Jakie są Wasze doświadczenia z lekiem Movalis? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu stanów zapalnych i bólu związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów, reumatoidalnym zapaleniem stawów lub zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle głowy, zawroty głowy czy reakcje alergiczne? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla innych osób stosujących ten lek – każda historia ma znaczenie!
Miałem ból stawu biodrowego przez lata. Bolało cały czas i z czasem było coraz gorzej. W końcu lekarz przepisał Movalis i praktycznie od razu ból ustąpił. Ogromna ulga – znów mogę normalnie chodzić bez bólu. Dostałem tylko 30-dniową receptę, więc zobaczymy, co będzie dalej po jej zakończeniu.
Przez lata zmagałem się z bólem stawu biodrowego. Bolało praktycznie bez przerwy i z każdym miesiącem było coraz gorzej – chodzenie, wstawanie, dłuższy spacer stawały się coraz większym problemem. W końcu lekarz przepisał Movalis i efekt był niemal natychmiastowy. Ból ustąpił, jakby ktoś go po prostu „wyłączył”. Ogromna ulga – znów mogę normalnie chodzić bez bólu i nie myśleć o każdym kroku. Dostałem na razie tylko 30-dniową receptę, więc zobaczymy, jak będzie dalej po jej zakończeniu.
Stosuję Movalis jednocześnie z lekiem opioidowym. Dwa miesiące temu przeszedłem operację szyi i rdzenia kręgowego, a do tego mam chorobę zwyrodnieniową krążków międzykręgowych. Lekarz zwiększył mi dawkę meloksykamu do 15 mg na dobę. Szczerze mówiąc, bardziej odpowiadała mi mniejsza dawka rozłożona w czasie. Przy tej wyższej dawce mam nieprzyjemne uczucie, jakby ktoś siedział mi na klatce piersiowej, dlatego biorę ją tylko wtedy, gdy NAPRAWDĘ jest to konieczne – dokładnie tak, jak zostało mi zalecone.
Jeśli chodzi o działanie przeciwbólowe, Movalis pomaga, ale u mnie wymaga ostrożnego podejścia. Zauważyłem, że koniecznie trzeba coś zjeść przed przyjęciem tabletki i pić dużo wody – woda jest absolutnie kluczowa i bardzo zmniejsza dyskomfort. Staram się też zachować odstęp czasowy – przyjmuję Movalis kilka godzin przed lub po innych lekach, bo w ten sposób czuję się zdecydowanie lepiej.
Mam zaawansowane zmiany zwyrodnieniowe w kolanie – tzw. „kość o kość” i zaplanowaną operację wszczepienia endoprotezy w przyszłym miesiącu. Chirurg przepisał mi Movalis, żeby złagodzić ból w okresie oczekiwania na zabieg. Przyjmuję 15 mg raz dziennie, rano. Jak na razie lek naprawdę dobrze się u mnie sprawdza. Ból nadal jest wyczuwalny, ale stał się zdecydowanie do zniesienia, co robi ogromną różnicę w codziennym funkcjonowaniu. Przy pomocy laski jestem teraz dużo bardziej mobilny i mogę normalnie się poruszać.