Opinie Lipanthyl Supra

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Lipanthyl Supra w leczeniu podwyższonego cholesterolu lub trójglicerydów? Czy zauważyliście realną poprawę wyników lipidogramu po rozpoczęciu terapii, a jeśli tak – po jakim czasie pojawiły się pierwsze efekty? Interesuje mnie też, czy u kogoś Lipanthyl Supra był stosowany zamiast statyn albo jako uzupełnienie innego leczenia i jak to się sprawdziło w praktyce. Jak wyglądała tolerancja leku na co dzień – czy pojawiły się skutki uboczne, takie jak bóle brzucha, nudności, wzdęcia, osłabienie, bóle mięśni, podwyższone próby wątrobowe albo inne niepokojące objawy? Czy ktoś zauważył różnicę w samopoczuciu po kilku tygodniach lub miesiącach stosowania? Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozważają rozpoczęcie leczenia Lipanthyl Supra lub są na jego początku i zastanawiają się, czego realnie się spodziewać.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Biorę Lipanthyl Supra od około miesiąca i szczerze mówiąc na początku byłam trochę zestresowana, bo naczytałam się różnych opinii w internecie. Bałam się, że będą jakieś mocne skutki uboczne albo że źle się będę czuła. Na szczęście jak na razie lek okazał się łatwy do przyjmowania i nie zauważyłam nic poważnego. Jedyny minus to lekka zaparcia, które pojawiły się w ostatnich dniach – jeśli by się miały utrzymywać dłużej, to pewnie by mnie to irytowało, ale na ten moment da się z tym żyć.

Jeśli chodzi o efekty na trójglicerydy, to jeszcze tego nie wiem, bo kontrolne badania mam dopiero za jakieś dwa miesiące. Na razie więc trudno mi powiedzieć, czy Lipanthyl Supra już coś realnie zmienił w wynikach. Zauważyłam jednak, że trochę schudłam, dosłownie kilka kilogramów, a to zawsze miły efekt uboczny i dodatkowa motywacja. Ogólnie na ten moment jestem raczej pozytywnie nastawiona i zobaczę, co pokażą kolejne badania.

U mnie Lipanthyl Supra sprawdził się naprawdę dobrze i szczerze mówiąc nie miałam żadnych z tych skutków ubocznych, o których tyle osób pisze w internecie. Nic takiego u mnie nie wystąpiło – ani bóle mięśni, ani problemy z żołądkiem, ani jakieś dziwne osłabienie. Wcześniej próbowałam różnych form leczenia i żaden lek nie pomógł mi tak, jak Lipanthyl Supra, więc różnica była dla mnie bardzo wyraźna.

Regularnie robię badania krwi, mniej więcej co 3 miesiące, i do tej pory nie wyszło nic niepokojącego, żadnych oznak, żeby lek w jakiś sposób źle wpływał na organizm. Wyniki są stabilne, a lipidy w końcu zaczęły wyglądać normalnie. Dodam jeszcze, że mam cukrzycę i biorę metforminę, więc trochę się obawiałam, jak to wszystko będzie razem działać, ale u mnie nie było żadnych problemów. Na ten moment jestem bardzo zadowolona i mam wrażenie, że w końcu trafiłam na lek, który faktycznie robi robotę.

Wcześniej miałam przepisane statyny, ale niestety kompletnie się u mnie nie sprawdziły. Pojawiło się silne osłabienie mięśni i problemy z pamięcią, z którymi męczyłam się prawie trzy lata, więc było to naprawdę uciążliwe w codziennym życiu. Lekarz w końcu zmienił leczenie i przeszedł na Welchol, po którym wyniki trochę się poprawiły, ale wciąż nie było tego efektu, co przy statynach.

Dopiero gdy do leczenia dołączono Lipanthyl Supra sytuacja wyraźnie się zmieniła. Wyniki lipidów spadły bardzo mocno, praktycznie do poziomów, których wcześniej nie mogłam osiągnąć. Co dla mnie najważniejsze – nie zauważyłam żadnych istotnych skutków ubocznych, żadnych bólów mięśni ani problemów z głową, które miałam przy statynach. Na ten moment mogę powiedzieć, że Lipanthyl Supra okazał się dla mnie dużo lepszą opcją i w końcu mam poczucie, że leczenie idzie w dobrą stronę.

Dopiero niedawno zorientowałam się, że Lipanthyl Supra może mieć w skutkach ubocznych problemy z pęcherzykiem żółciowym i zaczęłam się zastanawiać, czy to właśnie nie przez ten lek miałam atak kolki żółciowej. Wcześniej coś się działo, ale kompletnie nie łączyłam tego z leczeniem – miałam lekkie bóle pleców, czasem skurcze nóg, takie dziwne, jakby „od środka”, ale nawet nie przyszło mi do głowy, że to może mieć związek z tabletkami. Dopiero z czasem zaczęłam czytać więcej i układać sobie fakty w całość. Nie da się ukryć, że Lipanthyl Supra faktycznie obniżył mi trójglicerydy, więc pod tym względem spełnił swoje zadanie i wyniki się poprawiły. Z drugiej strony pojawiła się obawa, czy ta poprawa jest warta tego stresu i problemów z pęcherzykiem. Atak bólu był na tyle mocny, że naprawdę dał mi do myślenia i zaczęłam się zastanawiać, czy nie jest to cena za wysoka. Teraz mam mieszane uczucia, bo z jednej strony są lepsze wyniki, a z drugiej strach, że lek mógł pogorszyć coś innego. Chyba każdy musi to sobie sam przekalkulować, ale ja po tej sytuacji zaczęłam dużo uważniej słuchać swojego organizmu.

Naprawdę przeczytajcie skutki uboczne zanim zaczniecie brać Lipanthyl Supra, bo ja niestety zrobiłam to dopiero PO fakcie. Kompletnie nie zdawałam sobie sprawy, że ten lek może mieć związek z kamieniami żółciowymi, aż do momentu, kiedy trafiłam na ostry dyżur i skończyło się pilną operacją. Okazało się, że miałam zgorzelinowy pęcherzyk żółciowy, a przyczyną był ogromny kamień. Powiem krótko – nic przyjemnego, stres, ból i strach, czy wszystko dobrze się skończy.

Po operacji lekarz powiedział mi, że teraz – skoro nie mam już pęcherzyka żółciowego – ten problem mnie nie dotyczy, więc pod tym kątem mogę być spokojniejsza. Od tamtej pory trójglicerydy mam niskie już od lat, ale trudno mi dziś jednoznacznie powiedzieć, czy to wyłącznie zasługa Lipanthyl Supra. Po drodze zmieniłam dietę, zaczęłam bardziej uważać na to, co jem, ograniczyłam tłuste potrawy i ogólnie trochę przewartościowałam styl życia.

I właśnie to jest w tym wszystkim najtrudniejsze – ciężko ocenić, co dokładnie zrobiło największą robotę, bo przy zdrowiu prawie zawsze działa kilka rzeczy naraz. Lek na pewno pomógł, ale zmiany w codziennych nawykach też miały ogromne znaczenie. Myślę, że tak jest z większością leków – rzadko kiedy to „tylko tabletka”. Dlatego warto mieć świadomość możliwych skutków ubocznych, obserwować organizm i nie bagatelizować sygnałów, które wcześniej mogą wydawać się nieistotne.

Biorę Lipanthyl Supra od około 3 miesięcy. Na razie jeszcze nie miałam kontrolnych badań krwi, więc nie wiem dokładnie, jak bardzo lek wpłynął na moje trójglicerydy – to dopiero przede mną. Chciałam jednak dorzucić coś od siebie po przeczytaniu opinii innych osób, bo natrafiłam na komentarze o zmianie smaku i… niestety muszę potwierdzić, że u mnie coś takiego się pojawiło.

Zauważyłam, że jedzenie przestało mi smakować. Potrawy, które kiedyś uwielbiałam, teraz są kompletnie „bez życia”. Trudno to dokładnie opisać, ale większość rzeczy smakuje jakby tekturowo, mdło albo lekko gorzkawo. Nawet ulubione dania nie sprawiają mi już tej samej przyjemności, co wcześniej, i to jest chyba najbardziej frustrujące.

Z jednej strony jest też plus, bo przez to, że mniej jem i nie mam takiej ochoty na jedzenie, zaczęłam chudnąć. Waga powoli spada, więc teoretycznie coś dobrego z tego wynika. Z drugiej strony strasznie brakuje mi smaku ulubionych potraw i tej zwykłej radości z jedzenia.

Biorę kilka różnych leków, więc nie mam stuprocentowej pewności, czy to na pewno Lipanthyl Supra jest główną przyczyną, czy może jakaś kombinacja leków. Jednak czytałam, że ta grupa leków może wpływać na odczuwanie smaku, więc coraz bardziej skłaniam się ku temu, że to właśnie fenofibrat ma w tym swój udział. Na razie obserwuję organizm i zobaczę, czy z czasem coś się zmieni, ale chciałam się podzielić, bo może ktoś ma podobnie i myśli, że „to tylko w głowie”.