Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Levomine mini jako metody antykoncepcji? Czy zauważyłyście poprawę w regulacji cyklu miesiączkowego, złagodzenie dolegliwości związanych z miesiączką, a może korzystny wpływ na cerę lub samopoczucie? Jakie efekty uboczne pojawiły się u Was podczas stosowania – na przykład bóle głowy, nudności, wahania nastroju, tkliwość piersi czy zmiany w masie ciała? Czy odczułyście większy komfort dzięki regularności cyklu i pewności antykoncepcji, czy może wystąpiły u Was trudności związane z przyjmowaniem tabletek o stałej porze? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla kobiet, które rozważają rozpoczęcie stosowania Levomine mini lub szukają doświadczeń innych osób przy podejmowaniu decyzji o wyborze odpowiedniej formy antykoncepcji.
Stosuję Levomine mini od około pięciu miesięcy. Już wcześniej miałam dość lekkie miesiączki, ale odkąd biorę te tabletki, stały się jeszcze lżejsze – choć nadal trwają około 6–7 dni. Zdarzają mi się czasem bóle głowy, szczególnie na początku stosowania, ale nie są one mocne – bardziej przypominają krótkie kłucie za okiem, które po chwili ustępuje. Może powtórzyć się to raz czy dwa, a potem całkowicie znika. Przed rozpoczęciem antykoncepcji miałam problem z trądzikiem i byłam na leczeniu dermatologicznym, a odkąd stosuję Levomine mini, mam wrażenie, że skóra lepiej reaguje na leki przeciwtrądzikowe. Nie jest idealnie gładka, ale wypryski pojawiają się znacznie rzadziej i są mniej dokuczliwe. Zauważyłam też, że piersi wyraźnie mi się powiększyły – ponad jeden rozmiar miseczki – nie są wrażliwe na dotyk, ale czasami pojawia się krótki, ostry ból, który lekarz określił jako efekt hormonalny związany właśnie z antykoncepcją. Poza tym nie zauważyłam żadnych zmian w nastroju ani w libido, wszystko jest takie samo jak wcześniej. No i oczywiście najważniejsze – żadnych niespodzianek, ciąży nie ma.
Stosowałam Levomine mini przez około półtora roku. Na początku byłam naprawdę zadowolona – działał skutecznie przez cały czas i praktycznie nie miałam skutków ubocznych, nie przytyłam też na wadze. Niestety, po mniej więcej roku zaczęły się u mnie poważniejsze problemy – lęk i ataki paniki stały się tak silne, że momentami nie byłam w stanie wychodzić z domu. Pojawiły się również kłopoty żołądkowe oraz bardzo dokuczliwe wahania nastroju – w jednej chwili czułam się dobrze, a za chwilę reagowałam złością czy rozdrażnieniem. Zrezygnowałam ze stosowania Levomine mini około trzy miesiące temu i już teraz czuję, że wracam do siebie. Nie mam już tak nasilonych zmian nastroju, bóle brzucha ustąpiły, a lęk praktycznie zniknął albo przynajmniej nie wpływa na moje życie w sposób paraliżujący. Moje naturalne cykle jeszcze się do końca nie unormowały, ale powoli wracają na właściwe tory. Warto też pamiętać, że po odstawieniu dobrze jest zadbać o organizm, np. przyjmując witaminy – ja po pierwszych dwóch miesiączkach przez kilka dni czułam się osłabiona, miałam zawroty głowy i nudności. Rozważam w przyszłości inną tabletkę, ale jeszcze nie wiem, na co się zdecyduję.
Zaczęłam go stosować trochę ponad miesiąc temu. Dostałam receptę od lekarza podczas konsultacji online i początkowo byłam bardzo sceptyczna, bo naczytałam się wielu negatywnych opinii, ale póki co wszystko jest w porządku! W pierwszych 2–3 tygodniach miałam wzdęcia i przybyło mi około 2 kilo z zatrzymanej wody, ale piłam dużo wody, zdrowo się odżywiałam i regularnie ćwiczyłam, więc teraz moja waga wróciła do normy. W pierwszym tygodniu pojawiły się też lekkie bóle głowy, ale nie było to nic poważnego. Podczas tygodnia przerwy zdecydowałam się pominąć tabletki placebo i od razu zacząć kolejne opakowanie, żeby przesunąć miesiączkę, ale i tak dostałam krwawienie, które trwało około 10 dni. Wiem, że takie krwawienie śródcykliczne jest jednym z możliwych skutków ubocznych, więc nie byłam tym specjalnie zaniepokojona. Na plus mogę dodać, że moja ochota na seks zdecydowanie się poprawiła, a wahania nastroju się uspokoiły.
Levomine mini to pierwsza tabletka antykoncepcyjna, którą mi przepisano i naprawdę nie mam z nią żadnych problemów. Na początku byłam sceptyczna, bo czytałam o typowych skutkach ubocznych i negatywnych opiniach, ale u mnie ta marka sprawiła, że miesiączki są krótsze i lżejsze (i oczywiście żadnych niespodzianek w postaci ciąży, haha). Jedynym skutkiem ubocznym, jaki zauważyłam, jest to, że piersi trochę mi urosły, ale absolutnie mi to nie przeszkadza . Z czystym sumieniem polecam spróbować stosuję już trochę ponad 3 miesiące.