Jakie macie doświadczenia ze stosowaniem Clabilla (bilastyna 20 mg) przy alergicznym nieżycie nosa, zapaleniu spojówek lub pokrzywce? Czy zauważyliście realną poprawę – mniej kichania, świądu, łzawienia, bąbli pokrzywkowych, mniejsze uczucie „zatkanego” nosa? Po jakim czasie od przyjęcia tabletki czujecie ulgę i jak długo efekt się utrzymuje w ciągu dnia? Interesuje mnie też tolerancja: czy pojawiały się u Was senność, ból głowy, zawroty, suchość w ustach albo dolegliwości żołądkowe? Jak z funkcjonowaniem w pracy, prowadzeniem auta, koncentracją? Czy ktoś porównywał Clabillę z innymi antyhistaminami (np. cetyryzyna, loratadyna, desloratadyna, feksofenadyna, rupatadyna) i może napisać, co działało lepiej na Wasze objawy?
U mnie Clabilla sprawdziła się naprawdę dobrze. Od kilku lat męczyłem się z alergią na kurz i sierść kota – codziennie rano zatkany nos, łzawiące oczy i ciągłe kichanie. Próbowałem wcześniej loratadyny i cetyryzyny, ale po nich byłem cały ospały i nie mogłem się skupić w pracy. Lekarz przepisał mi Clabillę 20 mg i już po pierwszych dwóch dniach zauważyłem różnicę – nos się odetkał, przestałem kichać, oczy przestały swędzieć.
Najbardziej zaskoczyło mnie to, że nie czułem żadnej senności. Mogłem normalnie prowadzić samochód i pracować przy komputerze, bez uczucia otępienia jak po innych lekach. Brałem zawsze rano, godzinę przed śniadaniem, bo lekarz mówił, żeby nie łączyć z jedzeniem ani z sokami owocowymi – i faktycznie wtedy działała najlepiej.
Objawy alergii wracały tylko wtedy, gdy zapominałem o tabletce, więc działanie było naprawdę stabilne przez cały dzień. Jedyny minus to cena, bo trochę wyższa niż starsze leki bez recepty, ale efekty zdecydowanie to rekompensują. Dla mnie Clabilla to najskuteczniejszy lek na alergię, jaki do tej pory stosowałem – żadnych skutków ubocznych, żadnej senności i pełny komfort przez całą dobę.