Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Acenocumarol WZF w profilaktyce i leczeniu powikłań zakrzepowo-zatorowych? Czy zauważyliście poprawę w kontrolowaniu krzepliwości krwi oraz jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak krwawienia, siniaki, nudności czy inne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Biorę Acenocumarol WZF 4 mg już od jakiegoś czasu i mam z nim dość mieszane, ale ogólnie raczej pozytywne doświadczenia. Wrzucam zdjęcie mojego opakowania, bo może komuś się przyda — u mnie to dokładnie ta wersja 60 tabletek, 4 mg, Polfa Warszawa. Pudełko leżało akurat na ciemnym blacie przy mocnym świetle, dlatego tak mocno odbija i rzuca cień, ale dobrze widać, o który lek chodzi.
Sam Acenocumarol mam stosowany przeciwzakrzepowo i największa różnica w porównaniu ze zwykłymi lekami jest taka, że tutaj naprawdę trzeba pilnować regularności oraz wyników INR. To nie jest tabletka, którą bierze się „na oko” albo według własnego uznania. U mnie dawka była już kilka razy dopasowywana po badaniach, bo raz wynik był za niski, a innym razem zbliżał się za bardzo do górnej granicy. Dopiero po czasie zrozumiałem, że przy tym leku znaczenie mogą mieć nawet rzeczy, na które wcześniej nie zwracałem większej uwagi — dieta, inne leki, infekcja, alkohol czy większa zmiana trybu życia.
Na plus mogę powiedzieć, że sam lek nie daje mi na co dzień jakiegoś mocnego „zamulenia”. Nie czuję po nim senności ani typowego osłabienia zaraz po tabletce. Bardziej zauważalne jest u mnie to, że łatwiej robią się siniaki i przy drobnym skaleczeniu krew potrafi lecieć dłużej niż kiedyś. Miałem też parę razy lekkie krwawienie z dziąseł przy myciu zębów, więc zacząłem bardziej uważać na takie drobiazgi.
Największy minus to dla mnie właśnie ciągła kontrola i stres, czy INR jest w normie. Trzeba pamiętać o badaniach, godzinach przyjmowania i uważać z innymi lekami, nawet takimi pozornie zwykłymi przeciwbólowymi. Z jedzeniem też staram się nie robić dużych skoków — nie chodzi o to, że całkowicie czegoś unikam, tylko bardziej o to, żeby nie było tak, że przez tydzień jem bardzo dużo zielonych warzyw, a potem nagle wcale. Przy Acenocumarolu najtrudniejsze nie jest dla mnie samo połknięcie tabletki, tylko ta świadomość, że wszystko musi być dość równo prowadzone i kontrolowane.