Jaki probiotyk do Dalacinu?

Stosowanie probiotyków podczas leczenia antybiotykami, takimi jak Dalacin C (klindamycyna), może pomóc w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak biegunka antybiotykowa czy zaburzenia układu pokarmowego.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/dalacin-c/jaki-probiotyk-do-dalacinu

Niedawno lekarz przepisał mi Dalacin na infekcję bakteryjną. Słyszałam, że podczas kuracji antybiotykami warto przyjmować probiotyki, żeby chronić florę bakteryjną jelit. Czy mogłybyście polecić sprawdzone probiotyki, które dobrze współgrają z Dalacinem?

Sama kilka miesięcy temu brałam Dalacin z powodu zapalenia zatok. Wtedy farmaceutka poleciła mi probiotyk zawierający szczepy Lactobacillus rhamnosus i Saccharomyces boulardii. Brałam go regularnie podczas kuracji i jeszcze kilka dni po jej zakończeniu. Dzięki temu uniknęłam problemów żołądkowych i czułam się dobrze.

Moja siostra miała podobną sytuację i również stosowała probiotyki podczas antybiotykoterapii. Ona wybrała preparat z Lactobacillus acidophilus i też była zadowolona z efektów. Ważne jest, żeby przyjmować probiotyk w odstępie kilku godzin od antybiotyku, żeby nie osłabiać jego działania.

Pamiętam też, że kiedyś czytałam artykuł o znaczeniu diety podczas antybiotykoterapii. Warto w tym czasie jeść jogurty naturalne, kiszonki i inne produkty fermentowane, które naturalnie wspierają florę bakteryjną jelit.