Opinie Aulin

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Aulin w leczeniu ostrego bólu lub bolesnego miesiączkowania? Czy zauważyliście skuteczne złagodzenie dolegliwości bólowych oraz jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, reakcje skórne czy inne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Kilka razy próbowałam Aulinu na migrenę, ale niestety okazał się nieskuteczny. Podobnie słabe efekty mam po Migei. Czasami, poza tryptanami, ulgę przynosi mi Eferalgan z kodeiną (półtorej tabletki), naproksen lub Solpadine (rozpuszczam dwie tabletki w wodzie). Ostatnio zaczęłam też regularnie przyjmować Spargin (magnez) dwa razy dziennie i zauważyłam, że bóle migrenowe nie są już tak silne jak wcześniej. Wydaje mi się, że magnez rzeczywiście pomaga zmniejszyć ich intensywność.

Brałam Aulin przy bardzo bolesnych miesiączkach i powiem szczerze, że jeśli chodzi o sam ból, to działał naprawdę mocno. To był jeden z niewielu leków, po których nie musiałam leżeć zwinięta w kłębek z termoforem i czekać, aż dzień po prostu minie. U mnie efekt był wyraźny — ból brzucha i takie ciągnięcie w dole pleców zaczęły odpuszczać, a po jakimś czasie mogłam normalnie funkcjonować. Nie powiedziałabym jednak, że to jest lek „lekki”, bo czuć, że organizm go odnotowuje. Dlatego dla mnie Aulin/Nimesil to raczej opcja na naprawdę mocny ból, a nie coś, co brałabym przy każdym dyskomforcie.

Mam podejrzenie endometriozy i przy takich bólach zwykłe tabletki często były dla mnie żartem. Ibuprofen pomagał tylko trochę, a czasem wcale, natomiast po Aulin ból robił się wyraźnie bardziej do zniesienia. Nie znaczy to, że nagle czułam się idealnie, ale różnica była taka, że mogłam chodzić, jeść i normalnie rozmawiać, zamiast leżeć zgięta w pół. Minusem były u mnie lekkie mdłości i takie uczucie obciążenia żołądka. Dlatego rozumiem osoby, które mówią, że to lek skuteczny, ale niekoniecznie przyjemny dla organizmu. W wątkach o endometriozie nimesulid przewija się jako mocny lek przeciwbólowy, który niektórym pomaga funkcjonować mimo silnych skurczów.

Po chirurgicznym usunięciu ósemki dostałam Aulin i przyznam, że wtedy naprawdę doceniłam ten lek. Pierwszego dnia ibuprofen prawie nic nie robił, a ból promieniował do ucha i szczęki. Po Aulinu ból dość szybko zszedł z poziomu „nie da się wytrzymać” do poziomu, przy którym mogłam zasnąć. Nadal czułam, że coś było robione, ale nie było tego ostrego pulsowania. W takim zastosowaniu, czyli po zabiegu stomatologicznym, rozumiem, czemu dentyści czasem go przepisują.

Brałem Aulin przy silnym bólu zęba i faktycznie dawał ulgę, ale tylko jako „przeczekanie” do leczenia. Ból był intensywny, szedł w szczękę i ucho, a po leku robiło się spokojniej. Problem w tym, że kiedy lek przestawał działać, wszystko wracało, więc było jasne, że to nie rozwiązuje przyczyny. Przy ropniu, stanie zapalnym albo problemie z kanałem samo przeciwbólowe działanie tylko maskuje temat. Dlatego jako lek na ból — tak, ale jako sposób na odwlekanie dentysty — zdecydowanie nie.