Jak długo można brać Colchicum Dispert?

Colchicum Dispert stosuje się krótko, zwykle 1–3 dni w ostrym napadzie dny, a w profilaktyce nawrotów przez kilka tygodni lub miesięcy, zależnie od wskazania i przebiegu choroby.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/colchicum-dispert/jak-dlugo-mozna-brac-colchicum-dispert/

Hej, mam pytanie do osób, które brały Colchicum Dispert. Jak długo można to brać w praktyce? Lekarz powiedział „krótko”, ale wiecie jak to jest – człowiek wraca do domu i zaczyna się zastanawiać, czy to znaczy dwa dni, tydzień czy jeszcze inaczej. To mój pierwszy atak dny, ból był masakryczny, więc trochę się boję, żeby z jednej strony nie przedobrzyć, a z drugiej nie odstawić za wcześnie. Jak to wyglądało u Was, ile dni braliście i jak organizm reagował?

U mnie to było dosłownie kilka dni i koniec. Pierwszy atak dny miałam dwa lata temu, paluch spuchnięty jak balon, płakać się chciało. Wzięłam Colchicum Dispert zgodnie z zaleceniem i po dwóch dniach było już dużo lepiej, trzeciego dnia ból praktycznie zniknął. Za to brzuch dał o sobie znać, takie przelewania i bieganie do toalety, więc nie kombinowałam dalej. Z rozmów z innymi wiem, że większość ludzi bierze to właśnie krótko, bo organizm szybko pokazuje, że to mocny lek. Dla mnie to był typowy „lek na przetrwanie ataku”, a nie coś do długiego łykania.

Ja miałam trochę inną historię, bo brałam dłużej, ale w mniejszej dawce. Po ostrym ataku lekarz włączył leczenie na obniżenie kwasu moczowego i dorzucił Colchicum Dispert „profilaktycznie”, żeby nie było kolejnego napadu. Brałam chyba z miesiąc, może trochę dłużej, i powiem szczerze – trzeba słuchać organizmu. Jak tylko pojawiały się sensacje żołądkowe, to było wiadomo, że trzeba uważać. Kolega z pracy miał podobnie i mówił, że u niego po dwóch tygodniach już było dość. Z moich obserwacji wynika, że jedni biorą parę dni i starczy, inni trochę dłużej, ale nikt normalny nie bierze tego miesiącami „bo tak”. Organizm szybko daje sygnały, czy to jeszcze okej, czy już nie.