Jakie igły do Mounjaro KwikPen?

Najlepszym wyborem do Mounjaro KwikPen są igły insulinowe o długości 4 mm lub 5 mm i grubości 31G lub 32G.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/mounjaro-kwikpen/jakie-igly-do-mounjaro-kwikpen/

Odebrałam pen Mounjaro 5 mg jakieś dwa tygodnie temu i w aptece od razu dali mi igły – Novotwist 5 mm, te niebieskie. No i niby wszystko fajnie, ale… one w ogóle nie pasowały. Próbowałam je założyć, docisnąć, zakręcić – nic z tego. Jakby zupełnie inny gwint. Więc wróciłam do apteki, próbuję tłumaczyć, że nie da się ich zamontować, a oni uparcie swoje, że „powinny pasować, bo producent mówi, że są kompatybilne”. Serio? I jeszcze kazali mi przynieść zdjęcia, że niby nie pasuje… Ale jak mam pokazać na zdjęciu, że się nie da ich dobrze przykręcić, skoro nie ma jak nagrać filmiku?

W końcu powiedziałam im, że zaczynam tracić cierpliwość – i że nie mam już żadnych igieł, bo zużyłam te, które miałam wcześniej. I wtedy nagle – jak ręką odjął – wyskoczyli z pudełkiem, niby w ostatniej chwili, ale od razu zaznaczyli, że „to ostatnie, co mają i raczej już takich samych nie dostanę”. Super, dzięki, naprawdę – tylko żeby działały!

No i dzisiaj znów poszłam do apteki, bo mają dla mnie nowe – Novofine PLUS. Z zewnątrz wyglądają, jakby też były na wcisk, a nie do zakręcenia, więc dalej nie wiem, czy będą pasować do Mounjaro. Jeszcze żadnej nie otwierałam, bo mam tylko 4 sztuki, a zastrzyk wypada mi dopiero w piątek, więc trochę szkoda marnować.

Dla porównania – do pierwszego pena dostałam Novofine 32G 4 mm (opakowanie po 7 sztuk) i tamte pasowały idealnie. Bez problemu się zakładały, nic nie trzeba było kombinować.

Już dwa razy mówiłam w aptece, że to Mounjaro, nie Saxenda ani Ozempic. Nie wiem, czy one mają różne końcówki, czy co? Ale serio – człowiek chce się leczyć, a tu więcej stresu niż pomocy :frowning:

Novofine pasują do igieł typu KwikPen. Wiele różnych penów – Mounjaro, Wegovy, insulina itd. – korzysta z tych samych igieł. Najlepiej brać 31G albo 32G, długość 4 mm albo 5 mm (6 mm też może być, tylko wtedy trzeba będzie wbijać trochę płycej, żeby nie wejść za głęboko w fałdkę).

Nakładasz igłę na pena tak, żeby przebiła ten czerwony element, a potem zakręcasz, żeby się dobrze trzymała. Na zdjęciu widać trzy różne marki igieł, które akurat mam pod ręką.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :blush:

Miałam wcześniej właśnie takie igły jak na zdjęciu, ale ostatnie, które mi dali, nie chciały się dobrze przykręcić do pena – latały i jakby nie miały porządnego gwintu… A chciałabym, żeby to było porządnie zamocowane zanim coś sobie wbiję :sweat_smile:

Mam nadzieję, że te nowe Novofine PLUS będą w porządku :crossed_fingers:t2:

Jest mnóstwo filmików na ten temat. Wpisałam po prostu w Google: jak założyć igłę do pena insulinowego i pierwszy link z YouTube to właśnie ten film. Przewiń do 46 sekundy – tam widać, jak zakładają igłę:

Novotwist nie działa.

Novofine Plus działają – ostatnio ich używałam. Wystarczy je po prostu „wcisnąć”. Trzeba jednak użyć trochę siły, żeby igła przeszła przez tę czerwoną część.