Kiedy brać Tritace rano czy wieczorem?

Zazwyczaj Tritace należy przyjmować raz na dobę, rano, przed jedzeniem, popijając wodą, jednak ostateczna decyzja dotycząca dawkowania i sposobu stosowania leku powinna zostać podjęta przez lekarza, który uwzględni indywidualne potrzeby pacjenta.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tritace/kiedy-brac-tritace-rano-czy-wieczorem

Hej wszystkim,

Od kilku dni zaczęłam przyjmować Tritace na nadciśnienie i zastanawiam się, jaka pora dnia jest najlepsza na branie tego leku – rano czy wieczorem? Mój lekarz powiedział, że to zależy ode mnie, ale nie dał jasnych wskazówek, co lepsze. Moje ciśnienie jest wyższe rano, ale nie wiem, czy to oznacza, że lek powinnam brać właśnie wtedy. Jakie są Wasze doświadczenia?

Cześć,

Brałam Tritace przez dłuższy czas i muszę przyznać, że miałam podobne dylematy. Na początku też nie wiedziałam, która pora dnia będzie najlepsza, więc eksperymentowałam – i mogę podzielić się moimi spostrzeżeniami.

Zaczęłam od przyjmowania leku rano, zaraz po przebudzeniu, bo moje ciśnienie zawsze było wyższe w tych godzinach. Lek rzeczywiście pomagał obniżyć poranne wartości, ale zauważyłam, że czasem pod wieczór ciśnienie zaczynało znowu delikatnie rosnąć. Lekarz wyjaśnił mi, że Tritace działa przez całą dobę, ale efekt może być odczuwalny nieco bardziej w ciągu pierwszych kilku godzin po zażyciu.

Po jakimś czasie zmieniłam porę na wieczorną, bo rano miałam tendencję do zapominania o tabletkach, kiedy się spieszyłam do pracy. I tutaj pojawiła się ciekawa różnica – wieczorne zażycie Tritace sprawiło, że rano czułam się bardziej wypoczęta, a moje ciśnienie o poranku było znacznie bardziej stabilne. Dodatkowo, wieczorna pora podobno sprzyja lepszemu wyrównaniu ciśnienia u osób, które mają tzw. „non-dippers”, czyli u których ciśnienie nie spada naturalnie w nocy.

Ostatecznie zostałam przy wieczornym schemacie, ale myślę, że to bardzo indywidualna sprawa. Ważne, żebyś obserwowała swoje ciało i regularnie mierzyła ciśnienie o różnych porach dnia – dzięki temu łatwiej będzie Ci zauważyć, która pora daje lepsze efekty.

Aha, jeszcze jedna rada: nieważne, czy bierzesz lek rano, czy wieczorem – staraj się robić to o tej samej godzinie każdego dnia. Regularność jest kluczowa, bo Tritace działa najlepiej, gdy jego stężenie w organizmie jest stabilne.

Na koniec taka ciekawostka – kiedyś usłyszałam od farmaceuty, że dla osób z porannym „pikiem” ciśnienia lepiej sprawdza się rano, a dla tych, którzy mają problemy z ciśnieniem wieczorem lub w nocy, wieczorna dawka może być bardziej skuteczna. Oczywiście wszystko zależy od Twojego rytmu dnia, ciśnienia i tego, co dla Ciebie wygodniejsze.