Opinie Ridlip

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Ridlip w leczeniu podwyższonego cholesterolu lub innych zaburzeń lipidowych? Czy zauważyliście poprawę wyników badań, na przykład obniżenie poziomu cholesterolu LDL albo trójglicerydów po rozpoczęciu terapii? Interesuje mnie też, czy po pewnym czasie stosowania pojawiły się dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak lepsze samopoczucie, większa wydolność organizmu czy poprawa ogólnych wyników lipidogramu. Czy w trakcie leczenia wystąpiły u Was jakieś działania niepożądane związane ze stosowaniem Ridlip, na przykład bóle mięśni, zmęczenie, bóle głowy, problemy żołądkowe albo inne objawy? Czy ktoś miał kontrolowane badania krwi podczas terapii i czy lekarz zmieniał dawkę leku w zależności od wyników cholesterolu. Te opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero zaczynają leczenie statynami albo zastanawiają się nad rozpoczęciem terapii obniżającej cholesterol.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Stosuję Ridlip od około 8 miesięcy. W międzyczasie miałem jedną wizytę kontrolną i wyniki cholesterolu poprawiły się tylko nieznacznie, dlatego lekarz zdecydował się zwiększyć dawkę z 10 mg do 20 mg. Na szczęście do tej pory nie zauważyłem u siebie żadnych skutków ubocznych związanych ze stosowaniem tego leku.

Podejrzewam jednak, że moje wyniki nie spadały tak szybko, jak powinny, ponieważ przez długi czas paliłem papierosy. Udało mi się jednak rzucić palenie około miesiąc temu, więc mam nadzieję, że przy kolejnych badaniach poziom cholesterolu będzie już wyraźnie niższy.

Staram się też bardzo dbać o aktywność fizyczną – codziennie biegam około 8–10 kilometrów, a oprócz tego regularnie wykonuję trening siłowy. Myślę, że właśnie dzięki temu nie pojawiły się u mnie bóle mięśni, o których często czytam w opiniach innych osób stosujących statyny. Na ten moment Ridlip toleruję bardzo dobrze i liczę, że przy kolejnych kontrolach wyniki lipidogramu będą jeszcze lepsze.

Stosuję Ridlip od około trzech lat i przyjmuję 5 mg dziennie. W tym czasie nie zauważyłem u siebie żadnych skutków ubocznych związanych z przyjmowaniem tego leku. Organizm dobrze toleruje terapię i nie pojawiły się u mnie problemy, o których czasami wspominają inne osoby stosujące statyny.

Najważniejsze jest jednak to, że Ridlip wyraźnie obniżył mój poziom cholesterolu. Wyniki badań lipidowych po rozpoczęciu leczenia poprawiły się znacząco, a lekarz podczas wizyt kontrolnych potwierdził, że terapia działa skutecznie. Dzięki regularnemu stosowaniu leku udało się utrzymać cholesterol na dużo lepszym poziomie niż przed rozpoczęciem leczenia.

Jak na razie jestem z leczenia bardzo zadowolony, ponieważ Ridlip działa skutecznie i jednocześnie nie powoduje u mnie żadnych nieprzyjemnych objawów.

Na początku przyjmowałem Ridlip w dawce 20 mg, ale okazało się, że taka dawka nie obniżyła poziomu cholesterolu w wystarczającym stopniu. Lekarz zdecydował więc o zwiększeniu dawki do 40 mg Ridlip, po czym wyniki badań lipidowych w końcu zaczęły wyglądać dobrze i cholesterol spadł do odpowiedniego poziomu.

Na początku terapii pojawił się u mnie ból nóg, który bywa opisywany przy stosowaniu statyn. Zacząłem jednak przyjmować koenzym Q10 (CoQ10) i po pewnym czasie ból praktycznie zniknął, więc obecnie nie odczuwam już tego problemu.

Zauważyłem natomiast inne zmiany, takie jak przerzedzenie włosów oraz podwyższony poziom cukru we krwi. Wyniki są na tyle wysokie, że lekarze zaczęli rozważać u mnie cukrzycę, chociaż wcześniej nie miałem z tym żadnych problemów.

Warto też wspomnieć, że wcześniej stosowałem symwastatynę, ale w moim przypadku lek ten nie działał dobrze – zamiast obniżyć cholesterol, wyniki nawet się pogorszyły. Mam stent w tętnicy i w przeszłości miałem około 95% zwężenia, dlatego mój kardiolog chce prowadzić leczenie bardzo intensywnie, aby zmniejszyć ryzyko zawału serca lub powstawania kolejnych zatorów w naczyniach.

Stosuję Ridlip od około 7 miesięcy w dawce 10 mg. Jak na razie głównym efektem terapii jest to, że udało się obniżyć poziom trójglicerydów, co potwierdziły ostatnie badania krwi. Jeśli chodzi o skutki uboczne, to nie zauważyłem u siebie nic poważnego ani szczególnie uciążliwego.

Jedyną zmianą, którą odczuwam, jest to, że musiałem zwiększyć ilość błonnika w diecie, ponieważ lek trochę spowolnił pracę jelit. Lekarz powiedział jednak, że większa ilość błonnika w codziennym jadłospisie jest korzystna dla zdrowia i często pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Najważniejsze jest dla mnie to, że zarówno kardiolog, jak i lekarz rodzinny są zadowoleni z poprawy mojego lipidogramu od czasu rozpoczęcia leczenia Ridlip. Wyniki lipidów są wyraźnie lepsze niż wcześniej, więc wygląda na to, że terapia działa tak, jak powinna.

Moim zdaniem w przypadku Ridlip takie objawy jak koszmary nocne czy problemy z pamięcią nie powinny być opisywane jako łagodne, tylko raczej jako poważniejsze działania niepożądane. W moim przypadku były one naprawdę bardzo uciążliwe i zdecydowanie wpływały na codzienne funkcjonowanie.

Podczas stosowania leku zauważyłem silne koszmary nocne oraz problemy z koncentracją i pamięcią, które wcześniej w ogóle u mnie nie występowały. Objawy były na tyle intensywne, że zaczęły budzić mój niepokój i sprawiły, że zacząłem zastanawiać się nad kontynuowaniem terapii.

Mam wrażenie, że Ridlip może powodować więcej skutków ubocznych, niż niektórzy się spodziewają, dlatego uważam, że takie objawy powinny być traktowane poważnie. Zastanawiam się też, czy nie powinno się opracować innych leków obniżających cholesterol, które miałyby mniej działań niepożądanych i byłyby lepiej tolerowane przez pacjentów.

Dla mnie najważniejsze jest bezpieczeństwo terapii, dlatego liczę, że w przyszłości pojawią się rozwiązania, które będą równie skuteczne w obniżaniu cholesterolu, ale jednocześnie będą łagodniejsze dla organizmu.

Przez kilka miesięcy próbowałem samodzielnie obniżyć wysoki poziom cholesterolu poprzez zmianę diety i regularną aktywność fizyczną. Niestety mimo ćwiczeń i pilnowania jadłospisu wyniki badań nie poprawiły się na tyle, aby uznać je za satysfakcjonujące. W końcu lekarz zdecydował się włączyć leczenie i przepisał mi Ridlip w dawce 10 mg dziennie.

Ku mojemu zaskoczeniu efekty pojawiły się bardzo szybko. Już po około półtora miesiąca stosowania leku wyniki badań lipidowych znacząco się poprawiły. Całkowity poziom cholesterolu spadł z 244 do 165, co było dużą zmianą w tak krótkim czasie.

Co dla mnie równie ważne, w trakcie stosowania Ridlip nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych. Organizm dobrze toleruje lek i nie pojawiły się u mnie żadne problemy, o których czasami można przeczytać przy stosowaniu statyn. Na ten moment jestem bardzo zadowolony z efektów terapii, ponieważ Ridlip pomógł szybko i skutecznie obniżyć cholesterol.

Po rozpoczęciu stosowania Ridlip zaczęły pojawiać się u mnie różne niepokojące objawy, których wcześniej nigdy nie miałem. Już po około miesiącu stosowania zauważyłem silne mrowienie i drętwienie w trzech ostatnich palcach prawej ręki, a dodatkowo pojawiły się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nasilone gazy, wzdęcia oraz ból w lewej górnej i dolnej części brzucha.

Oprócz tego odczuwałem także osłabienie mięśni oraz ból w prawym kolanie i kostce, co wcześniej w ogóle mi się nie zdarzało. Z czasem pojawiło się także uczucie przewlekłego zmęczenia, problemy ze snem oraz bardzo intensywne, realistyczne koszmary nocne. Do tego doszła bezsenność oraz częstsze wypróżnienia, co dodatkowo pogarszało moje samopoczucie.

Po przeczytaniu wielu opinii innych osób stosujących statyny zacząłem podejrzewać, że te objawy mogą być związane właśnie z przyjmowaniem Ridlip. W związku z tym zdecydowałem się przerwać terapię, ponieważ dolegliwości były dla mnie zbyt uciążliwe.

Warto dodać, że wcześniej stosowałem atorwastatynę i w tamtym przypadku również pojawiały się u mnie podobne problemy ze strony układu pokarmowego, głównie gazy i wzdęcia. Oprócz tego w trakcie obecnej terapii zauważyłem u siebie także pogorszenie nastroju i objawy lekkiej depresji, których wcześniej nie doświadczałem.

Mam cukrzycę typu 1 i kilka dni temu lekarz rozpoczął u mnie leczenie Ridlip z powodu podwyższonego cholesterolu. Lek przyjmowałem zaledwie cztery dni, a już pojawiły się u mnie bardzo niepokojące objawy. Na początku myślałem, że coś jest nie tak ze mną, dopiero później sprawdziłem informacje o tym leku i zacząłem podejrzewać, że to właśnie on może być przyczyną moich problemów.

Najgorsze okazały się silne skurcze i bóle mięśni, które są naprawdę bardzo uciążliwe. Do tego dochodzą zawroty głowy, które utrudniają normalne funkcjonowanie w ciągu dnia. Objawy są na tyle intensywne, że zdecydowałem się przerwać stosowanie Ridlip, ponieważ nie czuję się w stanie dalej przyjmować tego leku.

Zauważyłem też coś jeszcze – od momentu rozpoczęcia terapii mam częste epizody niskiego poziomu cukru we krwi. Wygląda to tak, jakbym musiał ciągle coś jeść, żeby utrzymać stabilny poziom glukozy. Dla osoby z cukrzycą typu 1 jest to bardzo trudne, szczególnie jeśli na co dzień pilnuje się diety i ilości spożywanego jedzenia.

Cała sytuacja była dla mnie bardzo stresująca. Objawy były tak silne, że musiałem nawet wziąć dzień wolny w pracy, ponieważ skurcze mięśni i zawroty głowy uniemożliwiały mi normalne funkcjonowanie. Zastanawiam się teraz, jak długo po odstawieniu Ridlip mogą utrzymywać się takie bóle mięśni i skurcze i kiedy można spodziewać się poprawy. Na ten moment moje doświadczenie z tym lekiem było naprawdę bardzo trudne.

Stosowałem Ridlip przez 90 dni w dawce 10 mg raz dziennie. W czasie leczenia pojawiły się u mnie silne skurcze nóg, wyraźny spadek energii oraz problemy z oddawaniem moczu, które wcześniej nie występowały. Objawy były na tyle uciążliwe, że w końcu zdecydowałem się odstawić lek.

Od momentu przerwania stosowania Ridlip minęło około 20 dni i mogę powiedzieć, że w dużej mierze wróciłem już do normalnego funkcjonowania. Większość dolegliwości ustąpiła, a moje samopoczucie wyraźnie się poprawiło. Jedynym objawem, który jeszcze czasami się pojawia, są sporadyczne skurcze łydki, ale zdarzają się już dużo rzadziej niż wcześniej.

Warto też dodać, że wcześniej przyjmowałem atorwastatynę (Lipitor) i w tamtym przypadku również źle znosiłem leczenie, ponieważ pojawiły się u mnie silne bóle stawów. Z tego powodu tamten lek także odstawiłem.

W przyszłym miesiącu mam zaplanowane kontrolne badania krwi, więc będę mógł sprawdzić, jak wygląda sytuacja po zakończeniu terapii. Po tych doświadczeniach podchodzę jednak do takich leków znacznie ostrożniej i raczej nie zdecyduję się na kolejne tabletki bez naprawdę dokładnego sprawdzenia wszystkich informacji na ich temat.