Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Nalgesin Forte w leczeniu bólu o różnym nasileniu – np. bólu kręgosłupa, stawów, po urazach albo przy bolesnym miesiączkowaniu? Czy zauważyliście wyraźną poprawę, jeśli chodzi o zmniejszenie bólu i stanu zapalnego, a może lek działał tylko częściowo lub na krótko? Jak wyglądało u Was działanie leku w praktyce – czy ulga była szybka i odczuwalna, czy raczej stopniowa? Interesuje mnie też, czy Nalgesin Forte sprawdził się lepiej niż inne leki przeciwbólowe, które wcześniej stosowaliście. Czy pojawiły się u Was jakieś skutki uboczne, takie jak ból brzucha, zgaga, nudności, zawroty głowy albo ogólne osłabienie? A może ktoś stosował dłużej i może powiedzieć, jak wygląda tolerancja organizmu przy dłuższym używaniu?
Mój lekarz przepisał mi Nalgesin Forte na bolesne miesiączki. To mój pierwszy miesiąc stosowania i już widzę dużą poprawę, jeśli chodzi o ból i skurcze. Zdecydowanie mam mniej bólu, skurcze są słabsze, a krwawienie wydaje się trochę lżejsze niż wcześniej. Zauważyłam też jedną ważną rzecz – jeśli ktoś planuje brać Nalgesin Forte, to warto zjeść coś przed przyjęciem tabletki, bo to naprawdę zmniejsza ryzyko nudności i podrażnienia żołądka. Jeśli bierzecie ten lek na bolesne miesiączki tak jak ja, to najlepiej zacząć go stosować 2–3 dni przed rozpoczęciem okresu, wtedy działa dużo lepiej i pomaga „wyprzedzić” ból. U mnie dodatkowo pojawił się taki efekt, że po zażyciu tabletki śpię bardzo spokojnie i głęboko
Miałem zakładany most protetyczny jakieś sześć tygodni temu i od tego czasu towarzyszył mi ciągły ból. Próbowałem brać różne leki jak paracetamol czy ibuprofen, ale pomagały tylko na kilka godzin i ból szybko wracał. W końcu sięgnąłem po Nalgesin Forte i to był strzał w dziesiątkę. Już po dwóch dniach stosowania ból praktycznie zniknął. Brałem lek przez około pięć dni i naprawdę zrobił ogromną różnicę. Najbardziej zaskoczyło mnie to, jak długo działa – zdecydowanie dłużej niż kilka godzin, miałem wrażenie, że efekt utrzymuje się przez większość dnia. Wygląda na to, że stan zapalny po zabiegu w końcu się wyciszył i wszystko zaczęło się normalnie goić.
Kilka lat temu dostałem Nalgesin Forte na ból kolana. Brałem go wtedy przez parę tygodni, dwa razy dziennie i nie miałem żadnych problemów – lek faktycznie pomagał na ból, więc po jakimś czasie odstawiłem. Niedawno dostałem nową receptę, żeby mieć lek „na zapas”, bo poprzednie tabletki były już stare. W styczniu 2026 wziąłem jedną tabletkę na ból mięśni i nagle pojawiły się u mnie mocne dreszcze i stan jak przy gorączce. Musiałem leżeć pod kocem przez kilka godzin, zanim organizm się uspokoił. Byłem przekonany, że to jakaś grypa. Wczoraj, w marcu 2026, miałem problem z szyją i lekarz znowu zalecił Nalgesin Forte na ból. Po zażyciu tabletki sytuacja się powtórzyła – znowu silne dreszcze i uczucie gorączki. Sprawdziłem działania niepożądane i nigdzie nie widzę takich objawów, więc trochę mnie to zdziwiło. Wygląda na to, że mój organizm reaguje na ten lek w nietypowy sposób.
Nalgesin Forte to jedyny lek z tej grupy, który naprawdę pomaga mi na skurcze – z wiekiem niestety coraz bardziej się nasilają. Z czasem zauważyłam jednak, że muszę brać go więcej niż na początku, kiedy dopiero zaczęłam stosowanie. Wcześniej jedna dawka wystarczała na długo, teraz efekt jest trochę słabszy. Lek zaczyna działać mniej więcej po 30 minutach od zażycia, więc ulga pojawia się dość szybko, ale mam wrażenie, że nie utrzymuje się już tak długo jak kiedyś.
Dostałam Nalgesin Forte na ból głowy i gorączkę, które utrzymywały się u mnie przez około tydzień. Plus jest taki, że gorączka przestała już tak skakać, więc pod tym względem lek zadziałał.
Niestety pojawiły się u mnie dość uciążliwe skutki uboczne – mam ciągłe, bardzo dokuczliwe szumy uszne, które same w sobie wywołują kolejny ból głowy.
Sam lek trochę pomaga na ból, ale tylko na jakieś 4 godziny, mimo że powinien działać znacznie dłużej. Do tego dochodzi u mnie bardzo silna zgaga i bóle brzucha po jedzeniu, które momentami aż zniechęcają mnie do jedzenia.
Mam dopiero 18 lat i szczerze mówiąc, nie spodziewałam się takich reakcji organizmu na lek – trochę mnie to zaskoczyło i zaniepokoiło.
Mam przewlekłe migreny i zauważyłam, że Nalgesin Forte (naproksen sodowy) działa u mnie najlepiej wtedy, kiedy biorę go od razu przy pierwszych objawach bólu. U mnie najczęściej migrena zaczyna się rano, zwykle po jedzeniu.
Zauważyłam też, że jeśli nie wezmę leku na początku bólu, tylko później w ciągu dnia, to jego skuteczność jest już dużo mniejsza i trudniej opanować migrenę.
Dlatego u mnie najlepiej sprawdza się przyjmowanie rano, jak tylko zaczyna się ból, wtedy efekt jest wyraźnie lepszy i szybciej odczuwalny.