Opinie Naxalgan

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Naxalgan w leczeniu bólu neuropatycznego, zaburzeń lękowych lub jako wsparcie terapii padaczki? Czy zauważyliście wyraźną poprawę, np. zmniejszenie uczucia pieczenia, kłucia czy „prądów” w nerwach albo redukcję napięcia i niepokoju w ciągu dnia? Jak szybko pojawiły się pierwsze efekty i czy były one stabilne przy dłuższym stosowaniu? Czy podczas terapii wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak senność, zawroty głowy, uczucie otępienia, problemy z koncentracją, przyrost masy ciała czy suchość w ustach? Jak organizm reagował na początku leczenia, a jak po kilku tygodniach – czy te objawy się zmniejszały?

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Stosuję Naxalgan od około roku i przyjmuję dawkę 300 mg dwa razy dziennie. Na początku było OK, bardzo mocno mi pomógł w redukcji bólu i pozwolił mi normalnie funkcjonować. Przez pierwsze tygodnie miałem jednak duży problem z sennością – praktycznie nie byłem w stanie utrzymać się na nogach w ciągu dnia. Z czasem organizm się przyzwyczaił i te objawy ustąpiły, dzięki czemu było już zdecydowanie lepiej. Największym minusem w moim przypadku jest to, że działanie leku z czasem wyraźnie osłabło i ból zaczął wracać. Obecnie znowu zmagam się z dolegliwościami, które utrudniają codzienne życie. Będąc samotnym rodzicem czwórki dzieci i pracując na pełen etat, zaczynam coraz bardziej odczuwać, jak ciężko jest to wszystko pogodzić. Mam wrażenie, że dalsze funkcjonowanie w takim trybie staje się coraz trudniejsze i nie jestem pewien, jak długo dam radę tak pracować.

Naxalgan bardzo dobrze radził sobie u mnie z bólem związanym z fibromialgią i pod tym względem naprawdę działał. Niestety z czasem doszedłem do wniosku, że skutki uboczne oraz to, co dzieje się przy odstawianiu, nie są tego warte. Mam 25 lat i stosowałem Naxalgan przez około 6 lat. W trakcie terapii pojawiły się u mnie takie problemy jak silne „zamglenie umysłu”, trudności z oddychaniem, problemy poznawcze i ogólne spowolnienie. Na początku byłem przekonany, że to wszystko wynika z mojej choroby, ale dopiero po czasie zrozumiałem, że lek miał na to duży wpływ i w pewnym momencie bardziej mi szkodził niż pomagał. Od około 3 tygodni nie biorę już Naxalganu. Z tego, co się dowiedziałem, okres odstawienia może być trudny i długotrwały – zwłaszcza jeśli lek był stosowany przez wiele lat, w wysokich dawkach i został odstawiony nagle.

Naxalgan jest u mnie bardzo skuteczny w leczeniu radikulopatii, czyli bólu nerwowego promieniującego do nóg, który wynika z problemów z kręgosłupem. W moim przypadku to właśnie ten typ bólu był najtrudniejszy do zniesienia – bez leku praktycznie nie byłem w stanie normalnie siedzieć, a ból był naprawdę nie do wytrzymania. Dzięki Naxalganowi udało się go sprowadzić do poziomu, który pozwala funkcjonować na co dzień.

Z mojego doświadczenia wynika, że kluczowe znaczenie ma rozpoczęcie leczenia od jak najniższej dawki. Zauważyłem, że wielu lekarzy zaczyna od wysokich dawek, nawet u osób, które wcześniej nie miały kontaktu z pregabaliną, co często kończy się nasilonymi skutkami ubocznymi. U mnie podejście „low start” sprawdziło się bardzo dobrze – mam niewiele, a czasem wręcz żadnych działań niepożądanych.

Mam wrażenie, że wiele osób zgłaszających silne skutki uboczne przy Naxalganie przyjmuje dawki rzędu 300–600 mg dziennie, co dla niektórych organizmów może być po prostu za dużo, zwłaszcza na początku terapii. Stopniowe zwiększanie dawki daje organizmowi czas na adaptację i często znacząco poprawia tolerancję leku.

Niedawno zacząłem stosować Naxalgan z powodu dwóch przepuklin krążków międzykręgowych. Lekarz powiedział, że doszło u mnie do poważnego uszkodzenia nerwów i docelowo może być konieczna operacja, ale zaproponował Naxalgan jako rozwiązanie tymczasowe, bo ból był nie do zniesienia.

Na początku czułem lekkie zaburzenia równowagi i takie „rozchwianie”, ale po około tygodniu zauważyłem, że ból przestał być ciągły. To była ogromna zmiana, bo wcześniej praktycznie nie było chwili ulgi. Po mniej więcej miesiącu stosowania ból niemal całkowicie ustąpił, co było dla mnie czymś niesamowitym.

W tym momencie czuję się na tyle dobrze, że przestałem rozważać operację, bo funkcjonuję normalnie i jestem w stanie wrócić do codziennych aktywności. Naxalgan naprawdę zrobił u mnie ogromną różnicę i zmienił podejście do dalszego leczenia.

Brałem Naxalgan przez kilka lat i byłem zadowolony z jego działania, ale w pewnym momencie zdecydowałem się go odstawić wyłącznie ze względu na koszty. Moje leczenie jest co prawda częściowo refundowane, jednak nie chciałem bez potrzeby generować dodatkowych wydatków, więc postanowiłem spróbować funkcjonować bez tego leku.

Niestety po odstawieniu objawy wróciły bardzo szybko i w znacznie nasilonej formie. Pojawił się silny, piekący ból stóp, do tego stopnia, że nie byłem w stanie nawet przykryć ich kołdrą w nocy. To było bardzo uciążliwe i wyraźnie pokazało, jak dużą różnicę robił Naxalgan w moim codziennym funkcjonowaniu.

Ostatecznie zdecydowałem się ponownie uzyskać receptę i wrócić do leczenia. Już po pierwszym przyjęciu kapsułek zauważyłem poprawę – lek zaczął działać praktycznie od razu i ból zaczął się wyciszać. Teraz planuję jeszcze poszukać tańszej alternatywy, być może porozmawiam z lekarzem o innych opcjach, np. podobnych lekach działających na układ nerwowy.

Przeszedłem aż 6 operacji kręgosłupa w ciągu 5 lat i od tego czasu zmagam się z bardzo silną neuropatią oraz bólem nerwowym na naprawdę wysokim poziomie. W moim przypadku ból potrafił być momentami nie do wytrzymania, dlatego trudno mi sobie wyobrazić funkcjonowanie bez Naxalganu.

Przyjmuję go od około 5 lat w dawce 75 mg trzy razy dziennie i to właściwie jedyny lek, który realnie pomaga mi utrzymać ból pod kontrolą. Wcześniej sytuacja była znacznie gorsza, a teraz jestem w stanie jakoś funkcjonować na co dzień.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, zauważyłem głównie problemy z pamięcią krótkotrwałą, ale szczerze mówiąc – przy takim poziomie bólu nie ma to dla mnie większego znaczenia. Nigdy nie odczuwałem żadnego „haju” ani odurzenia, po prostu lek działa przeciwbólowo i tyle.

Stosuję Naxalgan dopiero od trzech dni, ale efekty odczułem praktycznie od razu, a nie dopiero po tygodniu, jak często się mówi. Zacząłem go brać z powodu uogólnionych zaburzeń lękowych (GAD), po wcześniejszych próbach leczenia lekami przeciwdepresyjnymi. Próbowałem SSRI, takich jak paroksetyna czy escitalopram, ale u mnie kompletnie się nie sprawdziły – wręcz pogorszyły stan i pojawiły się bardzo niepokojące myśli.

Po rozpoczęciu Naxalganu różnica była ogromna – uczucie ciągłego napięcia i lęku praktycznie zniknęło, jakby ktoś zdjął ze mnie ciężar. Czuję się bardziej stabilny, pewniejszy siebie i ogólnie „mocniejszy” psychicznie. Z drugiej strony zauważam, że na początku pojawiają się pewne wahania – momentami jestem senny, a chwilę później mam więcej energii i lekkie pobudzenie, coś na granicy „manii”.

Zakładam jednak, że to kwestia adaptacji organizmu i że wszystko się ustabilizuje po kilku dniach lub tygodniach stosowania. Na ten moment mam wrażenie, jakbym był zupełnie inną osobą niż wcześniej, i pierwszy raz od dawna czuję realną ulgę w objawach.