Na ile starcza Mounjaro Kwikpen?

Mounjaro KwikPen jest dostępny w kilku wersjach dawkowania: 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg, 10 mg, 12,5 mg i 15 mg. Każdy wstrzykiwacz zawiera 4 dawki, co oznacza, że jest przeznaczony na 4 tygodnie terapii (jedna dawka na tydzień). Opakowania występują w wersjach zawierających 1, 2 lub 4 wstrzykiwacze, co wpływa na to, na ile wystarcza całe opakowanie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/mounjaro-kwikpen/na-ile-starcza-mounjaro-kwikpen

Mam pytanie dotyczące KwikPen, bo trafiłam na informację, która mnie totalnie zaskoczyła – może ktoś rozwieje moje wątpliwości? :pray:

Dotychczas używałam KwikPen 2,5 mg. Zawsze dostawałam receptę na jeden wstrzykiwacz i płaciłam za niego w aptece około 1500 zł. W tym jednym wstrzykiwaczu było 4 dawki, co oznaczało, że wystarczał na 4 tygodnie.

Teraz dostałam receptę na 5 mg, więc zadzwoniłam do apteki, żeby zarezerwować, i usłyszałam coś, co kompletnie mnie zbiło z tropu. Pani farmaceutka powiedziała, że opakowanie zbiorcze zawiera 3 wstrzykiwacze po 5 mg, a każdy z nich kosztuje 1100 zł. Mam receptę na 2 takie opakowania (czyli razem 6 wstrzykiwaczy).

I tu zaczynają się schody: moje wcześniejsze pióra 2,5 mg były pakowane pojedynczo i miały po 4 dawki. Natomiast te nowe, w opakowaniach zbiorczych po 3 sztuki, są podobno “jednorazowe” na tydzień. Ale czy to naprawdę oznacza, że jeden wstrzykiwacz 5 mg wystarcza na tydzień, czy może jednak też ma 4 dawki, tylko ja coś źle zrozumiałam? :thinking:

Jeśli jeden pen starcza tylko na tydzień, to wychodzi absurdalnie drogo – 1100 zł na tydzień. Ale jeśli każdy ma jednak 4 dawki, to aż trudno mi uwierzyć, że cena jest taka “niska” w porównaniu do dawki 2,5 mg.

Może ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to działa? Jak wygląda dawkowanie w praktyce przy tych opakowaniach zbiorczych? Będę wdzięczna za każde wskazówki, bo kompletnie się pogubiłam. :sweat_smile: Dzięki!

PS. Swoją drogą, szkoda, że nigdzie nie ma jasnych informacji o tym, jak to dokładnie liczyć – może ktoś zna aptekę, gdzie wyjaśnili Wam to w przystępny sposób?

@Diana00 Jeden KwikPen zawsze wystarcza na miesiąc – nie ma innych wersji. W opakowaniu zbiorczym znajdują się 3 KwikPeny, co oznacza kurację na 3 miesiące. Każdy KwikPen zawiera 4 dawki, a dodatkowo można wyciągnąć piątą dawkę za pomocą insulinówki. :wink: Co ważne, większość aptek sprzedaje KwikPeny na sztuki, więc nie trzeba kupować całego opakowania zbiorczego.

Jaka 5 dawka?

Również zaczynałam od pojedynczych penów 2,5 mg – te zawsze były sprzedawane osobno. W przypadku penów 5 mg są one pakowane w zestawy po 3 sztuki, ale apteki często dzielą opakowania, więc można kupić pojedyncze sztuki. Co ważne, ilość dawek w penach 2,5 mg i 5 mg jest identyczna.

Nie, cena KwikPena 5 mg wcale nie jest podejrzanie niska – to właśnie wcześniejsza cena 1500 zł za pojedynczy pen 2,5 mg była wyjątkowo wysoka. W przypadku 5 mg koszt jednej sztuki jest bardziej proporcjonalny do dawki i odpowiada standardowym cenom stosowanym przy innych terapiach tego typu. Warto pamiętać, że wyższe dawki często są bardziej opłacalne w przeliczeniu na kurację, co może tłumaczyć różnicę w odczuciu cenowym.

Jeśli masz dawkę 2,5 a pen 5 to taki pen starczy ci na 2 miesiące bo ma 8 dawek po 2,5. 10 mg powinien starczyć do 4 miesięcy. Kupując pen z większą dawką a zażywając mniejszą starczą ci on na dłużej. Wszystko zależy od ilości przekręcenia jaką musisz zrobić przy dawkowaniu. Dodaje oficjalną tabelkę.
Przesyłanie: IMG_7706.jpeg…