Poprawa po Debretin następuje zwykle w ciągu 2–4 tygodni regularnego stosowania.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/debretin/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-debridat
Poprawa po Debretin następuje zwykle w ciągu 2–4 tygodni regularnego stosowania.
Zaczęłam brać Debretin na IBS z przewagą zaparć i jestem dopiero na drugim dniu, ale już widzę sporą różnicę. Przede wszystkim praktycznie zniknęły wzdęcia. Nadal mam trochę problem z zaparciami, ale brzuch przestał boleć i nie mam już tego ciągłego uczucia, że wszystko mi zalega.
Dzisiaj zjadłam naprawdę duży obiad i pierwszy raz od kilku miesięcy czułam się po prostu normalnie najedzona, a nie napompowana i obolała. Trochę mnie zaskoczyło, że poprawa przyszła tak szybko. Ktoś jeszcze bierze Debretin? Po jakim czasie u Was było widać pełny efekt?
U mnie też działa. Wrzucam zdjęcie mojego Debretin 100 mg, żeby było wiadomo, o który dokładnie preparat chodzi. Mam IBS-C i pierwszą wyraźną różnicę zauważyłem właściwie już po kilku dniach stosowania.
Najbardziej odpuściły mi wzdęcia i skurcze brzucha. Wcześniej potrafiłem być napompowany praktycznie po każdym większym posiłku, a teraz jest pod tym względem zdecydowanie spokojniej. Z zaparciami nie jest jeszcze idealnie, ale ogólnie jelita zachowują się dużo lepiej.
Biorę łącznie 400 mg trimebutyny na dobę. Trochę mnie zaskoczyło, że efekt pojawił się tak szybko, bo spodziewałem się raczej kilku tygodni czekania na poprawę.
A Debretin nie spowalnia przypadkiem pracy jelit? Trochę mnie dziwi, że pomaga przy zaparciach.
Z tego co rozumiem, trimebutyna bardziej reguluje motorykę niż po prostu ją spowalnia. Czyli przy zbyt szybkiej pracy jelit może ją wyciszać, a przy zbyt wolnej pomagać ją unormować. Dlatego jest stosowana przy różnych odmianach IBS.
Też początkowo tego nie rozumiałam. U mnie zaparcie jeszcze całkowicie nie zniknęło, ale różnica w bólu brzucha jest ogromna. Wcześniej nawet po nabiale albo większym posiłku potrafiłam mieć kilka godzin bólu, a teraz praktycznie go nie ma. Debretin biorę przed posiłkami, zazwyczaj dwa albo trzy razy dziennie.
A po jakim czasie można powiedzieć, że lek naprawdę zadziałał? Nie chodzi mi tylko o chwilową poprawę, ale o takie wyraźne uspokojenie jelit. Mam skurcze, przelewanie i ciągłe ruchy w brzuchu. Biorę Debretin od niedawna i zastanawiam się, czy trzeba mu dać tydzień albo dwa.
U mnie akurat poprawa była bardzo szybka. Skurcze i przelewanie zrobiły się dużo mniejsze już po pierwszych dawkach. Też jestem dopiero na początku stosowania, więc nie wiem jeszcze, jak będzie długoterminowo, ale pierwszą różnicę zauważyłem praktycznie od razu.
Dzięki, czyli wygląda na to, że bardzo indywidualnie. U jednych pierwsza poprawa jest od razu, a u innych trzeba poczekać kilka dni. Dam mu jeszcze trochę czasu, bo na razie dopiero zaczynam.