Najlepszym wyborem do Mounjaro KwikPen są igły insulinowe o długości 4 mm lub 5 mm i grubości 31G lub 32G.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/mounjaro-kwikpen/jakie-igly-do-mounjaro-kwikpen/
Najlepszym wyborem do Mounjaro KwikPen są igły insulinowe o długości 4 mm lub 5 mm i grubości 31G lub 32G.
Odebrałam pen Mounjaro 5 mg jakieś dwa tygodnie temu i w aptece od razu dali mi igły – Novotwist 5 mm, te niebieskie. No i niby wszystko fajnie, ale… one w ogóle nie pasowały. Próbowałam je założyć, docisnąć, zakręcić – nic z tego. Jakby zupełnie inny gwint. Więc wróciłam do apteki, próbuję tłumaczyć, że nie da się ich zamontować, a oni uparcie swoje, że „powinny pasować, bo producent mówi, że są kompatybilne”. Serio? I jeszcze kazali mi przynieść zdjęcia, że niby nie pasuje… Ale jak mam pokazać na zdjęciu, że się nie da ich dobrze przykręcić, skoro nie ma jak nagrać filmiku?
W końcu powiedziałam im, że zaczynam tracić cierpliwość – i że nie mam już żadnych igieł, bo zużyłam te, które miałam wcześniej. I wtedy nagle – jak ręką odjął – wyskoczyli z pudełkiem, niby w ostatniej chwili, ale od razu zaznaczyli, że „to ostatnie, co mają i raczej już takich samych nie dostanę”. Super, dzięki, naprawdę – tylko żeby działały!
No i dzisiaj znów poszłam do apteki, bo mają dla mnie nowe – Novofine PLUS. Z zewnątrz wyglądają, jakby też były na wcisk, a nie do zakręcenia, więc dalej nie wiem, czy będą pasować do Mounjaro. Jeszcze żadnej nie otwierałam, bo mam tylko 4 sztuki, a zastrzyk wypada mi dopiero w piątek, więc trochę szkoda marnować.
Dla porównania – do pierwszego pena dostałam Novofine 32G 4 mm (opakowanie po 7 sztuk) i tamte pasowały idealnie. Bez problemu się zakładały, nic nie trzeba było kombinować.
Już dwa razy mówiłam w aptece, że to Mounjaro, nie Saxenda ani Ozempic. Nie wiem, czy one mają różne końcówki, czy co? Ale serio – człowiek chce się leczyć, a tu więcej stresu niż pomocy
Novofine pasują do igieł typu KwikPen. Wiele różnych penów – Mounjaro, Wegovy, insulina itd. – korzysta z tych samych igieł. Najlepiej brać 31G albo 32G, długość 4 mm albo 5 mm (6 mm też może być, tylko wtedy trzeba będzie wbijać trochę płycej, żeby nie wejść za głęboko w fałdkę).
Nakładasz igłę na pena tak, żeby przebiła ten czerwony element, a potem zakręcasz, żeby się dobrze trzymała. Na zdjęciu widać trzy różne marki igieł, które akurat mam pod ręką.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź
Miałam wcześniej właśnie takie igły jak na zdjęciu, ale ostatnie, które mi dali, nie chciały się dobrze przykręcić do pena – latały i jakby nie miały porządnego gwintu… A chciałabym, żeby to było porządnie zamocowane zanim coś sobie wbiję
Mam nadzieję, że te nowe Novofine PLUS będą w porządku
Jest mnóstwo filmików na ten temat. Wpisałam po prostu w Google: jak założyć igłę do pena insulinowego i pierwszy link z YouTube to właśnie ten film. Przewiń do 46 sekundy – tam widać, jak zakładają igłę:
Novotwist nie działa.
Novofine Plus działają – ostatnio ich używałam. Wystarczy je po prostu „wcisnąć”. Trzeba jednak użyć trochę siły, żeby igła przeszła przez tę czerwoną część.