Opinie Axtil

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Axtil w leczeniu nadciśnienia tętniczego? Czy zauważyliście poprawę w kontrolowaniu ciśnienia krwi oraz jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak zawroty głowy, suchy kaszel, zmęczenie czy inne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Miałem dwa zawały serca (o jednym nawet nie wiedziałem). Po drugim, który był dla mnie odczuwalny, przyjmuję 10 mg Axtilu (ramiprylu) oraz inne leki w celu zapobiegania kolejnym incydentom sercowym. Nigdy nie miałem wysokiego ciśnienia krwi, ale teraz jest ono według niektórych specjalistów zbyt niskie, a według innych w normie, wynosi 110/60.

Negatywne aspekty:

• Muszę uważać przy szybkim wstawaniu; jeśli spojrzę w górę, mogę stracić równowagę.
  • Pocę się bardziej niż wcześniej.
  • Mam ciągłe uczucie suchości w ustach i muszę częściej się nawadniać.
  • Nie mogę dobrze przespać nocy; często się budzę i wiercę.
  • Rozwinęło się u mnie szumienie w uszach (tinnitus).
  • Największym problemem z powodu braku snu jest to, że nie mogę się obudzić i czuję się oszołomiony, gdy to robię.

Pozytywne aspekty:

Większość z tych skutków ubocznych jest udokumentowana, więc znoszę je, ponieważ alternatywa jest nie do pomyślenia.