O jakiej porze brać Rosutrox?

Rosutrox można przyjmować o dowolnej porze dnia, ale najlepiej jest robić to regularnie o tej samej godzinie, co pomaga utrzymać stały poziom leku we krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/rosutrox/o-jakiej-porze-brac-rosutrox/

Dostałam Rosutrox na cholesterol i lekarz coś tam mówił, że można brać raz dziennie, ale nie pamiętam czy rano czy wieczorem… A wiadomo jak to jest – człowiek wyjdzie z gabinetu i połowy nie pamięta. Jak Wy bierzecie Rosutrox – rano czy wieczorem? Ma to w ogóle znaczenie? Bo jedni piszą, że statyny wieczorem najlepiej, a inni że to już nie ma znaczenia… Nie chcę robić czegoś źle na starcie.

Ja też miałam dokładnie ten sam dylemat. Na początku brałam wieczorem, bo wszędzie w necie pisali, że statyny to wieczorem, ale potem lekarz mi powiedział, że przy Rosutroxie to już nie ma aż takiego znaczenia. Finalnie przerzuciłam się na rano, bo po prostu łatwiej mi pamiętać. Biorę razem z kawą i innymi lekami i mam spokój. Jak brałam wieczorem, to co chwilę zapominałam i potem się zastanawiałam „brałam czy nie brałam”. Najważniejsze co mi powiedział lekarz to regularność – że lepiej brać codziennie rano niż raz rano, raz wieczorem. Biorę już kilka miesięcy, cholesterol spadł, nic mi nie jest, więc chyba działa :wink:

U mnie było trochę inaczej, bo zaczęłam od rana i średnio mi to pasowało. Zdarzało mi się zapomnieć, bo rano zawsze chaos – dzieci, praca, wszystko na szybko :sweat_smile:

Przerzuciłam się na wieczór i to był strzał w dziesiątkę. Mam taką rutynę, że wieczorem ogarniam się do spania i wtedy biorę tabletki. Dzięki temu nie pomijam dawek.