Biorę Vibin Mini już od dłuższego czasu, mniej więcej 3–4 lata, i jeśli chodzi o cerę, to u mnie był to jeden z tych leków, po których naprawdę zobaczyłam dużą różnicę. Wrzucam też zdjęcie porównawcze, bo sam opis nie oddaje do końca tego, jak wyglądała moja skóra wcześniej i jak stopniowo się uspokajała. To nie było tak, że miałam jeden pryszcz raz na jakiś czas — u mnie problem siedział głównie na policzkach, przy żuchwie i brodzie, czyli typowo w miejscach, które często kojarzą się ze zmianami hormonalnymi. Przed Vibin Mini moja cera potrafiła bardzo mocno „wariować”. Najgorzej było przed miesiączką, ale nie tylko wtedy. Miałam okresy, kiedy pojawiały się bolesne, czerwone grudki, takie głębsze zmiany zapalne pod skórą, które długo się goiły i zostawiały ślady. Na zdjęciach najlepiej widać właśnie tę różnicę — na początku skóra była zaczerwieniona, nierówna, z aktywnymi zmianami na policzku i przy linii żuchwy. To nie wyglądało jak chwilowy wysyp po złym kosmetyku, tylko jak coś, co wracało cyklicznie i bardzo trudno było nad tym zapanować.
Próbowałam wcześniej różnych rzeczy. Zmieniałam kosmetyki, używałam produktów punktowych, kwasów, delikatniejszych żeli, kremów odbudowujących barierę, ale efekt zwykle był albo chwilowy, albo bardzo ograniczony. Przy większych stanach zapalnych pomagały mi właściwie tylko antybiotyki, ale wiadomo, że to nie była dla mnie opcja na stałe. Najbardziej męczące było to, że nawet kiedy przez chwilę skóra wyglądała lepiej, to przed kolejnym cyklem wszystko potrafiło wrócić. Dlatego zaczęłam brać Vibin Mini trochę z nadzieją, że jeśli trądzik faktycznie ma u mnie podłoże hormonalne, to może tabletki pomogą to jakoś wyciszyć.
Poprawa nie przyszła z dnia na dzień. Nie było tak, że po pierwszym blistrze obudziłam się z idealną cerą. U mnie to wyglądało raczej stopniowo. Najpierw zauważyłam, że nowe zmiany nie są już takie bolesne i głębokie. Potem było ich mniej przed krwawieniem. Później skóra zaczęła być bardziej przewidywalna — nadal czasem coś wyskoczyło, ale nie miałam już takiego wrażenia, że co miesiąc zaczynam walkę od nowa. Na zdjęciu widać tę zmianę etapami: najpierw mocniejsze zaczerwienienie i dużo aktywnych zmian, potem mniej stanów zapalnych, później głównie ślady, a na końcu dużo spokojniejsza skóra.
Największą różnicę zauważyłam właśnie na policzkach i żuchwie. Wcześniej te miejsca były u mnie najbardziej problematyczne. Zmiany pojawiały się w skupiskach, były czerwone, czasem tkliwe, a skóra wyglądała na stale podrażnioną. Po dłuższym czasie na Vibin Mini ten obszar naprawdę się uspokoił. Nie twierdzę, że miałam cerę jak po filtrze, bo nadal zdarzały się pojedyncze niedoskonałości albo ślady po wcześniejszych zmianach, ale różnica była ogromna. Przede wszystkim nie miałam już takiego ciągłego stanu zapalnego.
Dla mnie ogromnym plusem było też to, że cera przestała reagować tak gwałtownie przed okresem. Wcześniej potrafiłam już po skórze poznać, że zbliża się krwawienie, bo broda i żuchwa od razu się pogarszały. Po Vibin Mini ten schemat mocno się wyciszył. Nadal mogła pojawić się jedna czy dwie zmiany, ale to nie był już wysyp, który psuł mi humor na kolejne dwa tygodnie. To bardzo poprawiło mi komfort, bo trądzik mocno wpływał na moją pewność siebie. Nawet jeśli ktoś mówi, że „to tylko skóra”, to kiedy codziennie patrzy się w lustro i widzi bolesne czerwone zmiany, naprawdę potrafi to siedzieć w głowie.
Krótkoterminowo nie miałam większych skutków ubocznych. Nie zauważyłam, żebym po Vibin Mini przytyła. Nie miałam też jakichś ekstremalnych wahań nastroju, nie czułam się jak zupełnie inna osoba i nie miałam sytuacji, że po pierwszym opakowaniu wszystko nagle się posypało. Wręcz przeciwnie — przez długi czas byłam naprawdę zadowolona, zwłaszcza właśnie przez efekt na cerę. Gdybym miała oceniać tylko skórę, to powiedziałabym, że u mnie Vibin Mini sprawdził się bardzo dobrze. Z czasem moja cera miała naprawdę długie okresy, kiedy wyglądała prawie idealnie w porównaniu z tym, co było wcześniej. Oczywiście zostały mi ślady po starych zmianach, czasem lekkie przebarwienia albo nierówna struktura, ale aktywnego trądziku było dużo mniej. Najważniejsze było dla mnie to, że skóra nie była już ciągle „rozpalona”. Nie musiałam codziennie kombinować, czym to przykryć, co nałożyć punktowo, czy znowu coś mi wyskoczy do rana. To była dla mnie ogromna ulga. Największy problem jest taki, że pod względem cery naprawdę nie chciałabym z Vibin Mini rezygnować. I chyba właśnie dlatego tak długo odwlekałam myślenie o zmianie. Bo jeśli coś przez kilka lat trzymało moją skórę w ryzach, to trudno tak po prostu z tego zrezygnować, zwłaszcza kiedy pamięta się, jak wyglądała twarz wcześniej. Mam wrażenie, że to zdjęcie dobrze pokazuje, dlaczego mam taki dylemat — z jednej strony widać, że cera naprawdę się poprawiła, ale z drugiej strony pojawił się inny problem, który zaczyna mnie coraz bardziej martwić.
Mój problem pojawił się dopiero po dłuższym czasie stosowania. Ostatnio zauważyłam u siebie pajączki, takie drobne żyłki na udach, których wcześniej nigdy nie miałam. Mam 25 lat, jestem raczej zdrowa i wcześniej nie kojarzę, żebym miała podobne problemy z nogami. Na początku tłumaczyłam to sobie zmęczeniem, staniem w pracy, może genetyką albo tym, że wcześniej po prostu mniej zwracałam na to uwagę. Ale im dłużej o tym myślę, tym bardziej mnie to niepokoi, bo pojawiło się po kilku latach regularnego brania tabletek.
Najpierw były tylko widoczne żyłki, ale z czasem miejsca, w których się pojawiły, zaczęły być też trochę tkliwe. Nie jest to ostry ból, bardziej uczucie ciągnięcia, ciężkości i takiego dyskomfortu po całym dniu, szczególnie kiedy dużo stoję. I właśnie to zmieniło moje podejście. Same pajączki może jeszcze bym obserwowała, ale kiedy doszedł dyskomfort nóg, zaczęłam się poważniej zastanawiać, czy dalej chcę brać ten sam lek. Nie chcę pisać, że u każdej osoby Vibin Mini spowoduje taki problem, bo wiadomo, że każdy organizm reaguje inaczej. U mnie jednak jest to jedyny lek, który brałam regularnie przez ostatnie lata, więc trudno mi całkowicie pominąć ten związek czasowy. Tym bardziej że znam osobę, która brała podobny preparat z drospirenonem i etynyloestradiolem i po dłuższym czasie też zaczęła mieć problem z drobnymi żyłkami albo pajączkami. To nadal tylko doświadczenie osobiste, ale dla mnie wystarczająco niepokojące, żeby nie udawać, że tematu nie ma.
I właśnie dlatego mam taki mieszany stosunek do Vibin Mini. Z jednej strony — cera super. Naprawdę. Gdybym miała ocenić tylko wpływ na trądzik hormonalny, to byłabym bardzo zadowolona. Skóra stała się spokojniejsza, mniej reaktywna, mniej bolesna, wypryski przed okresem przestały być tak intensywne, a ja po prostu czułam się lepiej sama ze sobą. Z drugiej strony — te żyłki na udach i uczucie ciężkości nóg sprawiają, że zaczęłam patrzeć na lek ostrożniej. Najbardziej szkoda mi właśnie efektu na skórę. Bo naprawdę długo szukałam czegoś, co pomoże mi z trądzikiem na dłużej, a nie tylko zamaskuje problem na kilka tygodni. Vibin Mini pod tym względem dał mi stabilność, której wcześniej nie miałam. Nie musiałam ciągle testować nowych kosmetyków, nie miałam co miesiąc dużego wysypu, skóra wyglądała coraz spokojniej. Widać to dobrze na porównaniu — największa zmiana nie polega tylko na tym, że jest mniej krostek, ale na tym, że cała skóra wygląda mniej zapalnie i mniej „aktywnie”.
Gdyby nie temat nóg, pewnie zostałabym przy Vibin Mini bez większego zastanawiania się. Nie miałam po nim dużego tycia, nie rozwalił mi nastroju, nie miałam jakichś bardzo uciążliwych skutków ubocznych na początku. Przez lata uważałam, że to był dla mnie dobry wybór, zwłaszcza jeśli chodzi o cerę. Teraz jednak zaczynam myśleć bardziej długoterminowo, bo nie chcę ignorować sygnałów, które pojawiły się po kilku latach. Podsumowując: jeśli chodzi o cerę, Vibin Mini bardzo mi pomógł. Przy trądziku hormonalnym na policzkach, brodzie i żuchwie dał mi dużo większą stabilność, mniej bolesnych zmian, mniej wysypów przed krwawieniem i ogólnie spokojniejszą skórę. Zdjęcie wrzucam właśnie dlatego, że różnica była u mnie naprawdę widoczna i nie chodziło tylko o „trochę lepszą cerę”, ale o realną zmianę w codziennym funkcjonowaniu.
Jednocześnie po kilku latach pojawił się u mnie problem z drobnymi żyłkami na udach i uczuciem dyskomfortu nóg, więc mimo świetnego efektu na skórę zaczynam poważnie rozważać zmianę tabletek. Szkoda mi, bo pod względem cery Vibin Mini był dla mnie naprawdę bardzo dobry, ale teraz nie patrzę już tylko na twarz, tylko na całość organizmu. Dlatego moja opinia jest trochę rozdarta: na skórę — bardzo duży plus, ale długoterminowo pojawił się problem, którego nie chcę bagatelizować.