Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Ulcamed w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, dwunastnicy lub przy dolegliwościach takich jak ból brzucha, pieczenie czy zgaga? Czy zauważyliście poprawę w zakresie zmniejszenia bólu, szybszego gojenia się śluzówki żołądka lub ogólnego komfortu trawiennego? Czy Ulcamed pomógł Wam w leczeniu zakażenia Helicobacter pylori, np. jako element terapii skojarzonej, i czy zauważyliście różnicę w porównaniu do innych leków stosowanych wcześniej? Jak wyglądały pierwsze dni stosowania – czy efekt był odczuwalny szybko, czy raczej stopniowo wraz z kolejnymi dniami terapii? Jakie skutki uboczne pojawiły się podczas stosowania Ulcamed, na przykład ciemne zabarwienie stolca, nudności, metaliczny posmak w ustach czy inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Czy były one łagodne i przemijające, czy na tyle uciążliwe, że wpłynęły na kontynuację leczenia?
Brałam Ulcamed przy problemach z żołądkiem, bo miałam pieczenie w nadbrzuszu, takie ssanie, czasami ból po jedzeniu i ogólnie duży dyskomfort. Na początku szczerze mówiąc nie byłam pewna, czy ten lek mi pomaga, bo nie zadziałał od razu. Przez pierwsze dni dalej czułam brzuch, momentami nawet bardziej zwracałam uwagę na każdy objaw i miałam wrażenie, że nic się nie zmienia. Dopiero po kilku dniach zaczęło się to wszystko uspokajać.
U mnie Ulcamed nie działał jak jakaś magiczna tabletka, po której nagle wszystko przechodzi, tylko raczej stopniowo. Z czasem zmniejszyło się pieczenie, brzuch był mniej podrażniony i mniej mnie męczyło to uczucie drażnienia w żołądku. Brałam go zgodnie z zaleceniem i mam wrażenie, że bardziej działa osłonowo i wyciszająco na żołądek niż „przeciwbólowo”.
Jeśli chodzi o minusy, to u mnie na początku pojawił się lekki dyskomfort w brzuchu i stresowałam się, czy to normalne, ale później było lepiej. Trzeba też pamiętać, że przy lekach na żołądek człowiek często bierze je już wtedy, kiedy ma mocno rozdrażniony przewód pokarmowy, więc nie zawsze wiadomo, co jest od leku, a co od samego problemu. U mnie finalnie oceniam Ulcamed dobrze, bo po czasie naprawdę poczułam poprawę.