Stosowanie probiotyków podczas leczenia antybiotykami, takimi jak Dalacin C (klindamycyna), może pomóc w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak biegunka antybiotykowa czy zaburzenia układu pokarmowego.
Niedawno lekarz przepisał mi Dalacin na infekcję bakteryjną. Słyszałam, że podczas kuracji antybiotykami warto przyjmować probiotyki, żeby chronić florę bakteryjną jelit. Czy mogłybyście polecić sprawdzone probiotyki, które dobrze współgrają z Dalacinem?
Sama kilka miesięcy temu brałam Dalacin z powodu zapalenia zatok. Wtedy farmaceutka poleciła mi probiotyk zawierający szczepy Lactobacillus rhamnosus i Saccharomyces boulardii. Brałam go regularnie podczas kuracji i jeszcze kilka dni po jej zakończeniu. Dzięki temu uniknęłam problemów żołądkowych i czułam się dobrze.
Moja siostra miała podobną sytuację i również stosowała probiotyki podczas antybiotykoterapii. Ona wybrała preparat z Lactobacillus acidophilus i też była zadowolona z efektów. Ważne jest, żeby przyjmować probiotyk w odstępie kilku godzin od antybiotyku, żeby nie osłabiać jego działania.
Pamiętam też, że kiedyś czytałam artykuł o znaczeniu diety podczas antybiotykoterapii. Warto w tym czasie jeść jogurty naturalne, kiszonki i inne produkty fermentowane, które naturalnie wspierają florę bakteryjną jelit.