Opinie Colchicum dispert

Mam 72 lata i przewlekłą dnę moczanową. Biorę Colchicum Dispert od około dwóch lat i szczerze mówiąc – bez tego leku byłabym kompletnie wyłączona z życia podczas napadów. Wcześniej próbowałam różnych leków na dnę, ale żaden nie działał, dopiero wtedy lekarz zdecydował się przepisać mi Colchicum Dispert. Na co dzień biorę jedną tabletkę 0,6 mg rano, a kiedy tylko czuję pierwsze oznaki bólu w palcu u nogi albo w kostkach, dokładam drugą tabletkę wieczorem – czyli dwie dziennie przez kilka dni albo tydzień. Zazwyczaj już po 2–3 dniach ból i sztywność wyraźnie ustępują. Miałam w życiu napady dny trwające nawet dwa i pół miesiąca, kompletnie wyniszczające – po innych lekach było tylko gorzej albo bez efektu. To właśnie Colchicum Dispert dosłownie mnie z tego wyciągnął. Jestem ogromnie wdzięczna zarówno Bogu za zdrowie, jak i lekarzowi, że w końcu trafił z leczeniem. Zauważyłam, że jeśli odstawię lek na dłużej niż trzy tygodnie, niemal od razu zaczynają się nawroty. Sama czasem się zastanawiam, czy można brać go tak długo i praktycznie codziennie, ale lekarz regularnie kontroluje wyniki badań i na razie wszystko jest w porządku.