Aulin zaczyna działać w ciągu około 30 minut od momentu zażycia, a jego maksymalne stężenie we krwi osiąga się po 2-3 godzinach. Czas działania leku utrzymuje się przez około 6-8 godzin. Aulin wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, które są skutkiem hamowania produkcji enzymów odpowiedzialnych za procesy zapalne w organizmie. Jednakże czas ten może się różnić w zależności od indywidualnych cech organizmu pacjenta, co może wpłynąć na szybkość wchłaniania leku, a także na jego metabolizm i eliminację z organizmu.
Hej, mam pytanie: Po jakim czasie zaczyna działać Aulin? Wzięłam go godzinę temu na ból kolana, ale na razie nic nie czuję. Zaczynam się martwić, czy w ogóle działa. Jakie są wasze doświadczenia? Dzięki z góry za pomoc!
Hejka @Minerwa , to ja może coś powiem ze swojego doświadczenia. U mnie Aulin zawsze zaczyna działać po mniej więcej 30–40 minutach, ale zależy, czy wezmę go na pełny czy pusty żołądek. Jak jem coś tłustego przed, to czasem czułam, że działa dopiero po godzinie albo i dłużej. Może u Ciebie tak jest?
A teraz taka historia z mojego życia, może Cię pocieszy. Kiedyś miałam taki ból pleców, że myślałam, że nie dam rady wstać z łóżka. Zawołałam mojego chłopa, żeby mi podał coś na ból, a on oczywiście zamiast zapytać, co mi dać, wyciągnął coś, co leżało na widoku – był to akurat Aulin. Wzięłam, czekam, czekam, a ból nie przechodzi. Już zaczynam panikować, myślę sobie: „Okej, chyba to na mnie nie działa!”. Dopiero potem zauważyłam, że tabletka jest sprzed miesiąca – zapomniałam, że to była resztka, a ja już wtedy miałam wrażliwy żołądek i przestałam brać. No ale nic, zadziałał, choć dopiero po dobrej godzinie.
Z kolei moja mama bierze Aulin na bóle reumatyczne i u niej to działa błyskawicznie. Raz mnie zdziwiła, bo wzięła rano, po 20 minutach ból zniknął, a potem poszła do ogrodu i pracowała jak młoda dziewczyna.