Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Zolpigen w leczeniu bezsenności? Czy zauważyliście poprawę w zasypianiu, rzadsze wybudzenia w nocy lub lepszą jakość snu? Jak szybko działa u Was ten lek i czy rzeczywiście pomaga przespać całą noc bez przerywania snu? Czy pojawiły się u Was jakieś skutki uboczne, takie jak senność w ciągu dnia, zawroty głowy, problemy z pamięcią, uczucie „zamulenia” rano albo trudności z koncentracją? Czy ktoś miał doświadczenia z nietypowymi reakcjami, jak np. wykonywanie czynności we śnie lub uczucie dezorientacji po przebudzeniu?
Działa dobrze w około 90% przypadków. Czasami potrzebuję chwili, żeby zasnąć, a innym razem zasypiam praktycznie od razu po zażyciu Zolpigen. Sporadycznie zdarza się, że jeśli nie zasnę od razu, mam wrażenie jakbym coś widział albo słyszał.
Następnego dnia czasami czuję lekkie zawroty głowy albo takie „otępienie”, ale ciężko powiedzieć, czy to przez sam lek, czy po prostu dlatego, że nie przespałem wystarczającej liczby godzin i nadal jestem zmęczony po Zolpigen.
Działa bardzo dobrze, jeśli chodzi o samo zasypianie – po Zolpigen zasypiam bez problemu. Niestety po około 2–3 godzinach się budzę i wtedy zdarza mi się brać coś dodatkowo, żeby znów zasnąć.
Prawie co noc dzieją się u mnie dziwne rzeczy – zdarza się, że wstaję, coś gotuję, jem, chodzę po domu, a nawet zasypiam na stojąco albo siedząc na krawędzi łóżka. Rano znajduję poprzesuwane rzeczy albo ślady po gotowaniu i nie pamiętam, żebym to robił.
Myślałem, że zaczynam wariować, więc poprosiłem córkę, żeby została ze mną na kilka dni. Okazało się, że faktycznie musiała mnie odprowadzać z powrotem do łóżka i pilnować, żebym był bezpieczny.
Zdarza się, że w nocy się budzę i nie jestem w stanie ponownie zasnąć – czas czuwania bywa różny. W takich sytuacjach sięgam po coś bez recepty, żeby dokończyć noc, bo bez wspomagania mam naprawdę duży problem z zaśnięciem. Po Zolpigen miałem też kilka dziwnych sytuacji – zdarzało mi się wstawać, robić jedzenie, jeść, a nawet zasypiać na stojąco, a następnego dnia nie pamiętać, że w ogóle coś takiego robiłem. Dlatego z mojego doświadczenia bardzo ważne jest, żeby brać Zolpigen dokładnie w momencie, kiedy już kładziesz się spać, a nie wcześniej – to naprawdę robi dużą różnicę.
Mam zdiagnozowaną przewlekłą depresję i przez lata brałem różne leki, m.in. bupropion i fluoksetynę. Niestety ich połączenie często powodowało u mnie problemy ze snem – zarówno z zasypianiem, jak i z utrzymaniem snu. Dlatego rozpoczęcie stosowania Zolpigen było dla mnie dużą ulgą, bo w końcu mogłem normalnie zasnąć. Lek został mi przepisany przez lekarza i ogólnie nie miałem wielu problemów, ale zdarzały się dziwne sytuacje. Dowiedziałem się np., że wykonywałem późno w nocy telefony, czasem nawet wybierałem zły numer, a innym razem ktoś mówił, że z nim rozmawiałem, choć kompletnie tego nie pamiętam. Z perspektywy czasu żałuję, że na początku nie zostało mi dokładnie wyjaśnione, jak ważne jest to, żeby po wzięciu Zolpigen od razu iść spać. Powiedziano mi tylko, żeby brać lek około 15 minut przed snem, bez większych szczegółów. Zdarzało mi się np. wziąć tabletkę jeszcze u rodziców, a potem wracać do domu samochodem – to była kwestia 10 minut jazdy, ale wtedy nie miałem świadomości, jakie może to być ryzykowne. Dopiero kiedy zrozumiałem, jakie mogą być skutki uboczne i dziwne zachowania po leku, zmieniłem podejście. Teraz wygląda to tak, że biorę Zolpigen, ogarniam się do snu i od razu kładę się do łóżka – bez żadnych dodatkowych czynności. To naprawdę robi ogromną różnicę i pozwala uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.
Jestem na Zolpigen od prawie roku. Dzięki niemu faktycznie jestem w stanie zasnąć, ale pojawiły się u mnie dziwne sytuacje – zdarza mi się jeść przez sen i prowadzić rozmowy, których kompletnie nie pamiętam następnego dnia. Z tego, co sprawdzałem, takie efekty uboczne nie są rzadkie, szczególnie jeśli po zażyciu leku nie idzie się od razu spać. U mnie to ma sens, bo kilka razy nie położyłem się od razu i właśnie wtedy działy się te rzeczy. Najbardziej niepokoi mnie utrata pamięci i to, że nie mam kontroli nad tym, co robię w nocy. Z drugiej strony boję się odstawić Zolpigen, bo wiem, jak wyglądały moje problemy ze snem wcześniej i obawiam się, że bez niego znowu nie będę w stanie zasnąć.
Biorę Zolpigen przed snem i działa świetnie – ALE TYLKO JEŚLI OD RAZU SIĘ POŁOŻYSZ. Przerobiłem zarówno pozytywy, jak i negatywy. Jeśli po zażyciu od razu kładziesz się do łóżka, zamykasz oczy i się wyciszasz, sen przychodzi szybko i jest naprawdę głęboki.
Z drugiej strony – jeśli weźmiesz tabletkę i zaczniesz jeszcze siedzieć w telefonie albo oglądać telewizję, to robi się problem. Możesz mieć noc, której kompletnie nie będziesz pamiętać, ale osoby wokół już tak. U mnie zdarzały się różne dziwne sytuacje właśnie wtedy, kiedy nie poszedłem od razu spać po Zolpigen.
Miałem też moment, że czytałem o łączeniu tego typu leków z innymi substancjami, np. „na zejście”, ale szczerze mówiąc mam do tego duży dystans. Nawet jeśli gdzieś ktoś pisze, że to „bezpieczne”, to mieszanie Zolpigen z czymkolwiek działającym na organizm to ryzyko, którego lepiej nie podejmować.