Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Zinoxx (cefuroksymu) w leczeniu infekcji bakteryjnych, takich jak zapalenie zatok, gardła, oskrzeli czy układu moczowego? Czy zauważyliście szybką poprawę objawów, jak ustąpienie gorączki, bólu czy uczucia rozbicia? Jakie działania niepożądane pojawiły się u Was w trakcie kuracji – np. biegunka, nudności, bóle brzucha, wysypka, zawroty głowy albo reakcje alergiczne? Wasze opinie mogą pomóc innym osobom, które stoją przed decyzją o rozpoczęciu leczenia Zinoxxem lub mają obawy związane z antybiotykoterapią.
Jestem obecnie na czwartym dniu stosowania Zinoxxu i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona. Dopiero po czterech dniach zobaczyłam wyraźne efekty, ale skóra na podudziu (miałam cellulitis) zaczyna się goić, a ból z tyłu kolana całkowicie zniknął. Niedawno miałam artroskopię kolana, a do tego mam chorobę autoimmunologiczną – czyli idealne warunki do rozwoju zakażenia. Lekarze przepisywali mi już przeróżne leki, ale dopiero Zinoxx przyniósł mi widoczną poprawę.
Nie mogę w ogóle spać, żołądek niby mnie nie boli, ale kompletnie nie mam apetytu. Głowa pęka mi z bólu – musiałam wziąć Ibuprom, żeby to jakoś zatrzymać. Kończę kurację w niedzielę, ale mam wrażenie, że objawy wracają… Czuję to znowu przy oddawaniu moczu – zaczyna boleć jak wcześniej.
Jestem mega wrażliwa na większość antybiotyków, ale poza bólem głowy – który niestety trochę daje się we znaki – Zinoxx sprawdził się u mnie naprawdę dobrze. Jestem w ciąży i miałam infekcję nerek, a poprawa była już po dwóch dniach od rozpoczęcia kuracji. Jedyny minus to smak i rozmiar tej ogromnej tabletki – naprawdę ciężko ją przełknąć.
Mam uczulenie na większość podstawowych antybiotyków stosowanych przy infekcjach dróg moczowych, a Zinoxx okazał się jednym z nielicznych, które mogę bezpiecznie przyjmować.
Ten lek rzeczywiście złagodził ból gardła, więc pod tym względem zadziałał. Niestety zaczęły się u mnie bardzo silne skurcze żołądka – brzuch boli mnie praktycznie cały dzień i noc, bez przerwy. Przez te dolegliwości nie zamierzam już więcej brać Zinoxxu.
Jestem dopiero na drugim dniu stosowania Zinoxxu. Mam uczulenie na amoksycylinę i penicylinę, więc lekarz zdecydował się właśnie na ten antybiotyk. Nie było do końca jasne, czy to wczesna borelioza, czy może zapalenie tkanki podskórnej dlatego dostałam Zinoxx – lekarz powiedział, że działa na oba te schorzenia. Jak na razie wszystko w porządku, nie mam żadnych poważnych skutków ubocznych. Jedyna rzecz, którą zauważyłam, to lekkie swędzenie okolic intymnych. Poczytałam i wiem, że ten lek może wywoływać grzybicę pochwy, więc możliwe, że to przez to.