Ile dni stosować Berodual?

Berodual stosuje się doraźnie w przypadku duszności lub zależnie od wskazań lekarza, zazwyczaj do czasu ustąpienia objawów. Regularne stosowanie powinno być zgodne z zaleceniami specjalisty.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/berodual/ile-powinna-trwac-inhalacja-berodual

Cześć wszystkim! Mam pytanie do tych, którzy mieli do czynienia z Berodualem. Jak długo go stosowaliście, żeby naprawdę poczuć ulgę? Moja córka ma 6 lat i od kilku dni walczy z silnym kaszlem i dusznościami, a lekarz przepisał jej właśnie Berodual. Nie jestem pewna, czy kontynuować inhalacje, skoro objawy trochę się zmniejszyły, ale nie ustąpiły całkowicie. Jak to wyglądało u waszych dzieci albo u was? Z góry dzięki za podzielenie się doświadczeniami!

U nas z Berodualem też były przeboje, więc dobrze Cię rozumiem. Zaczęło się od tego, że jakiś czas temu miałam strasznie duszący kaszel, który nie pozwalał mi normalnie funkcjonować. Wieczorem, zamiast się kłaść spać, siedziałam w kuchni z głową w ręczniku i inhalatorem w ręku. Ktoś, kto nigdy nie miał takich problemów, nie zrozumie tego uczucia, kiedy czujesz, jakbyś oddychała przez słomkę, a każdy oddech to walka.

Lekarz przepisał mi Berodual i powiedział, żebym stosowała „w razie potrzeby”, co oczywiście nie było dla mnie żadną konkretną instrukcją. Na początku byłam trochę przerażona, bo pierwszy raz wzięłam większą dawkę niż zalecał ulotka (chyba dwa razy więcej kropli), bo po prostu chciałam od razu poczuć ulgę. Nie róbcie tego w domu, serio. Efekt? Owszem, oddychało się lepiej, ale serce mi waliło jak po mocnej kawie, a ręce mi drżały tak, że nie mogłam utrzymać kubka. Wtedy powiedziałam sobie: „Dobra, trzeba to brać na spokojnie”.

Przez trzy dni stosowałam inhalacje dwa razy dziennie. Rano, żeby w ogóle mieć siłę wstać i pójść do pracy, i wieczorem, żeby zasnąć bez kaszlu. Po trzech dniach poczułam, że oddech wraca do normy, a kaszel przestał mnie dusić. Byłam jednak ostrożna i nie przerywałam od razu – przez dwa kolejne dni zrobiłam sobie tylko jedną inhalację wieczorem. Powoli odstawiałam, aż w końcu przestałam całkiem.

Dla mnie kluczem było to, żeby słuchać swojego ciała. Jeśli córka czuje się lepiej, to może warto spróbować zmniejszyć dawki albo robić inhalacje rzadziej, ale stopniowo. U mnie było tak, że jak od razu przestałam po pierwszej poprawie, to duszności wróciły jak bumerang. Dlatego osobiście wolę dmuchać na zimne.

Hej, jak długo podajecie dzieciom Berodual przy infekcji i kaszlu? U nas został zalecony co 8 godzin, ale nie mam pewności, czy stosować go przez 3 dni, 5 dni czy aż do całkowitego ustąpienia kaszlu. Syn nie ma już duszności, ale nadal trochę kaszle, głównie mokro. Wrzucam zdjęcie preparatu, który mamy — chodzi mi tylko o Berodual w kroplach do nebulizacji.

U nas najczęściej Berodual był rozpisany na 3–5 dni. Podawaliśmy go przy świstach i takim napadowym, duszącym kaszlu. Kiedy oddychanie się poprawiało i świsty znikały, kończyliśmy zgodnie z wcześniejszym schematem. Na sam mokry kaszel bez duszności raczej go nie przedłużaliśmy.

Ostatnio mieliśmy Berodual przez 5 dni, co 8 godzin. Poprawa była już po dwóch dniach, ale dokończyliśmy tyle, ile było zapisane. U mojego syna lek pojawia się tylko wtedy, gdy infekcja schodzi na oskrzela i zaczyna ciężej oddychać.

U nas czas zależał od tego, jak długo utrzymywały się świsty. Czasami wystarczały 3 dni, a przy mocniejszym zaostrzeniu około tygodnia. Sam kaszel potrafił zostać dłużej, ale Berodual nie był wtedy automatycznie kontynuowany, bo nie jest lekiem na każdą pozostałość po infekcji.

Najdłużej podawaliśmy około 7–10 dni, ale wtedy dziecko miało wyraźną obturację i byliśmy kilka razy osłuchiwani. Nie schodziliśmy z niego stopniowo tak jak ze sterydu — po prostu zmieniano częstotliwość podawania według rozpiski. Berodual jest lekiem rozszerzającym oskrzela, więc najważniejsze było to, czy nadal występowały duszność i świsty.

Przy mokrym kaszlu samym w sobie Berodual nie zawsze jest potrzebny. Może ułatwić odkrztuszanie, jeżeli oskrzela są zwężone, ale nie rozrzedza wydzieliny. U nas dostawał go tylko wtedy, gdy oprócz kaszlu pojawiał się trudniejszy wydech, świsty albo wyraźne męczenie się przy oddychaniu. Gdy po kilku dniach nie było poprawy albo lek był potrzebny coraz częściej, robiliśmy ponowne osłuchanie.