Po jakim czasie działa Differin? Kiedy efekty?

Efekty stosowania Differinu są widoczne po około 4-6 tygodniach stosowania, ale pełne efekty terapeutyczne mogą być widoczne dopiero po kilku miesiącach leczenia.

Temat jest powiązany zą: https://medyk.online/lek/differin/po-jakim-czasie-dziala-differin-kiedy-efekty

Stosuję Differin od dwóch tygodni i u mnie jest naprawdę w porządku. Nie podrażnia skóry, delikatnie ją złuszcza. To dobry lek, ale ważne, żeby się nie zniechęcać, jeśli na początku pojawi się większy wysyp. Trzeba dać mu czas, bo żadnego trądziku nie wyleczy się w miesiąc. Wytrwałość to klucz! :blush:

Zgadza się. Też kiedyś stosowałam, kiedy miałam spore problemy z trądzikiem. Na początku skóra była podrażniona, zaczerwieniona i mocno się łuszczyła. Miałam wrażenie, że zamiast poprawy jest tylko gorzej. Jednak z czasem, po regularnym stosowaniu, lek naprawdę pomógł i efekty były widoczne. Trzeba tylko być cierpliwym! :blush:

Cześć! Chciałem pokazać swoją historię stosowania Differinu, bo kiedy zaczynałem leczenie, bardzo brakowało mi takich zdjęć i opisów pokazujących nie tylko efekt „przed i po”, ale również to, co może dziać się po drodze.

Mam 23 lata i przez większość życia miałem stosunkowo czystą skórę. W pewnym momencie na policzkach zaczęło mi się jednak pojawiać mnóstwo zamkniętych zaskórników. Początkowo były to głównie małe nierówności pod skórą, ale stopniowo było ich coraz więcej. Nie miałem pojęcia, dlaczego nagle pojawiło się ich aż tyle.

Zacząłem stosować Differin. Pierwsze tygodnie były zdecydowanie najgorszym etapem całej kuracji. Część zaskórników zaczęła przekształcać się w bardziej widoczne zmiany zapalne – pojawiały się białe krostki, czerwone grudki i większe wypryski. Momentami wyglądało to znacznie gorzej niż przed rozpoczęciem leczenia.

Największe pogorszenie trwało u mnie mniej więcej od pierwszych tygodni do końca drugiego miesiąca. Później nie było tak, że któregoś dnia nagle obudziłem się z czystą skórą. Poprawa była bardzo stopniowa. W miesiącach 3–5 nadal zdarzały mi się gorsze okresy, ale zauważyłem jedną ważną rzecz: nowe zmiany pojawiały się coraz rzadziej. Między kolejnymi wysypami zaczęły być coraz dłuższe przerwy.

Obecnie jestem mniej więcej w 6. miesiącu stosowania Differinu i moja skóra wygląda najlepiej od bardzo dawna. Nadal mam trochę przebarwień i śladów po wcześniejszych zmianach, ale różnica w liczbie aktywnych wyprysków i zaskórników jest ogromna.

Najtrudniejsze było dla mnie zaakceptowanie tego, że leczenie nie przebiegało liniowo. Czasami przez tydzień wydawało mi się, że wreszcie jest dużo lepiej, a kilka dni później znowu pojawiało się kilka nowych krostek. Dopiero patrząc na zdjęcia z odstępu kilku miesięcy, zobaczyłem, jak duża faktycznie nastąpiła poprawa.

Dzięki za ten post. Jestem teraz mniej więcej w 6.–7. tygodniu stosowania Differinu i zaczynałem się już naprawdę martwić. Najwięcej zmian wychodzi mi na policzkach. Mam zarówno małe zamknięte zaskórniki, jak i większe czerwone grudki. Co najgorsze, przez chwilę wydawało mi się, że jest trochę lepiej, a teraz znowu nastąpiło pogorszenie.

W internecie często można przeczytać, że początkowy wysyp trwa dwa albo trzy tygodnie, więc skoro minęło już prawie dwa miesiące, zacząłem myśleć, że Differin po prostu u mnie nie działa.

Po jakim czasie u Ciebie naprawdę zaczęło być widać poprawę? Mam na myśli taki moment, kiedy zauważyłeś, że nowych zmian rzeczywiście zaczyna pojawiać się mniej.

U mnie zdecydowanie trwało to dłużej niż kilka tygodni. Pierwsze dwa miesiące były najtrudniejsze, ale nawet później zdarzały się okresowe nawroty. Czasami już myślałem: „okej, chyba wreszcie zaczyna działać”, a po kilku dniach pojawiało się kilka kolejnych białych krostek.

Dopiero gdzieś między 3. a 5. miesiącem zacząłem zauważać bardziej stabilną różnicę. Nie chodziło nawet o to, że wszystkie zmiany nagle zniknęły. Zauważyłem przede wszystkim, że pojawiało się ich mniej, były bardziej rozproszone i miałem coraz dłuższe okresy względnie spokojnej skóry. Autor oryginalnego wątku również wskazywał, że mniej więcej między 3. a 5. miesiącem zaczął zauważać wyraźne wygaszanie początkowego wysypu.

Dlatego z perspektywy czasu powiedziałbym, że największym błędem byłoby ocenianie całej kuracji wyłącznie na podstawie pierwszych kilku tygodni.

Jestem obecnie około 9.–10. tygodnia i też nie widzę takiej poprawy, jakiej się spodziewałem. Twoje zdjęcia trochę mnie uspokoiły, bo miałem wrażenie, że po dwóch miesiącach powinienem już mieć praktycznie czystą twarz.

U mnie duże pryszcze rzeczywiście pojawiają się trochę rzadziej, ale za to ciągle mam mnóstwo mniejszych zmian i nierówności. Dlatego trudno mi stwierdzić, czy to oznacza, że Differin zaczyna działać, czy po prostu stoję w miejscu.

U mnie wyglądało to bardzo podobnie. Najpierw zacząłem zauważać, że dużych, mocno zapalnych zmian jest mniej, natomiast małe zaskórniki i drobne krostki nadal się pojawiały. Dopiero z czasem również ich częstotliwość zaczęła spadać.

Myślę, że właśnie przez to łatwo przeoczyć pierwsze oznaki poprawy. Człowiek patrzy codziennie w lustro i skupia się na tym jednym nowym pryszczu, zamiast zauważyć, że wcześniej pojawiało się pięć nowych zmian tygodniowo, a teraz jedna czy dwie.

U mnie 6. miesiąc wyglądał już kompletnie inaczej niż 1. czy 2. miesiąc. Natomiast droga od pierwszego zdjęcia do ostatniego zdecydowanie nie była równą linią w dół.

Jak często stosowałeś Differin na początku? Pytam, bo mam wrażenie, że u mnie problemem może być nie tylko początkowy wysyp, ale też podrażnienie. Zacząłem praktycznie codziennie, bo wydawało mi się, że skoro skóra bardzo nie piecze, to wszystko jest w porządku.

Po kilku dniach zaczęła być jednak bardziej zaczerwieniona, sucha i wrażliwa. W niektórych miejscach mam też takie drobne czerwone grudki. Teraz już sam nie wiem, czy to trądzik, czy przesadziłem z częstotliwością.

Ja popełniłem dokładnie ten sam błąd. Na początku stosowałem Differin codziennie, bo przez pierwsze dni wydawało mi się, że skóra dobrze go toleruje. Później okazało się, że jednak było tego za dużo i mocno podrażniłem barierę skóry.

Zmniejszyłem więc częstotliwość mniej więcej do jednego zastosowania tygodniowo, a następnie stopniowo ją zwiększałem. Później było dwa razy w tygodniu, trzy razy itd. Ostatecznie przez długi czas najlepiej sprawdzało mi się stosowanie co drugi wieczór.

W moim przypadku znacznie lepiej działało stopniowe przyzwyczajanie skóry niż próba jak najszybszego dojścia do codziennego stosowania. Nawet kiedy skóra była już dobrze przyzwyczajona, zdarzało mi się pominąć aplikację, jeśli danego dnia była mocno zaczerwieniona albo bardziej wrażliwa. Autor wątku opisywał właśnie taki sposób stopniowego zwiększania częstotliwości po wcześniejszym podrażnieniu skóry przy codziennym stosowaniu.

A jak wyglądała Twoja pielęgnacja w czasie leczenia? Differin mocno wysusza mi skórę i zastanawiam się, czy nie dokładam sobie problemów innymi kosmetykami.

Do tej pory używałam też kwasów i preparatu z kwasem salicylowym, bo bałam się, że jeśli je odstawię, zaskórniki będą jeszcze gorsze. Teraz mam jednak wrażenie, że moja twarz dostaje po prostu za dużo wszystkiego naraz.

W pewnym momencie też doszedłem do wniosku, że im więcej produktów próbuję dołożyć, tym trudniej jest mi ocenić, co naprawdę pomaga, a co tylko zwiększa podrażnienie.

Dlatego moja pielęgnacja stała się dużo prostsza. Skupiłem się na łagodnym oczyszczaniu, kremie nawilżającym, Differinie i ochronie przeciwsłonecznej. Na początku ograniczyłem pozostałe mocne substancje aktywne.

Wieczorem po oczyszczeniu twarzy nakładałem Differin zgodnie z aktualną częstotliwością, a później krem nawilżający. W okresach, kiedy skóra była szczególnie wrażliwa, stosowałem również wariant z kremem nawilżającym przed Differinem, żeby zmniejszyć podrażnienie.

Najważniejsza rzecz, której się nauczyłem, jest taka, że próba „przyspieszenia” efektów przez dokładanie kolejnych mocnych produktów może skończyć się odwrotnie – skóra jest zaczerwieniona, piecze i trudno już ocenić, czy widzimy zwykłe zmiany trądzikowe, czy podrażnienie.

Czyli dobrze rozumiem, że nawet jeśli przez jeden tydzień skóra wygląda lepiej, a w następnym znowu pojawi się kilka zmian, nie musi to oznaczać, że wszystko wraca do punktu wyjścia?

Jestem obecnie w czwartym tygodniu. W 2.–3. tygodniu byłem bardzo zadowolony, bo twarz nagle się uspokoiła. Teraz znowu mam mnóstwo małych białych zmian i trochę mnie to podłamało.

Dokładnie tak wyglądało to u mnie. Od mniej więcej 1. do nawet 5. miesiąca zdarzały mi się okresy, kiedy znowu pojawiały się białe krostki. Najbardziej frustrujące było właśnie to, że czasami poprawa trwała kilka lub kilkanaście dni, a potem znowu następowało pogorszenie.

Różnica polegała jednak na tym, że z miesiąca na miesiąc te gorsze okresy były coraz rzadsze i mniej nasilone. Początkowo mogłem mieć całe skupisko nowych zmian, później było ich kilka, a z czasem pojedyncze.

Dlatego zdjęcia robione co kilka tygodni były dla mnie dużo bardziej miarodajne niż codzienne oglądanie skóry w lustrze. Przy codziennym porównywaniu łatwo odnieść wrażenie, że nic się nie zmienia.

Najbardziej boję się właśnie tego etapu przejściowego. Mam bardzo dużo zamkniętych zaskórników i obawiam się, że po Differinie każdy z nich zamieni się w wielką czerwoną krostę.

Z drugiej strony patrzę na Twoje zdjęcia po 6 miesiącach i różnica jest naprawdę ogromna. Gdybyś miał zaczynać jeszcze raz, zrobiłbyś coś inaczej?

Zdecydowanie zacząłbym wolniej. Nie próbowałbym od pierwszego tygodnia nakładać Differinu codziennie. Dałbym skórze więcej czasu na przyzwyczajenie się i od początku postawiłbym na prostą pielęgnację.

Najbardziej żałuję właśnie momentów, w których wydawało mi się, że im częściej będę go używał, tym szybciej zobaczę efekt. Kilka razy przez takie podejście doprowadziłem skórę do bardzo mocnego podrażnienia i później musiałem robić przerwę.

Gdybym miał przechodzić przez to ponownie, patrzyłbym bardziej na trend w skali miesięcy, a nie na pojedyncze dni. Pierwszy miesiąc może wyglądać kiepsko, drugi również może być trudny, a dopiero kilka miesięcy później naprawdę widać, jak dużo się zmieniło.

To chyba jedna z bardziej pomocnych historii, jakie widziałem o Differinie. Większość zdjęć „przed i po” pokazuje tylko pierwszy dzień i efekt końcowy, a człowiek później zaczyna panikować, gdy w 5., 7. czy 10. tygodniu nadal ma zmiany.

U mnie największym problemem jest właśnie psychika. Kiedy przez kilka dni jest lepiej, zaczynam się cieszyć, a gdy wyskoczą trzy nowe krostki, mam wrażenie, że cały wcześniejszy postęp zniknął.

Patrząc na Twoją historię, chyba największy sens ma ocenianie skóry dopiero po dłuższym czasie i robienie zdjęć co kilka tygodni zamiast codziennego analizowania każdej zmiany.

Dokładnie. Gdy patrzę teraz na zdjęcia z pierwszego i drugiego miesiąca, sam jestem zaskoczony, jak duża była różnica względem szóstego miesiąca. W trakcie kuracji nie było to dla mnie aż tak oczywiste.

Dlatego chciałem wrzucić cały przebieg, a nie tylko idealne zdjęcie końcowe. Differin w moim przypadku zdecydowanie nie był leczeniem dającym szybki efekt, ale po kilku miesiącach cierpliwość zaczęła się naprawdę opłacać.