Opinie Axia Forte Plus

Jakie macie doświadczenia ze stosowaniem Axia Forte Plus? Interesuje mnie, jak wypada skuteczność i tolerancja w codziennym użyciu: czy cykle są stabilne, jak z kontrolą krwawień (plamienia, nasilenie, przesunięcia), PMS i trądzik? Czy zauważyliście inne korzyści (np. łagodniejszy zespół napięcia przedmiesiączkowego, mniejsze bóle miesiączkowe) albo zmiany nastroju, libido czy masy ciała? Jakie skutki uboczne pojawiły się u Was najczęściej—nudności, bóle głowy, tkliwość piersi, wahania nastroju, zatrzymanie wody, plamienia śródcykliczne? Jak znosicie tabletki w porównaniu z innymi (np. 24/4 vs 21/7), czy było Wam łatwiej pamiętać o dawce dzięki tabletkom placebo? Dajcie znać też, jak wyglądały przesiadki z innych preparatów i co pomogło przy pominięciach. Wasze opinie mogą bardzo pomóc osobom, które rozważają Axia Forte Plus.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Jestem zaskoczona, gdy widzę negatywne opinie o Axia Forte Plus. Biorę je od ok. 4 lat. Przeszłam na ten preparat po innych tabletkach, bo chciałam prostą rutynę 21+7 z tabletkami placebo i spokojniejsze dni bez kombinowania. Moje miesiączki są lżejsze i krótsze, bywa, że w ogóle się nie pojawią podczas tabletek placebo. Waga mi się w tym czasie i tak wahała (w górę i w dół), ale nie łączę tego z lekiem. Nie zauważyłam też, żeby libido spadło przez Axia Forte Plus.

Na koniec: każda reaguje inaczej na antykoncepcję hormonalną, więc czasem trzeba chwilę poszukać swojego „ideału”. Na szczęście jest tyle opcji, że da się dopasować preparat do siebie, a Axia Forte Plus u mnie po prostu „siadł” najlepiej.

Poszłam na antykoncepcję jeszcze zanim zaczęłam współżycie, żeby uregulować okropne miesiączki i ogarnąć trądzik (mniej więcej łagodny do umiarkowanego). Na początku dostałam trójfazówki, działały na cykl, ale pogorszyły trądzik, więc lekarz zmienił mi terapię i finalnie trafiłam na Axia Forte Plus. Biorę je około roku. Mam czasem łagodne nudności, tkliwość piersi (szczególnie wokół krwawienia) i bóle pleców, ale za to trądzik praktycznie zniknął – teraz wyskoczy mi co najwyżej jedna-dwie krostki tuż przed placebo, zamiast totalnego wysypu.

Axia Forte Plus ładnie reguluje cykl: krwawienie zaczyna mi się trzeciego dnia tabletek placebo i trwa zwykle do dnia po rozpoczęciu nowego blistra. Są też lżejsze, co dla mnie jest dużą ulgą. Jedyny realny minus to pamiętanie o codziennej tabletce – bywa, że mnie to przerasta, choć i tak zawsze używam prezerwatyw, więc czuję się bezpieczniej. Na przyszłość rozważam krążek dopochwowy dla wygody, ale na ten moment Axia Forte Plus działa u mnie naprawdę dobrze i spełnia to, po co zaczęłam antykoncepcję: spokój z okresem i czysta cera.

Plusy: dużo lżejsze miesiączki, idealna regularność, mniej skurczów, mniej trądziku.
Minus: huśtawki nastroju są KOSZMARNE. I to nie tylko w czasie tabletek placebo czy krwawienia – potrafią wyskoczyć w dowolnym momencie cyklu. Mam wrażenie, że wszystko mnie wtedy przytłacza: od drażliwości i płaczliwości po nagłe spadki energii i motywacji. Próbowałam zmieniać porę przyjmowania, pilnować snu i diety, ale to dalej uderza falami.

W skrócie: Axia Forte Plus spełnił to, na czym mi zależało fizycznie (okres, skurcze, cera), ale psychicznie mnie wykańcza. Chcę z niego zejść, bo nie jestem w stanie tak funkcjonować. Jeśli zostanę przy antykoncepcji hormonalnej, będę celować w inny profil estrogenu/progesteronu albo metodę bezestrogenową; jeśli nie, rozważę pozahormonalne opcje. Na teraz – odpuszczam Axia Forte Plus, bo nastrój > wygoda.

Mam koszmarne PMDD – potrafię przejść od śmiechu do płaczu w kilka minut. Do tego nieznośne skurcze, migreny i roztargnienie. Przerobiłam już wiele tabletek: zwykle ciało się dostosowuje i przez parę miesięcy jest ok, a potem, około 13–18. miesiąca, wszystko wraca ze zdwojoną siłą. Na tabletki weszłam już w wieku 16 lat właśnie przez „jazdy” związane z cyklem.

Na Axia Forte Plus jestem 7 miesięcy i – biorąc pod uwagę mój dotychczasowy schemat nawrotów – to właśnie teraz zazwyczaj zaczynał się zjazd, a na razie jest stabilnie. Miesiączki są wyraźnie lżejsze, skurcze mniej dają w kość, a napady migren zdarzają się rzadziej i krócej. Krwawienie mam przewidywalne: zwykle 3. dnia tabletek placebo i trwa do pierwszego dnia nowego blistra. Nastrój wciąż bywa falujący, ale nie są to już „ściany” jak dawniej; zauważyłam też, że łatwiej mi zapanować nad drażliwością, kiedy pilnuję snu i regularnych posiłków.

Nie jest idealnie: miewam epizody mgły poznawczej i gorsze dni, ale intensywność spadła, co dla mnie jest kluczowe. Pomaga mi sztywna pora przyjmowania (alarm w telefonie + zapasowa tabletka w torebce), dzięki czemu nie „rozsypuję” schematu 21+7. Realnie czuję, że Axia Forte Plus odsunął „powrót PMDD” na dystans, którego wcześniej nie osiągałam na innych preparatach. Jeśli utrzymam ten spokojniejszy tor po 12. miesiącu, będzie to dla mnie pierwszy raz bez „szalonego nawrotu” po roku. Na teraz – jestem zadowolona i pierwszy raz od dawna mam wrażenie, że da się żyć „po ludzku” między cyklami, a nie tylko odliczać do kolejnego załamania.

Jestem dopiero przy pierwszym blistrze Axia Forte Plus i… nie czuję żadnej „rewolucji” w życiu – w sumie o to mi chodziło. Lekarz zadał mi na starcie kilka pytań przesiewowych (ryzyko zakrzepicy, migreny itd.), a potem zaproponował Axia Forte Plus, bo to sprawdzony, często wybierany schemat 21+7 i dobrze wypada u wielu pacjentek. U mnie na razie brak poważnych skutków ubocznych: zero lęku, żadnych „horrorów”, o których czasem czytam w opiniach.

Pilnuję tej samej pory przyjmowania (alarm w telefonie pomaga) i nie mam problemu z tabletkami placebo w ostatnim tygodniu – ułatwia mi to rytm bez przerw między blisterami. Jak na pierwszy cykl, wszystko przebiega spokojnie, nic mnie nie „wybija” z codziennego funkcjonowania. No i najważniejsze: czuję się zabezpieczona przed ciążą, więc cel podstawowy spełniony. Jeśli dalej będzie tak neutralnie, to dla mnie ideał – działa i nie robi zamieszania.