Kiedy zaczyna działać Ciprotic?

Ciprotic zaczyna działać już w ciągu pierwszej doby od rozpoczęcia leczenia, a u większości pacjentów poprawa objawów – takich jak ból, obrzęk czy uczucie zatkania ucha – pojawia się w ciągu 24–48 godzin.

Temat jest powiązany z:https://medyk.online/lek/ciprotic/kiedy-zaczyna-dzialac-ciprotic/

Hej kochani, mam pytanie, bo lekarz przepisał mi Ciprotic na zapalenie ucha i jestem ciekawa, po jakim czasie ten lek w ogóle zaczyna działać? Wzięłam pierwsze dawki i trochę panikuję, bo ból nadal jest spory. Czy to normalne? Kiedy Wy poczuliście ulgę?

Cześć, ja też miałam przepisany Ciprotic na ostre zapalenie ucha zewnętrznego. U mnie ból trochę odpuścił dopiero po drugiej dobie, więc nie denerwuj się, że od razu nie ma efektu. Lekarz mówił, że to normalne, bo antybiotyk potrzebuje czasu, żeby zahamować namnażanie bakterii, a steroid działa szybciej, ale też nie zawsze natychmiast. Pamiętam, że pierwszego dnia nadal bolało i miałam wrażenie, że nic się nie zmienia, ale drugiego wieczorem nagle poczułam ogromną ulgę. Do końca tygodnia praktycznie zero objawów. Tak że głowa do góry – daj mu chwilę popracować.

Oj, pamiętam jak ja miałam ten lek, to myślałam, że oszaleję z bólu, a tu lekarz kazał kropić i czekać. Pierwszy dzień to dramat, nic nie czułam, miałam ochotę wszystko rzucić i iść po coś mocniejszego. Ale moja sąsiadka mówiła mi wcześniej, że u niej to dopiero po 2–3 dniach przyszła poprawa, więc trzymałam się tego jak nadziei. No i faktycznie – drugiego dnia wieczorem już było lżej, trzeciego to w ogóle inny świat. Ja to nawet pamiętam, że poszłam wtedy na zakupy z córką i pierwszy raz od kilku dni nie łapałam się za ucho co chwilę.