Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Zulbex przy problemach żołądkowych, takich jak refluks, zgaga czy choroba wrzodowa? Czy zauważyliście poprawę w zmniejszeniu pieczenia w przełyku, bólu żołądka lub innych objawów związanych z nadmiarem kwasu żołądkowego? Po jakim czasie od rozpoczęcia stosowania pojawiła się u Was wyraźna ulga? Czy podczas terapii wystąpiły jakieś skutki uboczne, na przykład bóle głowy, nudności, wzdęcia, biegunka, zaparcia albo uczucie suchości w ustach? Czy ktoś stosował Zulbex dłużej i jak wyglądały efekty przy dłuższej terapii – czy objawy refluksu rzeczywiście ustąpiły, czy raczej wracały po odstawieniu leku.
Od dłuższego czasu miałem silne niestrawności i lekką zgagę, więc lekarz zdecydował o wykonaniu gastroskopii. W badaniu okazało się, że antrum, czyli końcowa część żołądka przy jego ujściu, wykazuje oznaki podrażnienia i uszkodzenia spowodowanego działaniem kwasu żołądkowego. Aby zmniejszyć ilość kwasu w żołądku, lekarz przepisał mi Zulbex.
Muszę przyznać, że różnicę poczułem praktycznie tego samego dnia, kiedy wziąłem pierwszą tabletkę. Zgaga wyraźnie się zmniejszyła, a uczucie ciężkości i pieczenia w żołądku było dużo słabsze. Niestety po około dwóch tygodniach pojawiły się u mnie pewne skutki uboczne.
Pierwszym z nich są zawroty głowy, które czasami potrafią być dość mocne. Co ciekawe pojawiają się nagle i potem znikają, więc trudno przewidzieć kiedy się pojawią. Drugą rzeczą są częstsze wizyty w toalecie. To nie jest biegunka, ale zauważyłem że chodzę do toalety około 2–3 razy dziennie i stolce są raczej miękkie.
Czytałem, że może to mieć związek z tym, że Zulbex zmniejsza ilość kwasu żołądkowego, przez co w układzie pokarmowym może pojawiać się więcej bakterii jelitowych. Niektórzy wspominają też, że przy stosowaniu rabeprazolu może dojść do pewnych zaburzeń równowagi minerałów w organizmie, co również może wpływać na samopoczucie. Mimo tych skutków ubocznych lek naprawdę bardzo pomógł mi na problemy z żołądkiem.
Przez dwa lata zmagałam się z bólem brzucha. Mam wrzodziejące zapalenie jelita grubego, więc przez długi czas byłam przekonana, że ten ból jest właśnie z tym związany. Mój specjalista próbował różnych metod leczenia, ale niestety niewiele pomagało i w końcu zaczęłam sięgać po leki przeciwbólowe, żeby jakoś normalnie funkcjonować. Po pewnym czasie zaczęły pojawiać się u mnie również objawy refluksu żołądkowego – pieczenie w przełyku, zgaga i dyskomfort w górnej części brzucha. Wtedy pielęgniarka prowadząca leczenie przepisała mi Zulbex. Ku mojemu zaskoczeniu ból zaczął stopniowo ustępować i w końcu poczułam prawdziwą ulgę. To było niesamowite uczucie po tak długim czasie wreszcie nie odczuwać ciągłego bólu. Dzięki leczeniu Zulbexem zaczęłam wracać do normalnego funkcjonowania. Powoli udaje mi się również odstawiać leki przeciwbólowe, które wcześniej musiałam brać regularnie.
Mam dość ciężką postać refluksu żołądkowo-przełykowego (GERD) i regularne przyjmowanie Zulbex praktycznie wyeliminowało u mnie objawy zgagi i cofania się treści żołądkowej. Zanim zacząłem leczenie, często miałem pieczenie w przełyku, kwaśne odbijanie i uczucie dyskomfortu po jedzeniu, szczególnie wieczorami.
Biorę Zulbex już od około 15 lat i przez cały ten czas lek naprawdę bardzo dobrze kontroluje moje objawy. Dzięki temu mogę normalnie funkcjonować i nie muszę ciągle martwić się zgagą czy refluksem po każdym posiłku.
Jeśli chodzi o skutki uboczne, u mnie praktycznie się nie pojawiały. Jedyną rzeczą, którą czasami zauważałem, był sporadyczny, lekki ból głowy, ale zdarzało się to rzadko i nie było niczym poważnym. Ogólnie rzecz biorąc, w moim przypadku Zulbex okazał się bardzo skuteczny w kontrolowaniu objawów refluksu.
Obecnie stosuję Zulbex. Na razie nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych i sam lek jest bardzo prosty w stosowaniu. Biorę go zgodnie z zaleceniami i póki co wszystko przebiega bez większych problemów.
U mnie sytuacja jest jednak trochę skomplikowana, bo lekarze nadal nie są do końca zgodni, co dokładnie jest przyczyną moich dolegliwości. Jedni podejrzewają guz żołądka, inni uważają, że może chodzić o wrzód żołądka. Dlatego cały czas jestem w trakcie dalszej diagnostyki.
Mam zaplanowaną trzecią gastroskopię na 25 marca, żeby dokładniej sprawdzić, co się dzieje w żołądku. Mam nadzieję, że po tym badaniu w końcu będzie jasność i będzie można ustalić właściwe leczenie. Na razie pozostaję na Zulbex i będę informował, jak sytuacja się dalej rozwinie.
Miałem bardzo silny refluks żołądkowo-przełykowy. Praktycznie wszystko, co zjadłem, powodowało u mnie problemy – żołądek był ciągle obolały i wrażliwy niezależnie od tego, co jadłem. Zgaga i pieczenie pojawiały się prawie codziennie, przez co jedzenie zaczęło być dla mnie naprawdę uciążliwe. Od około trzech lat przyjmuję Zulbex 20 mg dziennie, który lekarz przepisał mi profilaktycznie, żeby ograniczyć produkcję kwasu żołądkowego. Muszę powiedzieć, że lek zadziałał już od pierwszej dawki. Objawy zaczęły się wyraźnie zmniejszać i w końcu przestałem mieć ciągłe problemy z żołądkiem. Od czasu kiedy biorę Zulbex, nie mam już praktycznie żadnych dolegliwości ze strony żołądka. Co ważne, przynajmniej u mnie nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych – żołądek czuje się dobrze i wszystko funkcjonuje normalnie. Zastanawiam się jednak, czy ktoś inny miał jakieś skutki uboczne przy stosowaniu Zulbex? U mnie wszystko jest w porządku, ale ciekawi mnie doświadczenie innych osób, które biorą ten lek dłużej.
Kiedy pierwszy raz zacząłem stosować Zulbex, zauważyłem poprawę już po jednym dniu. Objawy refluksu zaczęły się wyraźnie zmniejszać i w końcu poczułem ulgę od ciągłego pieczenia w przełyku. Na początku brałem dwie dawki dziennie, ale po pewnym czasie objawy tak się uspokoiły, że przeszedłem na jedną tabletkę dziennie, a drugą biorę tylko wtedy, gdy czuję, że może być potrzebna. Zauważyłem też, że jeśli pominę dawkę lub dwie, to bardzo szybko zaczynam odczuwać różnicę. Objawy refluksu powoli wracają, więc wiem wtedy, że lek naprawdę działa i pomaga kontrolować problem z nadmiarem kwasu żołądkowego.