Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Efferalgan Codeine w łagodzeniu bólu o średnim i dużym nasileniu? Czy zauważyliście skuteczne działanie przeciwbólowe oraz jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak senność, nudności, zaparcia czy reakcje alergiczne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Stosuję Efferalgan Codeine od kilku miesięcy z powodu przewlekłych bólów pleców. Lek ten okazał się niezwykle skuteczny w łagodzeniu bólu, zwłaszcza w momentach, gdy inne środki przeciwbólowe zawiodły. Działanie przeciwbólowe odczuwam już po około 30 minutach od zażycia, co pozwala mi na normalne funkcjonowanie w ciągu dnia.
Niemniej jednak, zauważyłem pewne skutki uboczne. Najbardziej dokuczliwa jest senność, która pojawia się około godzinę po przyjęciu leku. Z tego powodu unikam prowadzenia pojazdów i obsługi maszyn po jego zażyciu. Ponadto, odczuwam lekkie zawroty głowy i sporadyczne nudności, ale są one do zniesienia w porównaniu z ulgą, jaką przynosi lek.
Ważne jest również, aby pamiętać o potencjalnym ryzyku uzależnienia od kodeiny. Dlatego staram się stosować Efferalgan Codeine tylko wtedy, gdy ból jest naprawdę silny i nie mogę go opanować innymi środkami. Regularnie konsultuję się z lekarzem w celu monitorowania mojego stanu zdrowia i dostosowania dawki leku.