Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Polsen w leczeniu bezsenności? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w zasypianiu, rzadsze wybudzanie się w nocy albo lepszą jakość snu i funkcjonowanie w ciągu dnia? Czy lek działał od pierwszych dni, czy potrzebowaliście czasu, aby odczuć pełny efekt? Jak długo go stosujecie i czy pojawił się problem z koniecznością regularnego przyjmowania, aby w ogóle móc zasnąć? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii – na przykład poranna senność, uczucie „zamglenia”, zawroty głowy, zaburzenia pamięci (np. rozmowy, których się później nie pamięta), dziwne sny, suchość w ustach albo epizody nietypowych zachowań w nocy?
Odkąd zaczęła się menopauza, mam duży problem z zasypianiem. Bardzo dobrze sprawdza się u mnie Polsen. Lek nie tylko pomaga mi szybciej zasnąć, ale też sprawia, że nie mam tak intensywnych, żywych snów jak wcześniej, które często mnie wybudzały. Dodatkowo zauważyłam, że działa wyciszająco również na pęcherz – zamiast wstawać trzy razy w nocy do toalety, teraz budzę się zwykle tylko raz nad ranem. Co ważne, po takiej pobudce potrafię dość łatwo ponownie zasnąć, co wcześniej było praktycznie niemożliwe.
Nie przyjmuję Polsenu każdej nocy, ponieważ nie chcę przyzwyczaić organizmu do leku. Staram się stosować go rozsądnie, wtedy gdy bezsenność jest naprawdę nasilona.
Stosuję Polsen od ponad dwóch lat z powodu bezsenności. Trzeba naprawdę dopilnować, żeby być już w łóżku i gotowym do snu w momencie przyjęcia tabletki. U mnie jest mniej więcej 10–30 minut „okna”, w którym powinnam zasnąć – jeśli w tym czasie się nie wyciszę, zaczynają się bardzo dziwne objawy, jakby omamy czy zaburzone postrzeganie rzeczywistości.
Na przestrzeni lat zdarzało mi się robić różne rzeczy po zażyciu leku i kompletnie tego nie pamiętać – gotowałam, wychodziłam z domu, wysyłałam dziwne i krępujące wiadomości, a nawet zachowywałam się w sposób zupełnie nieadekwatny do sytuacji. Raz obudziłam się z poranionymi nogami, bo podobno drapałam się bardzo mocno przez sen. Polsen potrafi powodować wyraźne luki w pamięci – zdarzyło mi się wziąć tabletkę i po kilkunastu minutach zapomnieć, że już ją przyjęłam, przez co omal nie zażyłam kolejnej dawki.
Jeśli ktoś stosuje ten lek, warto zachować dużą ostrożność – być już w łóżku, odłożyć telefon poza zasięg ręki i zadbać o to, by ktoś bliski wiedział, że przyjmujemy lek. Przy Polsenie bezpieczeństwo i kontrola nad sytuacją są naprawdę bardzo ważne.
Mam duży problem z zasypianiem i właśnie dlatego zaczęłam stosować Polsen. W moim przypadku ten lek okazał się ogromną pomocą – wreszcie jestem w stanie zasnąć bez wielogodzinnego przewracania się z boku na bok. Co prawda śpię po nim zwykle około 4–5 godzin, ale ten sen jest znacznie bardziej jakościowy niż wcześniej.
Najważniejsze jest to, że po przebudzeniu czuję się wypoczęta i bardziej funkcjonalna w ciągu dnia. Nawet jeśli nie jest to pełne 7–8 godzin snu, to i tak różnica w samopoczuciu jest dla mnie ogromna.
Nigdy nie spałam dobrze. Polsen stosuję już bardzo długo. Na początku byłam zadowolona z efektów, ale po latach trudno mi powiedzieć, że lek działa u mnie w pełni wystarczająco samodzielnie. Gdyby działał idealnie, nie musiałabym łączyć go z innym lekiem nasennym.
W moim przypadku sam lek przeciwdepresyjny o działaniu uspokajającym (np. trazodon) bez Polsenu nie wystarcza, żeby zasnąć. Z kolei sam Polsen również nie daje mi tak stabilnego i głębokiego snu, jakiego potrzebuję. Dopiero połączenie obu leków sprawia, że jestem w stanie przespać noc w miarę spokojnie.
Osobno działają przeciętnie, razem – zdecydowanie lepiej.
Pracuję w nieregularnych godzinach, co jest dla mnie sporym wyzwaniem, bo od zawsze jestem typową „nocną sową”. Mój naturalny rytm dobowy jest przesunięty i bardzo trudno jest mi zasnąć wcześniej, kiedy sytuacja tego wymaga. W takich momentach Polsen to jedyny lek, na którym mogę polegać – pomaga mi zasnąć wtedy, gdy muszę położyć się dużo wcześniej niż zwykle.
Działa szybko i skutecznie „wycisza” organizm mimo że biologicznie nie jestem jeszcze gotowa do snu. Problem polega jednak na tym, że przy regularnym stosowaniu może prowadzić do przyzwyczajenia. Dlatego staram się używać go tylko wtedy, kiedy naprawdę muszę przestawić rytm dnia, a nie jako stałe rozwiązanie. To lek, który warto traktować jako wsparcie w wyjątkowych sytuacjach, a nie codzienną rutynę.
Żeby Polsen działał najlepiej, biorę tabletkę i od razu kładę się do łóżka. Lek zaczyna działać bardzo szybko – zwykle w ciągu około 15 minut – i jeśli jestem już przykryta kołdrą i wyciszona, zasypiam praktycznie bez problemu. Jeśli jednak zostanę na nogach, efekt jest zupełnie inny – pojawia się lekka euforia i uczucie „odrealnienia”, ale wtedy trudno mówić o dobrym śnie. Mam wrażenie, że istnieje takie 15–45 minutowe „okno”, w którym trzeba pozwolić sobie zasnąć, bo później efekt nasenny słabnie.
Po przyjęciu Polsenu jest bardzo mało przewracania się z boku na bok – sen przychodzi dość płynnie. Rano w około 70–75% przypadków budzę się wypoczęta, nawet jeśli przespałam tylko 5–6 godzin. Zdarza się, że obudzę się dość wcześnie i choć organizm jest zregenerowany, to o 5 rano trudno znaleźć sobie zajęcie.
Jedynym nocnym efektem ubocznym, który zauważyłam, jest zwiększony apetyt – potrafię po drodze z łazienki zajrzeć do lodówki i zjeść coś słodkiego albo miskę płatków. Około 2 dni w tygodniu mam rano lekkie zmęczenie lub ból głowy, ale zwykle mijają one do południa. Ogólnie jednak, jeśli przestrzegam zasady „tabletka i od razu łóżko”, Polsen działa u mnie przewidywalnie i skutecznie.
To jedyny lek nasenny, który realnie działa u mnie na bezsenność. Przyjmuję Polsen 10 mg, ale staram się stosować go tylko 2–3 razy w tygodniu, z przerwami pomiędzy dawkami. Zauważyłam, że jeśli biorę go częściej, skuteczność spada, a ryzyko działań niepożądanych rośnie.
Miałam epizody utraty pamięci i dziwnych zachowań po zażyciu leku, dlatego teraz pilnuję jednej zasady – tabletka i natychmiast do łóżka, bez wyjątków. Jeśli zostanę na nogach, potrafię robić rzeczy, których kompletnie nie pamiętam następnego dnia. Zdarzało mi się rano odkrywać wysłane w nocy dziwne wiadomości, których treści w ogóle nie kojarzę.
Jeżeli po przyjęciu Polsenu od razu się położę, zasypiam bardzo szybko i śpię spokojnie, bez zapamiętywania snów. Natomiast gdy zażyję lek i dalej coś robię, nie czuję klasycznego zmęczenia – raczej pojawia się „odrealnienie” i nietypowe zachowanie. Trzeba też uczciwie powiedzieć, że lek może uzależniać. Zauważyłam u siebie pewne przywiązanie do tego specyficznego, lekko „otępionego” uczucia oraz do faktu, że po nim nie pamiętam snów.
Zdarza się, że po nocy bez Polsenu budzę się z intensywnymi snami i bólem głowy. Jeśli kiedyś przestanie działać albo pojawią się większe problemy, rozważę dalszą diagnostykę snu. Ogólnie uważam, że Polsen jest bardzo skuteczny, ale wymaga dużej ostrożności i jasno ustalonych zasad stosowania.
Ten lek naprawdę dobrze pomaga mi zasnąć. Biorę Polsen 10 mg około pół godziny przed położeniem się do łóżka i pod względem samego zasypiania działa bardzo skutecznie. Problem zaczyna się później – nie pamiętam rzeczy, które robię po jego zażyciu.
Żona mówi, że wieczorami wyglądam, jakbym był kompletnie „odurzony”. Faktycznie czuję wyraźne otępienie i zmienione zachowanie. Stosuję go od około dwóch lat i mam wrażenie, że bardzo się do niego przyzwyczaiłem. Bez Polsenu potrafię nie spać przez kilka dni, co pokazuje, jak silnie organizm się od niego uzależnił.
Pod względem skuteczności w usypianiu działa świetnie, ale cena w postaci utraty kontroli i zależności jest czymś, czego naprawdę trzeba być świadomym.
Przez większość życia zmagałem się z bezsennością i PTSD. Dopiero kiedy zacząłem stosować Polsen, zrozumiałem, jak naprawdę powinien wyglądać spokojny, regenerujący sen. Wcześniej noc była dla mnie ciągłą walką – wybudzenia, napięcie, brak odpoczynku.
Lek zacząłem przyjmować około dwa lata temu, mniej więcej w tym samym czasie, kiedy rozpocząłem terapię bezdechu sennego przy użyciu aparatu CPAP. Połączenie tych dwóch elementów całkowicie zmieniło jakość mojego snu. W moim przypadku dłuższe stosowanie nie wiązało się z nietypowymi zachowaniami ani niepokojącymi efektami ubocznymi.
Największa różnica to poranki – budzę się naprawdę wypoczęty, bez uczucia „rozbicia”, które towarzyszyło mi przez lata. Dla mnie to po prostu ogromna poprawa jakości życia i wreszcie normalne noce.