety jestem tym 1% pechowców, bo Escapelle wzięłam po 20 godzinach i… mój syn ma teraz dwa latka. Ale u mnie była dość specyficzna sytuacja, bo według aplikacji miałam owulację dokładnie w tym dniu. Podobno jak owulacja już się zaczęła, to Escapelle nie pomoże, bo działa głównie na jej opóźnienie. No i w moim przypadku rzeczywiście nie pomogło. Nie chcę Cię straszyć, bo u większości dziewczyn działa, ale warto wiedzieć, że to nie jest magiczna tabletka, tylko zabezpieczenie, które ma swoje ograniczenia. Jak masz wątpliwości i naprawdę się boisz, to możesz pójść do ginekologa i omówić inne opcje. Ale szansa, że się udało, jest u Ciebie bardzo duża, więc nie zamartwiaj się na zapas!
Kochana, ja raz brałam Escapelle i było okej, ale od tamtej pory trzymam w domu ellaOne, bo podobno działa lepiej, zwłaszcza jak się ma trochę więcej kilogramów (ja mam BMI 28). Farmaceutka mi kiedyś powiedziała, że Escapelle traci skuteczność u dziewczyn z wyższym BMI, więc jak ktoś nie jest super-szczupły, to lepiej od razu wziąć ellaOne. Może warto o tym pomyśleć na przyszłość? Ale wracając do Twojej sytuacji – 8 godzin to dobry czas, serio. Głowa do góry, ja obstawiam, że u Ciebie wszystko będzie dobrze. Trzymaj się i daj znać, jak się skończyło!