Opinie Controloc

Zgaga, nadkwasota czy zapalenie przełyku? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w zmniejszeniu pieczenia w przełyku, cofania się treści żołądkowej albo bólu w nadbrzuszu po rozpoczęciu stosowania tego leku? Czy Controloc pomógł Wam w codziennym funkcjonowaniu – na przykład zmniejszył nocną zgagę, uczucie pieczenia po posiłkach lub dyskomfort po jedzeniu cięższych potraw? Interesujące jest również to, po jakim czasie zauważyliście pierwsze efekty działania leku i czy poprawa była trwała przy dłuższym stosowaniu. Jak wyglądały u Was ewentualne skutki uboczne podczas terapii? Czy pojawiły się objawy takie jak ból głowy, wzdęcia, biegunka lub zaparcia, uczucie pełności w żołądku, nudności albo ogólne osłabienie? Niektóre osoby wspominają także o problemach z trawieniem lub zmianach w samopoczuciu przy dłuższym stosowaniu inhibitorów pompy protonowej. Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero zaczynają terapię Controloc lub zastanawiają się, czy ten lek pomoże im w walce z przewlekłą zgagą, refluksem albo innymi dolegliwościami związanymi z nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Przez ostatnie kilka miesięcy miałam ogromne problemy z żołądkiem. Schudłam ponad 20 kilogramów w około trzy miesiące, bo praktycznie nie byłam w stanie normalnie jeść. Ciągle miałam mdłości, często wymiotowałam i przez długi czas mogłam przyjmować tylko bardzo lekkie rzeczy – coś w rodzaju papek, kaszek czy elektrolitów z apteki, żeby w ogóle utrzymać się na nogach.

W końcu trafiłam do gastrologa, który zlecił gastroskopię. Podczas badania okazało się, że mój żołądek jest bardzo podrażniony – błona śluzowa była zaczerwieniona, mocno zapalna i ogólnie w kiepskim stanie. Lekarz powiedział, że trzeba koniecznie zmniejszyć wydzielanie kwasu żołądkowego, żeby żołądek miał szansę się zregenerować.

Dostałam Controloc 40 mg dwa razy dziennie i szczerze mówiąc nie spodziewałam się aż takiej różnicy. Po raz pierwszy od kilku miesięcy mogłam normalnie coś zjeść bez wymiotów. Stopniowo zaczęłam wracać do normalnego jedzenia, a mdłości praktycznie ustąpiły.

Czuję się zdecydowanie lepiej i mam wrażenie, że w końcu odzyskałam normalne funkcjonowanie. Oczywiście pojawiły się drobne skutki uboczne, ale w porównaniu z tym, co przechodziłam wcześniej, to naprawdę niewielka cena. Dla mnie Controloc okazał się ogromną ulgą, bo wreszcie mogę jeść i normalnie żyć.

Dostałam Controloc na izbie przyjęć, właściwie bez większego powodu – wcześniej nigdy nie miałam żadnych problemów z żołądkiem ani zgagą. Lek został mi przepisany trochę „na wszelki wypadek”, ale po kilku dniach stosowania zaczęłam się naprawdę źle czuć.

Pojawiły się u mnie bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Miałam silną biegunkę, uczucie drżenia w ciele, zawroty głowy i problemy ze snem. Do tego doszły bardzo bolesne skurcze i spazmy brzucha, które nasilały się szczególnie wtedy, gdy wstawałam albo próbowałam chodzić. Momentami ból był tak silny, że trudno było normalnie funkcjonować.

Nie wiem, czy to tylko mój organizm tak zareagował na Controloc, ale dla mnie było to naprawdę bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Dlatego uważam, że warto uważać z tym lekiem i obserwować swój organizm, bo u mnie nawet po kilku dniach stosowania pojawiło się sporo problemów.

Nigdy wcześniej w życiu nie miałam problemów z refluksem ani zgagą. Od kilku miesięcy zaczęły się jednak u mnie bardzo dziwne objawy – prawie codziennie miałam mdłości i zdarzało mi się wymiotować. W końcu trafiłam do gastrologa, który uznał, że przyczyną może być nadmiar kwasu żołądkowego i przepisał mi Controloc.

Niestety po rozpoczęciu brania tego leku wcale nie poczułam się lepiej. Wręcz przeciwnie – pojawił się ból żołądka, zaczęłam bardzo często odbijać, a do tego doszły naprawdę silne wzdęcia i gazy. Mam wrażenie, że odkąd zaczęłam brać Controloc, mój brzuch jest w jeszcze gorszym stanie niż wcześniej.

W tej chwili postanowiłam odstawić lek i skonsultować się z innym lekarzem, żeby sprawdzić, czy rzeczywiście to odpowiednie leczenie w moim przypadku. Mam nadzieję, że uda się znaleźć prawdziwą przyczynę tych problemów, bo na razie mam wrażenie, że ten lek bardziej mi zaszkodził niż pomógł.

U mnie wszystko zaczęło się od problemów z żołądkiem i jelitami. Miałem krew w stolcu oraz silny refluks, praktycznie codziennie pieczenie w przełyku i dyskomfort po jedzeniu. Poszedłem do lekarza i dostałem Controloc 40 mg. Na początku trochę pomogło – zgaga była mniejsza i żołądek mniej dokuczał, ale wciąż nie było idealnie.

Po jakimś czasie lekarz zwiększył mi dawkę i kazał brać Controloc 40 mg dwa razy dziennie. I dopiero wtedy poczułem naprawdę dużą poprawę. Refluks praktycznie się uspokoił, a problemy z żołądkiem znacznie się zmniejszyły.

Biorę ten lek już ponad trzy lata i u mnie nie pojawiły się żadne skutki uboczne. Regularnie robiłem też badania krwi i wszystko było w normie, więc wyglądało na to, że organizm dobrze toleruje leczenie. Teraz jednak pojawił się problem, bo chcą mi zmienić lek na inny.

Dodatkowo zmieniłem pracę i sytuacja trochę się skomplikowała – obecnie trudno mi nawet dostać się do lekarza, więc cała sprawa zrobiła się jeszcze bardziej stresująca. U mnie jednak Controloc przez te wszystkie lata działał bardzo dobrze i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów.

Biorę Controloc 40 mg od około pięciu tygodni i muszę przyznać, że lek naprawdę mi pomógł. W moim przypadku sprawa była poważna, bo miałem pęknięty wrzód żołądka, który doprowadził do perforacji. Po całej tej historii lekarze powiedzieli mi wprost, że prawdopodobnie będę musiał stosować leki zmniejszające wydzielanie kwasu żołądkowego przez bardzo długi czas, a możliwe nawet że do końca życia.

Od kiedy zacząłem brać Controloc, objawy zdecydowanie się uspokoiły. Ból żołądka jest dużo mniejszy, nie mam już takiego pieczenia jak wcześniej i ogólnie czuję, że układ trawienny w końcu trochę się uspokoił po tym wszystkim.

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Skoro wiadomo, że przy długotrwałym stosowaniu takich leków mogą pojawiać się różne skutki uboczne, to dlaczego rzadko mówi się o tym, jak im zapobiegać albo jak minimalizować ryzyko. Wydaje mi się to dość oczywiste, że jeśli ktoś ma brać taki lek latami, to warto pomyśleć też o profilaktyce i ochronie organizmu.

Nie zrozumcie mnie źle – Controloc naprawdę mi pomógł i jestem za to wdzięczny, bo po tak poważnym problemie z wrzodem trudno funkcjonować normalnie. Po prostu mam wrażenie, że przy długiej terapii powinno się więcej mówić o tym, jak zadbać o organizm, żeby leczenie było bezpieczne na dłuższą metę.

Biorę Controloc już od około sześciu lat. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o zgagę i refluks, to lek naprawdę działa – pieczenie w przełyku i cofanie się kwasu do gardła praktycznie ustąpiły, więc pod tym względem bardzo mi pomógł.

Niestety z czasem zaczęły pojawiać się też inne problemy. Po kilku latach stosowania wyszło w badaniach, że mam bardzo niski poziom witaminy B12, do tego stopnia, że musiałam zacząć dodatkowo przyjmować suplementy z tą witaminą. Lekarz powiedział, że przy długotrwałym stosowaniu leków takich jak Controloc (pantoprazol) może się to zdarzyć, bo zmniejszenie kwasu żołądkowego wpływa na wchłanianie niektórych składników.

Zauważyłam też, że od kiedy biorę ten lek, przytyłam sporo kilogramów i bardzo trudno jest mi je zrzucić. Próbowałam różnych diet i więcej ruchu, ale waga praktycznie stoi w miejscu. Do tego z czasem zaczęły pojawiać się bóle stawów, które wcześniej prawie w ogóle mi nie dokuczały.

Nie mówię, że Controloc jest złym lekiem, bo na zgagę i refluks faktycznie działa dobrze. Trzeba jednak liczyć się z tym, że przy wieloletnim stosowaniu mogą pojawić się różne skutki uboczne. U mnie lek pomaga na jedną rzecz, ale jednocześnie muszę radzić sobie z kilkoma innymi problemami, które pojawiły się z biegiem czasu.

Po dłuższym czasie stosowania Controloc zaczęłam zauważać u siebie niepokojące objawy. Pojawił się ból w klatce piersiowej, a dodatkowo miałam dziwne uczucie, jakby jedzenie nie przechodziło normalnie przez przełyk. Zaczęło mnie to coraz bardziej martwić, dlatego zdecydowałam się odstawić lek i porozmawiać o tym z gastroenterologiem.

Podczas wizyty powiedziałam, że chciałabym spróbować czegoś innego zamiast Controloc. Lekarz zaproponował mi wtedy famotydynę i zasugerował, żebym spróbowała dawki 20 mg dostępnej w aptece bez recepty. Miałam jednak wrażenie, że nie był zbyt zadowolony z tego, że chcę zmienić leczenie.

Postanowiłam więc skonsultować się także z lekarzem rodzinnym. On przepisał mi famotydynę 40 mg, ale ta dawka wydawała mi się dla mnie zbyt wysoka. Dlatego ostatecznie zaczęłam przyjmować 20 mg famotydyny i okazało się, że w moim przypadku działa to nawet lepiej niż wcześniejszy lek. Objawy zgagi i refluksu są pod kontrolą, a ja czuję się zdecydowanie bardziej komfortowo.

Dodatkowo mam ten lek w ramach refundacji z ubezpieczenia zdrowotnego, więc nie ponoszę praktycznie żadnych kosztów. W mojej sytuacji zmiana leczenia okazała się dobrą decyzją, bo mniejsza dawka famotydyny działa wystarczająco dobrze i nie powoduje u mnie takich problemów jak wcześniej.

Dla mnie Controloc (pantoprazol) był ogromną pomocą w walce z zapaleniem żołądka. Kiedy trafiłem do szpitala z bardzo nasilonymi objawami gastritis, dostałem Controloc 40 mg rano i wieczorem, bo mój żołądek był w naprawdę złym stanie. W tamtym momencie lek bardzo pomógł – ból i pieczenie zaczęły się stopniowo uspokajać, a żołądek w końcu miał szansę się trochę zregenerować.

Po pewnym czasie, gdy mój stan się poprawił, lekarz stopniowo zmniejszył dawkę. Najpierw brałem 20 mg rano i wieczorem, a później udało się zejść do jednej dawki dziennie. Drugą dawkę zastąpiłem wtedy innym lekiem zmniejszającym wydzielanie kwasu – famotydyną w małej dawce wieczorem.

Niestety zauważyłem u siebie dwa skutki uboczne, które pojawiają się zawsze po kilku miesiącach stosowania Controloc. Po około trzech miesiącach zaczynają mi wypadać włosy, i zdarzyło się to już dwa razy, więc trudno uznać to za przypadek. Drugą rzeczą jest to, że skóra robi się bardzo sucha i zaczyna się łuszczyć. W pewnym momencie było to tak nasilone, że nawet płatki uszu i okolice szyi zaczęły pękać z powodu suchości skóry.

Dlatego co jakiś czas muszę całkowicie odstawić lek i zrobić organizmowi przerwę. Po około 4–6 tygodniach od odstawienia te problemy ze skórą i włosami stopniowo znikają. Niestety po kilku miesiącach przerwy problemy z żołądkiem zaczynają wracać i znowu muszę wracać do Controloc.

To trochę błędne koło – lek naprawdę działa i bardzo pomaga na gastritis, ale jednocześnie muszę uważać na skutki uboczne i robić przerwy w terapii. Mam 43 lata, ogólnie jestem zdrowy, poza problemami z żołądkiem i sporą ilością stresu, który prawdopodobnie też mocno wpływa na nawracanie zapalenia żołądka.

W moim przypadku Controloc bardzo dobrze pomaga na objawy GERD, czyli refluksu żołądkowo-przełykowego. Dzięki temu lekowi praktycznie zniknęło pieczenie w przełyku i uczucie cofania się kwasu po jedzeniu. Co ważne, u mnie nie pojawiły się żadne skutki uboczne, więc ogólnie mam z nim dobre doświadczenia.

Na początku brałem Controloc tylko wtedy, kiedy wiedziałem, że zjem coś bardziej kwaśnego albo wypiję alkohol, bo właśnie wtedy objawy refluksu najbardziej mi dokuczały. Z czasem jednak zauważyłem, że zdecydowanie lepiej działa regularne przyjmowanie leku, a nie tylko sporadycznie.

Lekarz powiedział mi też, że w moim przypadku 40 mg dziennie jest w porządku, niezależnie od tego, co akurat jem danego dnia. Dlatego najczęściej biorę jedną tabletkę dziennie. Czasami zdarza mi się jednak podzielić dawkę i wziąć 20 mg rano i 20 mg wieczorem, żeby mieć pewność, że przez cały dzień objawy refluksu będą pod kontrolą.

Dzięki temu mogę normalnie funkcjonować, a przede wszystkim spokojnie spać w nocy bez pieczenia w przełyku, co wcześniej było dla mnie dużym problemem.

Przez około dwa lata brałem Controloc 40 mg i jeśli chodzi o problemy z nadmiarem kwasu żołądkowego, lek działał naprawdę dobrze. Zgaga i pieczenie w przełyku praktycznie zniknęły, więc pod tym względem byłem bardzo zadowolony z efektów leczenia.

Niestety niedawno zdiagnozowano u mnie kamień nerkowy o wielkości około 4 mm. Po rozmowie z lekarzem pojawiła się informacja, że może to mieć związek z długotrwałym stosowaniem pantoprazolu, czyli substancji czynnej zawartej w Controloc.

Po tej diagnozie zdecydowałem się odstawić lek, żeby sprawdzić, czy problem nie będzie się pogłębiał. Na razie obserwuję organizm i szukam innego sposobu radzenia sobie z nadkwasotą i refluksem.

Nie twierdzę, że Controloc jest złym lekiem, bo przez długi czas naprawdę dobrze działał na mój żołądek. Warto jednak pamiętać, że przy wieloletnim stosowaniu mogą pojawić się różne skutki uboczne, dlatego dobrze jest regularnie kontrolować stan zdrowia.