Ulcamed na refluks

Ulcamed nie jest standardowym lekiem na refluks. Jego główne zastosowanie dotyczy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz terapii związanej z Helicobacter pylori, a nie leczenia choroby refluksowej przełyku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ulcamed/czy-ulcamed-jest-na-refluks

U mnie Ulcamed nie był takim lekiem typowo na refluks, bardziej dostałam go na żołądek, bo oprócz zgagi miałam jeszcze pieczenie w nadbrzuszu, mdłości i takie drażnienie po jedzeniu. Na samo cofanie treści i pieczenie w przełyku większą różnicę robił u mnie dopiero lek zmniejszający kwas, a Ulcamed miał raczej działać osłonowo i wspomagająco. Więc jeśli ktoś ma klasyczny refluks, to moim zdaniem sam Ulcamed może nie dać takiego efektu, jakiego człowiek się spodziewa po leku „na zgagę”. U mnie finalnie wyszło, że problem nie był tylko z samym refluksem, ale też z podrażnionym żołądkiem. Wtedy ten lek miał już sens, ale bardziej jako część całego leczenia niż coś działającego solo. Tak że ja bym powiedziała: na sam refluks średnio, ale jeśli jest jeszcze stan zapalny żołądka, nadżerki albo Helicobacter, to już co innego.

Ja poszłam do lekarza przez objawy, które brałam za refluks, bo miałam zgagę, odbijanie i takie cofanie po jedzeniu, szczególnie wieczorem. A potem się okazało, że mam też problem żołądkowy i dostałam właśnie Ulcamed w zestawie z innymi lekami. U mnie to nie było tak, że po Ulcamedzie nagle zniknął refluks, tylko raczej stopniowo uspokoiło się pieczenie, ból żołądka i ogólny dyskomfort.