Długość stosowania tabletek Movalis różni się w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta i zaleceń lekarza prowadzącego.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/movalis/jak-dlugo-mozna-brac-tabletki-movalis/
Długość stosowania tabletek Movalis różni się w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta i zaleceń lekarza prowadzącego.
Jak długo można go właściwie stosować? Dostałam go na ból kręgosłupa, najpierw miał być tydzień, ale minęło już kilka dni i dalej czuję ulgę, więc trochę się boję, czy mogę brać dłużej. W ulotce niby różnie piszą, a lekarza mam dopiero za jakiś czas. Jak to wyglądało u Was w praktyce? Brał ktoś Movalis dłużej niż kilka dni?
U mnie Movalis pojawiał się kilka razy w życiu, głównie na kolano i kręgosłup. Zawsze było tak, że brałam go raczej krótko, kilka dni, max tydzień i faktycznie pomagał. Raz miałam sytuację, że brałam prawie dwa tygodnie, bo ból nie chciał puścić i lekarz powiedział, że jak działa i nie mam żadnych sensacji żołądkowych, to można chwilę pociągnąć. Ale dłużej sama bym się nie odważyła, bo to jednak mocny lek. Moja mama brała Movalis przy reumatyzmie i u niej to było bardziej „falami” – brała jak był gorszy okres, potem przerwa. Z tego co widzę, raczej nie jest to lek do łykania miesiącami bez przerwy, tylko bardziej na konkretne okresy bólu.
Nie odpowiem idealnie na czas w dniach, ale napiszę jak ja to widzę z doświadczenia swojego i ludzi wokół. Movalis to nie jest jakiś zwykły ibuprofen, tylko coś mocniejszego, więc każdy zawsze powtarzał mi: brać jak najkrócej. U mnie było tak, że przy ostrym bólu pleców brałam 5 dni i wystarczyło. Koleżanka z pracy brała dłużej, bo ma problemy ze stawami i mówiła, że bierze tylko wtedy, kiedy naprawdę nie daje rady funkcjonować. Zauważyłam, że im dłużej ktoś bierze takie leki, tym więcej narzeka na żołądek albo ogólne osłabienie. Dlatego ja traktuję Movalis jako „lek ratunkowy”, a nie coś na stałe. Jak ból wraca ciągle, to raczej znak, że trzeba coś zmienić, a nie tylko przedłużać tabletki.